zondag 23 november 2014

't Zilte > My Best Restaurant Experience of 2014!

Het is al een tijdje geleden dat ik nog zo hard naar een restaurantbezoek uitkeek en dat ik er kriebels van in mijn buik had.  't Zilte stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje maar omdat het enkel in de week open is en ik tijdens de week steeds moet werken, was het er dus nog niet van gekomen.  Afgelopen vrijdag had ik een dagje verlof genomen om er eindelijk eens te gaan lunchen.  Ik keek zo hard uit naar dit bezoek vanwege allerlei redenen:
* De allerbelangrijkste reden was de kookkunsten van Viki Geunes.  Op Antwerpen Proeft had ik al enkele malen kunnen proeven van zijn gerechtjes en deze deden mij verlangen naar heel veel meer!
Photo by gva.be
* Een tweede reden was het interieur en de locatie.  Het interieur is zeer modern.  Het is een afwisseling van grijze en witte tinten met zwarte en rode accenten die terugkomen in het servies.  De tafels zien er op het eerste zicht een beetje sober en koel uit, maar dit is helemaal niet zo.  Deze zijn in het grijs gelakt, maar geven een warm gevoel.  En dan het interieur.  Je hebt een heel mooi zicht op de mooiste stad van Vlaanderen.  Alleen al voor dit uitzicht zou je al naar hier komen.  Wij hadden uitzicht op de haven en als je een 360° uitzicht van Antwerpen wilt hebben dan hoef je enkel maar een verdiep hoger te gaan.
MAS - Museum Aan de Stroom
Uitzicht van het MAS
Interieur 't Zilte
* De derde reden van ons bezoek was Sepideh Sedaghatnia, sommelier van 't Zilte.  Iedereen kent haar ondertussen wel van het tv-programma 'Mijn Pop-Up Restaurant'.  Ze is afkomstig uit Iran en 13 jaar geleden is zij met haar familie in België neergestreken.  Door heel hard te studeren en te werken is zij opgeklommen naar sommelier van 't Zilte.  Als bekroning voor al haar werk werd ze dit jaar door GaultMillau verkozen tot 'Sommelier van het Jaar 2014'.  Een hele prestatie!  Ik vind dat ze een voorbeeld is voor vele mensen.  Ze bewijst dat je met hard werken veel kunt bereiken in je leven.
Photo by FlandersToday
Nog een klein woordje over het restaurant zelf en dan beginnen we aan het avontuur.  't Zilte was jarenlang gevestigd in Mol waar Viki Geunes in 2005 zijn eerste ster verdiende en in 2007 zijn tweede ster.  In 2011 ging het MAS open en 't Zilte vestigde zich daar op de 9de verdieping.  In 2009 werd hij door GaultMillau uitgeroepen tot 'Chef van het Jaar' en in de gids krijgt hij ook 18/20.

En nu over naar het avontuur.  Aan de receptie van het MAS werden we al ontvangen en konden we met de lift rechtstreeks naar het restaurant gaan dat zich op het 9de verdiep bevindt.  Daar werden we vriendelijk ontvangen door Sepideh Sedaghatnia en kregen we een tafeltje aan het raam aangeboden.  Alle tafels staan aan een raam zodat iedereen van het mooie uitzicht kan genieten.  We hadden gekozen voor het 5-gangen menu (je kan tot 9 gangen gaan) en het overzicht van de gerechten met de aangepaste wijnen stond al klaar op tafel.  De gastvrouw kwam nog even toelichten dat er voor mijn vrouw 2 gerechten aangepast werden vanwege haar zwangerschap.  De gastvrouw was oprecht vriendelijk en kwam geregeld eens een praatje slaan.

Als aperitief hadden we gekozen voor een glaasje champagne Ruinart Rosé.  Deze werd vergezeld door  zes smaakmakers:
* Smaakmaker 1: Kokkels - palmhart - papaja - koriander
Kookels - palmhart - papaja - koriander
* Smaakmaker 2: Witvis - nori - zuurdesem - codium (rechter smaakmaker)
* Smaakmaker 3: Kalf - tartaar - mergpijp - noordzeekrab (linker smaakmaker)
Rechts: witvis - nori - zuurdesem - codium
Links: Kalf - tartaar - mergpijip - noordzeekrab
Voor mijn vrouw hadden ze een taartje op basis van bulgur en pompoen gegeven i.p.v. de tartaar - mergpijp.  Van de noordzeekrab mocht ze ook eten.  En voor de witvis kreeg zij ook een andere smaakmaker.
Links: Bulgur - pompoen - noordzeekrab
Rechts: onbekend
* Smaakmaker 4: Garnaal - bloemkool - pompelmoes - wei
Garnaal - bloemkool - pompelmoes - wei
Garnaal - bloemkool - pompelmoes - wei
* Smaakmaker 5: Inktvis - witte bonen - bosui - tuinkers
Inktvis - witte bonen - bosui - tuinkers
Inktvis - witte bonen - bosui - tuinkers
 * Smaakmaker 6: Paling - shiso - venusbol - wasabi
Paling - shiso - venusbol - wasabi
Paling - shiso - venusbol - wasabi
Laat me zeggen dat de smaakmakers al ongelooflijk waren!  Dit zijn al gerechtjes/kunstwerkjes op zichzelf.  Een voor een waren dit kleine smaakbommetjes.  Smaakmakers zie ik steeds als een visitekaartje van de chef.  Hij laat er mee zien wat hij allemaal in zijn mars heeft en wat er nog komen gaat.  Ik had zeer hoge verwachtingen bij dit restaurantbezoek en ik wist nu al dat het er 'boenk' ging op zijn.  Ik kon al niet meer wachten om aan de vijf gangen te beginnen.

Bij de eerste gang pakte Viki Geunes al direct uit met 3 lekkere bordjes: Het hoofdbord bestond uit Coquille en radicchio.  De eerste side dish was zee egel en het tweede was een cannelloni van waterkastanjes met yuzu.  Als begeleidende wijn kreeg ik Bodegas Forjas del Salnés - Rias Baixas - Albarino 2013.
Coquille - radicchio
Coquille - radicchio
Waterkastanjes - yuzu
Zee egel
Bij de tweede gang kreeg ik een Dorade met rode biet, radijs, vlierbes en amaranth.  Omdat de Dorade enkel gerookt was kreeg mijn vrouw een gerecht met prachtige langoustines.  Nog maar weinig zo'n prachtige producten gezien!  Bij dit gerecht kwam de wijn uit Duitsland: Juliusspital - Francken - Silvaner Kabinett 2012.
Dorade - rode biet - radijs - vlierbes - amaranth
Dorade - rode biet - radijs - vlierbes - amaranhth
Langoustine
De derde gang bestond terug uit 3 gerechtjes.  Op het hoofdbord lag een op de graad gebakken zeetong en schorseneer.  De eerste side dish waren champignons met hazelnootboter en het tweede was een kommetje met schorseneren en pompoen.  De enige Franse wijn van de middag: Domaine de La Pinte - Jura - Chardonnay 2013.
Zeetong - champignons - schorseneren - hazelnootboter - pompoen
Zeetong - schorseneren
Champignons - hazelnootboter
Schorseneer - pompoen
Voor het hoofdgerecht kreeg ik een mooi stukje gebakken rund met een taartje van ossenstaart, pastinaak en sjalot.  Er was ook nog een side dish met tartaar van rund en merg.  Overheerlijk!!!  Omdat het doodzonde is om zo'n mooi stukje vlees uit te bakken, Kreeg mijn vrouw terug een volledig ander gerecht.  Een mooi stukje vis met groene boontjes.  Bij dit heerlijke gerecht kwam mijn lievelingsdruif, de Sangiovese: Le Volte Dell'Ornellaia - Toscane - Merlot - Sangiovese 2012.
Rund - pastinaak - sjalot - merg - ossenstaart
rund - pastinaak - sjalot - ossenstaart
Rund tartaar - merg
Als dessert kregen we chocolade met mandarijn, Budda's hand, cedraat en encredito.  Hierbij kreeg ik een Eiswein uit Spanje: Gramona - Pendès - Gewürztramer 2011.
Chocolade - mandarijn - Buddha's hand - cedraat - encredito
Chocolade - mandarijn - Buddha's hand - cedraat - encredito
Daarmee zaten de vijf gangen ermee op.  Zoals je ziet is elk gerecht een kunstwerk.  Woorden kunnen niet beschrijven hoe mooi ze zijn.  Viki Geunes brengt echte kunst!  Ook qua smaak is elk gerecht een voltreffer.  Normaal pik ik er een paar uit die eruit springen, maar hier kan ik dit niet want elk gerecht was ongelooflijk van smaak!

Om af te sluiten bestelden we ons nog een latte macchiato.  En wie dacht dat het gedaan was met al dat lekkers, zat er goed naast want de patissier kwam met een karretje vol lekkers bij ons.  "Kies maar" zei hij.  Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan want het zag er allemaal zo lekker uit.  Je zou wel een stukje van elk willen proeven :) Uiteindelijk toch een keuze kunnen maken: een sigaartje met Sechuan, een taartje van crème brûlée, rode vruchten en eentje van groene curry.  Lekker fris en kruidig.  Ik ben er nog niet goed van :)


De lunch werd nog mooi afgesloten met een lekker stukje chocolade.
Hoge verwachtingen worden niet altijd ingelost en draaien soms uit op een ontgoocheling.  Gelukkig heeft Viki Geunes en zijn team ze allemaal kunnen inlossen.  Ik val misschien in herhaling maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen dat zijn gerechten echt subliem waren.  Ook de wijnen waren een ontdekking voor mij.  Geen klassieke, zware of bekende wijnen.  Maar jonge, frisse en smaakvolle wijnen.  Mooie keuze Sepideh!  Jarenlang was Pure C de beste plaats waar ik al gegeten had en tot nu toe kon geen enkel restaurant het van zijn eerste plaats stoten.  Tot vandaag.  't Zilte is het beste restaurant waar ik ooit al gegeten heb!  Ik vind het zelfs een restaurant met internationale allures.  Het kan zo wedijveren met de beste buitenlandse restaurants.  Van mij mag het in de GaultMillau zelfs 19/20 krijgen en mochten ze bij Michelin met halve sterren werken, dan kreeg het 2,5 sterren.  Het is nu enkele dagen later en ik denk nog steeds met veel smaak terug aan die middag.  En dit is al even geleden dat dit gebeurd is.  Als laatste wil ik deze review afsluiten met iets dat ik tijdens het eten tegen mijn vrouw zei: "Daarvoor doen we het!".  Om lekkere gerechten te eten, goede wijnen te drinken, te genieten van de presentatie, het interieur en het hele gebeuren.  Daarom gaan wij eten ...
Website 't Zilte

1 opmerking:

  1. Dat laatste lijkt me een erg zinnige opmerking. Heerlijk naar zoiets uitzien en dan achteraf dit tegen elkaar zeggen. Alleen op die manier gaan we niet ten onder aan decadent gedrag. Ik ben al vaak in het MAS geweest en weet dat t Zilte er zit, maar vergeet telkens vooraf te reserveren. ����

    BeantwoordenVerwijderen