zondag 7 december 2014

Uiensoep met kaasbeschuit (Isaura H.)

Ik heb het al eens gezegd en ik ga het nog veel zeggen.  Eten heeft dikwijls te maken met herinneringen.  Als je jong bent leer je allerlei smaken ontdekken en die blijven je gans je leven bij.  Als je na zoveel jaar een gerecht eet uit je kindertijd dan komen al die herinneringen direct terug.  Zo was dit ook bij het volgende gerecht.  Isaura (mijn echtgenoot) haar moeder maakte vroeger veel uiensoep klaar.  Met heel veel kaas erin!  Het was al zovele jaren geleden dat Isaura nog eens uiensoep had gegeten en dit weekend wilde ze die eindelijk nog eens maken.  Ze volgde het recept van Jeroen Meus en op een wip was de soep klaar.  Ze proefde en knikte, de soep smaakte zoals haar moeder ze vroeger klaar maakte.  Een heleboel herinneringen kwamen terug naar boven ... een heerlijk gevoel!  Uiensoep met kaasbeschuit ... pure nostalgie en zoveel meer.
Ingrediënten:
  • 10 uien
  • 1 klontje boter
  • 1 l verse kippenbouillon of groentebouillon
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 scheutje Oxo (vloeibaar vleesextract)
  • peper
  • 100 g gemalen kaas (bv. Emmental)
  • 4 ronde beschuiten
Bereiding:
Voor de uiensoep:
  • Schil de uien en halveer ze. Snij de uien vervolgens in zeer fijne halve ringen.
  • Verhit een grote pan, en laat er een klont boter in smelten.
  • Bak de uien op een matig vuur. Roer regelmatig om en laat de groente goudbruin kleuren. Let op: bak een grote hoeveelheid uien in twee of meerdere beurten, zodat ze egaal kunnen kleuren.
  • Doe de gebakken ajuin in een grote kookpot of een soepketel. Giet er de groente- of kippenbouillon over.
  • Voeg de tijm en laurier toe aan de soep en laat ze een half uur sudderen op een laag vuurtje.
  • Giet een scheutje Oxo in de soep. Dit vervangt het zout. Doe voorzichtig en proef regelmatig. Voeg ook wat peper van de molen toe.
Voor de beschuit:
  • Neem een ovenplaat en leg er een vel bakpapier of een siliconenmatje op.
  • Schik de beschuiten op de ovenplaat en leg op elk exemplaar een royale portie gemalen kaas.
  • Plaats de kaasbeschuiten ongeveer 4 minuten onder de ovengrill. Zodra de kaas gesmolten is, zijn ze klaar. Een korstje hoeft niet.
  • Schep de soep in een kom en leg de kaasbeschuit er bovenop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten