donderdag 18 december 2014

De Superette

Dat Kobe Desramaults zeer goed bezig is!  Zijn sterrenrestaurant 'In De Wulf' is dit jaar door Opinionated About Dining (OAD) uitgeroepen tot het beste restaurant van Europa.  In Gent heeft hij De Vitrine en dit jaar heeft hij er zijn derde zaak 'De Superette' geopend.  De Superette is een restaurant en bakkerij in een.  Het is nog maar enkele maanden open of ook deze zaak heeft al een prijs binnen, namelijk de prijs voor het beste Belgische restaurantconcept (Concept Restaurant Awards).
De bakkerin van dienst is de Amerikaanse Sarah Lemke.  Zij liep enkele jaren geleden stage bij 'In De Wulf' en Desramaults was direct betoverd door haar gedreven- en bezetenheid van het brood bakken.  Samen met haar richtte hij De Superette op.  Lemke bakt er het brood, zoals vroeger, in een houtoven en met biologisch meel gemalen in een windmolen.
Sarah Lemke - Photo by Geertje De Waegeneer
Kobe Desramaults - Photo by hln.be Flamand;
De Superette is een voormalige superette die Desramaults volledig gestript heeft.  Je moet zeker geen chique dingen verwachten.  Het restaurant is gewoon een zaal met een oven, de keuken, een toog en enkele tafels.  Bij het binnenkomen stoot je meteen op de bakkerij waar je allerlei soorten brood kan kopen, zoals speltbrood, zuurdesembrood, ... en de huisgemaakte boter.

Voor de brunch kan je niet reserveren en het restaurant zat bij onze aankomst bomvol.  Ofwel moesten we nog een tijdje wachten voor een tafel ofwel moesten een tafel delen met andere mensen.  We kozen voor het laatste en ondanks dat we een tafel met anderen deelden, hadden we geen last van elkaar.  Er was veel rumoer en door de slechte akoestiek konden we toch nog een privégesprek voeren.  Geen probleem dus.


 Over naar het eten.  Je kan er ontbijten, lunchen,dineren en in het weekend brunchen.  Dit laatste hebben wij gedaan.  Op de kaart kan je kiezen uit allemaal gerechtjes en voor de brunch is er ook "sharing is caring".  Een menu met 3 gerechtjes om te delen (25€/persoon).
Photo by facebook De Superette
Het eerste gerechtje was een uiensoep met gruyère en croutons.  Vorige week had mijn wederhelft ook uiensoep gemaakt en ik was eens benieuwd of deze kon concurreren met de soep van De Superette.  De soep van De Superette was verfijnder maar qua smaak zat er weinig verschil op :)
Uiensoep, gruyère, croutons
Als hoofdgerecht kregen we traag gegaarde lamsschouder met geroosterde knolgroenten en kroketten.  Beetgare knolgroenten met hemelse zelfgemaakte kroketten.  Jammer dat het er maar 2/persoon waren.  Een simpel gerecht dat mooi gepresenteerd werd.  Wat mij bij de gerechten ook opviel, was dat ze lauw geserveerd werden.  Thuis hebben we steeds de neiging om de gerechten te warm te serveren en moeten we dus enkele minuten wachten/blazen voor we kunnen beginnen eten.  Gerechten moeten zo warm niet geserveerd worden.  Lauwe gerechten zijn veel aangenamer om te eten.
Traag gegaarde lamsschouder, geroosterde knolgroenten, kroketten
Als dessert kregen we nog een stuk bittere chocoladetaart met kastanjecrème en hazelnoot.  De combinatie van de 3 ingrediënten smaakte heerlijk.
Bittere chocoladetaart, kastanjecrème, hazelnoot
In plaats van een wijntje of biertje bij de gerechten te drinken, koos ik deze keer voor een glaasje appelsap van oude rassen en een bietensapje.  Voor veel mensen klinkt dit misschien raar, maar de sapjes smaakten lekker en verfrissend.  Zeker voor herhaling vatbaar.

Bij het buitengaan heb ik nog een zuurdesembrood en boter gekocht om thuis nog even na te genieten.
De brunch in het gezellige Superette was een leuke ervaring.  Lekkere, gewone gerechten waarvan de smaak goed zat.  Meer moet dat dikwijls niet zijn.
Juicy Lucy @ the toilets
Website 'De Superette'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten