maandag 2 november 2015

Boekenjacht: The butcher's book - Come take a sip with me

November, Allerheiligen, herfstvakantie ... dat betekent dat het terug tijd is voor de boekenbeurs.  Een jaarlijkse gewoonte die ik met veel plezier verder zet.  De verschillende uitgeverijen afschuimen, door de boeken snuisteren, kennis maken met de auteurs, ... Voor boekenwurms is dit altijd een waar paradijs.
Dit jaar stonden er maar 2 boeken op mijn lijstje die ik absoluut wou hebben en waar ik ook mee naar huis ben gekomen: 'The butcher's book' van Hendrik Dierendonck en 'Come Take a sip with me' van Hannah Van Ongevalle.  Een boek over vlees en een over cocktails.  Ondanks dat er ook wel recepten instaan, zie ik ze niet echt als kookboeken.  Maar als boeken die het verhaal vertellen van 2 gepassioneerde mensen.  Mensen die met trots over hun beroep en passie vertellen.

The butcher's book - Hendrik Dierendonck

Het boek is verdeeld in 3 hoofdstukken: PASSIE, TERROIR en AMBACHT.  In plaats van zelf het boek te beschrijven, geef ik telkens de inleiding van de verschillende hoofdstukken terug.  Dit omdat ik zelf geen betere beschrijving zou kunnen geven dan de inleiding zelf.  De inleidingen op zich zijn zo begeesterend dat je het boek gewoon in één ruk wilt uitlezen.
PASSIE
Dierendonck.  De naam kregen ze cadeau, voor het vak moesten ze hard vechten, eerst vader, later zoon.  Dierendonck gaat over echt beenhouwer zijn, met kapmes, cutter en pétrin.  Maar ook over het product willen kennen, bij de boer, bij de kweker, tussen de marchands.  Hendrik, de klienen, gaat voor de pure smaak, "de baan waarlangs emoties en herinneringen worden doorgegeven".  Hij is de man met de gespierde handen en het weke hart, die ontroerd kijkt naar zijn winkeletalage, zijn atelier, de koelkamers, de rijpingskast.  Trots op zijn ambacht, doordrongen van PASSIE.  Zonder gaat het niet.
TERRIOR
TERROIR gaat voor hendrik Dierendonck over smaak en verschil.  Over wat maakt dat een lam uit de Pyreneeën anders is dan een lam uit Quercy of een pré-salé-lam.  Het is de smaak van het landschap.  Wat je ziet met je ogen, proef je in je mond.  Het is de natuur.  Om alles mooi in kaart te brengen maken we een roadtrip.  Eerst Rungis, de grootste groothandelsmarkt ter wereld, dan de Corrèze, de streek van de veeteelt, en vervolgens de Pyreneeën, waar we alles te weten willen komen over het kweken van melklammeren.  Ook in de kempen en in Steenvoorde praten we met kwekers.  Thuis, 'bachten de kupe', wacht ons West-Vlaams Rood Rund ...
AMBACHT
Dat is handigheid.  het gaat om je handen.  Handen van mannen en vrouwen die hun vak beheersen, die dingen maken.  Het begint met ruw materiaal dat in je handen iets wordt.  Een ambachtsman maakt iets en verdwijnt dan.  Wat hij gemaakt heeft, spreekt voor zich.
Mijn respect voor Dierendonck was al groot door wat hij al allemaal bereikt heeft en hoe hij vecht om zijn ambacht te promoten en te laten overleven.  Maar met dit boek is mijn respect alleen nog maar groter geworden!  Staat 'rood vlees' sinds vorige week op de 'zwarte lijst'.  Awel dan zie ik dit boek als een mooie FY naar de wereldgezondheidsorganisatie.

The butcher's book is uitgegeven bij Uitgeverij Kannibaal en daarbij krijg je nog een vleeshaak cadeau zodat je jouw boek mooi in de keuken kan ophangen.  Dierendonck was op de boekenbeurs aanwezig om te signeren en zijn boeken te voorzien van zijn fingerprint.  En daarbij kon je nog wat lekkers degusteren.
Take a sip with me - Hannah Van Ongevalle

Hannah Van Ongevalle runt samen met haar vader Jan en broer Ran cocktailbar The Pharmacy in Konkke.  Daarnaast heeft ze gedurende 3 maanden nu ook een pop-up in Gent: The Pharmacy Experimental.  Daarnaast kan je haar ook nog terug vinden op allerlei evenmenten zoals The Flemisch Food Bash (waar ik een heerlijke cocktail van haar heb gedronken).  Daarbij is ze nog uitgeroepen tot beste bartender van België.  En alsof dat nog niet genoeg was, heeft ze nu ook haar eigen boek uit.  Het boek begint klassiek met de benodigdheden en technieken voor het bereiden van een cocktail.  Maar neemt je daarna mee langs de klassiekers van The Pharmacy, cocktails van andere bars en bartenders, cocktails voor chefs zoals Sofie Dumont, Syrco Bakker, ...  straffe verhalen van al even straffe bars en nog zoveel meer.  En als je er eentje teveel op hebt dan heeft Hannah ook nog enkele katertips voor jou.  Hannah is iemand die echt met haar vak bezig is, iemand die weet wat ze doet en die voor haar passie leeft!


Het boek is uitgegeven bij Horizon en kan je voor 29,99€ verkrijgen bij Standaard Boekhandel.  Wil je jouw boek ook laten signeren, dan kan je dit op de boekenbeurs nog doen op 3/11 (18u - 21u) en 7/11 (14u - 16u).  Op 3/11 kan je eveneens proeven van Hannah haar kunsten.
Boekenbeurs te Antwerp Expo nog tot 11/11

Geen opmerkingen:

Een reactie posten