maandag 8 december 2014

Pralines met gin en gekonfijte sinaasappel

Wie lust er nu eens niet een lekkere praline?  Inderdaad, iedereen!  Ik had een 'gemakkelijk' recept gevonden in Knack Weekend, dus gingen we zelf eens pralines proberen maken.  Eerst achter de vormen geweest: de eerste vorm was een speciaal voor pralines waarmee je bloemetjes kon maken, voor de tweede vorm hadden we gewoon één genomen om ijsblokjes te maken.  Later bleek dat de vorm voor de roosjes het beste was om de pralines uit de vorm te krijgen.  De ijsblokjes-vorm was niet hard genoeg om de pralines eruit te slaan en niet zacht genoeg om ze er te kunnen uitduwen.
Het recept zag er gemakkelijk uit, maar het vraagt toch enige oefening en handigheid om mooie pralines te maken.  Hieronder het recept met de nodige tips erbij :)
Ingrediënten voor ongeveer 25 pralines:
450gr pure chocolade

Voor de vulling:
250ml room
250gr pure chocolade
2el Filliers Dry Gin 28 Tangerine (sinaasappelsmaak)
gekonfijte sinaasappel
Bereiding:
Smelt 300gr pure chocolade in een oven op 40°.  Haal uit de oven van zodra de chocolade gesmolten is. De chocolade op 40° laten smelten duurt heel lang.  Ik heb de temperatuur toch wat hoger gezet zodat het een beetje sneller ging.  De volgende keer smelt ik de chocolade terug au bain marie.

Voeg in beetjes 150gr niet-gesmolten chocolade toe.  Laat die even smelten in de warme brij, roer en warm tot de chocolade 31°C bereikt.  Als je de chocolade laat afkoelen tot 31°C dan is hij niet zo vloeibaar meer om over de vormen te gieten en te laten uitlekken.  We hebben de chocolade terug moeten opwarmen naar een hogere temperatuur.

Giet wat gesmolten chocolade in de vormen voor pralines.   Hou ondersteboven en laat leegdruppen op een rooster.  Zet de vormen weg om af te koelen.  Nu heb je het bovenste van de pralines al klaar.

Breng voor de vulling 250ml room tot aan het kookpunt.  Giet de warme room over 250gr chocolade.  Laat even een paar minuten staan, roer om.  Verdeel deze ganache in twee gelijke delen.  Het eerste deel ganache heb ik gewoon 'puur' gehouden.  In het tweede deel ganache heb ik twee eetlepels Filliers Dry Gin 28 Tangerine gegoten.  Meng dit goed en doe elke ganache in een spuitzak.  Neem de vormen uit de koelkast en leg in de vormen voor de pralines met gin enkele stukjes gekonfijte sinaasappel.  Vul daarna de vormen met de ganache.  De ganache met gin in de vormen met gekonfijte sinaasappel en de 'pure' ganache in de vorm zonder sinaasappel.

Breng de eerste chocoladebrij opnieuw op temperatuur.  Sluit de pralines af door de vorm te overgieten met chocolade en af te schrapen met de achterkant van een mes.  Laat dit nu opstijven in de koelkast.  Als ze opgesteven zijn, kan je ze uit de vormen halen.
Het was een beetje sukkelen en een smosboel met de chocolade, maar uiteindelijk zijn de pralines toch redelijk gelukt.  De smaak van de 'pure' chocolade en de pralines met gin zat zeker goed.  De vorm zat redelijk goed, daar kunnen we nog wat aan bijschaven.  De pralines in bloemenvorm hadden een mooie glans, maar de bolvormige pralines hadden dit jammer genoeg niet.

De pralines kan je vullen met allerlei ingrediënten.  In het recept dat ik gevolgd heb, vulden ze een praline met szechuanpeper en een met gekonfijte gember en gin.  Denk gewoon aan zaken die goed bij chocolade passen.

Het was onze eerste keer en we hebben een beetje gesukkeld, maar het resultaat was toch redelijk goed.  We gaan het in ieder geval nog eens proberen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten