vrijdag 1 april 2016

De Vijf Seizoenen

De Vijf Seizoenen in de Vlaamse Ardennen is een restaurant dat op mijn to do-lijstje van 2016 stond.  Ik was ze op het 'net' al tegengekomen bij 'Jong Keukengeweld' en ze zijn ook genomineerd voor  Beste Benelux Groenterestaurant 2016 waarbij ze momenteel aardig aan kop liggen!  Reden genoeg dus om dit restaurant een bezoekje te brengen.
Photo by nl.resto.be
Voor dat ik hun leerde kennen via hun deelname aan Jong Keukengeweld en Beste Benelux Groenterestaurant 2016, had ik nog nooit over De Vijf Seizoenen gehoord.  Ook op het 'net' vond ik maar weinig over het restaurant terug.  Ik dacht dan ook dat dit een nieuw restaurant was dat Jonas en Laurence Haegeman (broer en zus) opgestart hadden.  Maar niets is minder waar want dit restaurant bestaat al ongeveer 20 jaar en is eigenlijk een familierestaurant.  Moeder Haegeman vind je in de zaal nog steeds terug als maître d'hôtel en vader Haegeman roert in de keuken nog steeds in de pannen.  Daar heeft hij in de loop der jaren het gezelschap gekregen van zijn dochter Laurence en zijn zoon Jonas.  Moeder Haegeman wordt in de zaal ook nog bijgestaan door Jonas zijn vrouw.  Met de ganse familie hebben zij het restaurant stukje per stukje omgebouwd tot het restaurant dat het vandaag is.  Een modern ogend restaurant met een jonge en frisse keuken!
Photo by visitflanders.be
Het restaurant heeft dus met de jaren een moderne touch gekregen.  Het is mooi en fris ingericht.  Voor de rest beschikt het restaurant over een mooi terras waar het in de zon heerlijk vertoeven moet zijn.Jonas en Laurence werken vooral met producten die in de nabije buurt te vinden zijn.  Seizoensgroenten uit biologische teelt, lokale kruiden wildgeplukt in de Vlaamse Ardennen, vlees van kleinschalige producenten en Noordzeevis uit duurzame visvangst.  Met hun ideologie trekken ze de ecologische kaart en dit vertaald zich ook naar wat er op de borden komt.  Naast hun gewone menu, presenteren ze ook een groentemenu.  En sinds kort presenteren ze naast hun aangepaste wijnen, ook aangepast sapjes.  Deze sapjes creëren ze zelf en passen perfect bij de weg dat ze willen bewandelen.
Als aperitief kozen wij voor het aperitief maison.  Een aperitief op basis van vlierbloesem van eigen pluk en Cockney's gin.  Een fris en floraal aperitief.  Daarbij werden twee amuses geserveerd: Het eerste was een creatie van gefermenteerde ui, rode biet en knolselder.  De tweede amuse was een parel van paling met komkommer.
Vlierbloesem - Cockney's gin
Parel van paling - komkommer
Gefermenteerde ui - rode biet - knolselder
Terwijl de amuses afgeruimd werden, kreeg ik al mijn eerste sapje.  Een sapje gemaakt van appel, komkommer en spinazie.  Een mooi groene kleur en enkele schijfjes komkommer vulden het glas.  Door al het proeven ben ik het helaas vergeten fotograferen.  Kan gebeuren als het lekker is.  Dit sapje werd gepresenteerd bij het eerste voorgerecht: gebrande makreel, jonge spinazie, mierikswortel en gele biet.
Gebrande makreel - jonge spinazie - mierikswortel - gele biet
Het tweede voorgerecht waren gebakken langoustines, structuren van wortel en amarant.  Daarbij kwam een sapje van gefermenteerde wortel en citrus.
Gebakken langoustines - wortel - amarant
Gefermenteerde wortel - citrus
Daarna was het tijd voor het product van het moment, hoppescheuten.  Deze werden geserveerd met een mousseline op basis van Lupulus bier, roggebrood en waterkers.  Daarbij werd een sapje gepresenteerd van gefermenteerde witte kool en een schuim van bitters.  Bij dit sapje kwam de fermentatie van de witte kool zeer sterk naar voor.  Enkel iets voor de liefhebbers van fermentatie.
Hoppescheuten - Lupulus mousseline - roggebrood - waterkers
Gefermenteerde witte kool - schuim van bitters
Als tussendoortje: een sorbet van Granny Smith en een granité van berkensap.
Sorbet Granny Smith - granité berkensap
Als hoofdgerecht kregen we op ons bord een West-Vlaams lammetje, gegrilde Mechelse asperges, jonge spinazie en gierst.  In het glas kwam gefermenteerde rode biet en blauwe bessen.
West-Vlaams lam - gegrilde Mechelse asperges - spinazie - gierst
Gefermenteerde rode biet - blauwe bessen

Voor het dessert werd er gewerkt met een streekproduct van Brakel, namelijk Brebis de Brakel.  Een schapenkaas die hier gecombineerd werd met zoete pompoen en witte chocolade.  Het afsluitende sapje was een infusie van thym en vlierbloesem.  Een echt verfrissend sapje dat past bij een stralend lente-zonnetje.
Zoete pompoen - witte chocolade - Brebis de Brakel
Infusie van thym & vlierbloesem
Zoals gewoonlijk ging mijn echtgenote voor de kaas i.p.v. het dessert en daarbij werd een passend streekbiertje geserveerd: Triverius van brouwerij De Graal.

Triverius - Brouwerij De Graal
Afsluiten deden we met een kopje koffie en enkele mignardises.
Jonas en Laurence hebben ons een mooie culinaire namiddag bezorgd.  Op onze borden creëerden ze mooie frisse gerechten met producten uit de omgeving.  Dat ze daar nu ook bijpassende sapjes bij serveren, maakt het voor mij helemaal af.  Deze twee jonge talenten hebben een visie en ze slagen er perfect in om deze op de borden en in het glas over te brengen.  Het plaatje klopt!  Voor mij mogen zij dan zeker en vast de titel van 'Beste Benelux Groenterestaurant 2016' krijgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten