maandag 27 juni 2016

4hands Benoit Dewitte & David Toutain

Het restaurant van Benoit en Bernard Dewitte bestaat 10 jaar en dat vieren ze daar met enkele 4hands.  Eerder dit jaar was Paul Cunningham al te gast en vandaag was David Toutain, van het gelijknamig sterrenrestaurant in Parijs, te gast.  Een restaurant dat ik wel eens wilde bezoeken, maar dat er nog niet van gekomen is vanwege de afstand.  Nu was het dus de ideale gelegenheid om met David zijn kunsten kennis te maken.
Benoit Dewitte & David Toutain
Bij Benoit en Bernard Dewitte schijnt de zon altijd.  Ook al was buiten de hel losgebarsten, toch waande ik mij binnen 5u lang op vakantie.  Het mooie interieur en de gerechten geven mij steeds een zonnig gevoel.  Vandaag mochten we ook nog eens plaats nemen aan een tafeltje met uitzicht op de keuken, dus kon ons geluk niet op.

De immer vriendelijke Bernard verwelkomde ons met een glaasje Crémant de Limoux van Jean Louis Denois en al snel volgden een heel arsenaal amuses zoals gerookte rode biet, een mediteraanse macaron van tomaat en olijf, met inktvis opgevulde prij en bouillon van rotsvis, een eitje gevuld met mais en komijn, ...
Gerookte biet
Carpaccio rund - framboos
Macaron tomaat & olijf
Inktvis - hazelnoot
Prij - inktvis - bouillon van rotsvis
Eitje - mais - komijn
Dit was al een mooie opwarming voor de 9 gangen die nog gingen komen.  Benoit en David maakten om de beurt een gerecht klaar en voor het hoofdgerecht sloegen ze de handen in elkaar.
* Kabeljauw printanier (David Toutain)  Een frisse starter dat mij een beetje aan ceviche deed denken.
Keth - Pinot blanc 2015 - Rheinhessen
Kabeljauw printanier
Kabeljauw printanier
* Langoustine BBQ (Benoit Dewitte) Omdat we aan de keuken zaten, konden we alles goed gade slaan én ruiken.  Bij het openslaan van de keukendeur waaide de geur van de bbq het restaurant binnen en dit deed mij al onmiddelijk watertanden.  Enkele minuten later stond er een mooie langoustine voor mijn neus.  Goddelijk!
Levin - Sauvignon blanc 2012 - Loire
Langoustine BBQ
* Jabugo - boontjes (David Toutain) Nadat Benoit ons al een glimlach op onze mond getoverd had, kon David niet achterblijven.  Met zijn volgende gerecht scoorde hij ook aan onze tafel.  Hij maakte een risotto van boontjes en Jabugo.  Terwijl ik dit aan het schrijven ben, komt de smaak terug in mijn mond :)
Monologo - Arinto 2015 - Vinho Verde
Jabugo - boontjes
* Gillardeau - ossenstaart (Benoit Dewitte) Een kommetje vol smaak kregen we met de Gillardeau oester en de bouillon van ossenstaart.
Monologo - Arinto 2015 - Vinho Verde
Gillardeau - ossenstaart
Gillardeau - ossenstaart
* Wijting - basilicum (David Toutain) Het volgende gerecht van David was een langzaam gegaard stukje wijting dat precies met fluwelen handschoenen gemaakt was.  Zo mooi was deze wijting!
Eira dos Mouros - Treixadura 2015 - Ribeiro
Wijting - basilicum
* Agnolotti - wilde curry (Benoit Dewitte) Ook het volgende gerecht had een delicaat product, namelijk de zeer fijne agnolotti.  Deze werd geflankeerd door wilde curry die er zeer lichtjes door kwam.
Domaine des Chesnaies - Cabarnet franc 2015 - Anjou
Agnelotti - wilde curry
* Paling - zwarte sesam Nog een extraatje?  Ja zeker, als tussengerecht kwam er nog een kommetje met paling in een sausje van zwarte sesam.
Paling - zwarte sesam
* Duif - abrikoos (Benoit Dewitte & David Toutain) En dan was het tijd voor de pièce de résistance: een duifje dat gegaard was op een bedje van groene kruiden.  En daarbij kwam nog een abrikoos met een mooi laagje foie gras.  Eén van de hoogtepunten van de namiddag!
K-Or - Malbec francais 2015 - Cahors

Duif - abrikoos
* Baba - Chartreuse Een mooie variant op baba au rhum.  Hier was de rhum vervangen door Chartreuse.  Een kruidenlikeur die zijn naam dankt aan het kartuizerklooster in de Franse Alpen.
G.D. Vajra - Moscato d'Asti 2014
Baba - Chartreuse
* Kers - pitten Eindigen deden we met een fris dessert dat gemaakt was rond het product van het moment, kersen.  Een bordje met kersen en ijs gemaakt van de pitten.  Creatief en lekker!
Kers - pitten
Daarna kwamen ze langs met een kopje koffie en dan weet je dat de culinaire reis er bijna op zit.  Gelukkig konden de mignardises het verdriet een beetje verlichten.  Iets wat ik zal onthouden is de mocchi van jeneverbes.  Mocchi is gemaakt van kleefrijst en hier was deze gevuld met crème patissière.  De buitenkant van de mocchi was fluweelzacht en voelde daardoor een beetje raar aan.  Nog nooit ervaren bij voedsel :)  Maar het smaakte wel zeer goed!
Praline - den
Steen van rozemarijn - Mocchi jeneverbes


Aardbei - Catalane
Kersen - lavandel

Ik had veel verwacht van deze 4hands en Benoit en David hebben deze verwachtingen meer dan ingelost.  Het was een middagje genieten.  De keukens van Benoit en David zijn zeer gelijklopend en kenmerken zich door zeer mooie en lichte smaken.  Het was een waar genoegen om kennis te maken met de keuken van David en het was prettig om nog eens bij Benoit en Bernard Dewitte te mogen vertoeven.  Wie zin heeft gekregen om ook eens een 4hands mee te maken, kan dit nog want binnekort komen Thijs Meliefste en Benjamin Luzuy nog langs.  Maar haast je want de plaatsen zijn snel ingenomen!

Binnenkort kan je ook thuis genieten van Benoit zijn kookkunsten want in het najaar komt zijn kookboek uit en ook dit zal een lust voor het oog zijn.  Komt zeker in mijn keuken te liggen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten