woensdag 27 november 2013

Kip Tikka Masala

Na men bezoek aan restaurant CDLC Barcelona had ik een nieuwe favoriete keuken gevonden, namelijk de Indiase keuken.  Deze nieuwe liefde moest ik thuis dus eens uitproberen.  Even op het internet gezocht en ik kwam terecht bij Jeroen Meus.  Bij Dagelijkse Kost maakt hij een klassieker klaar: Kip Tikka Masala.  Ik heb het eens uitgeprobeerd en het is echt een heerlijk gerechtje.  Een bom van smaken en lekker spicy.  Gemakkelijk om te maken.  Dit gerecht behoort nu maandelijks wel eens tot mijn Dagelijkse Kost :)


Ingrediënten voor de kip Tikka Masala (4 personen):
4 kipfilets
1dl yoghurt
4dl kokosmelk (ongezoet)
400g tomatenstukjes in blik
40g gember
2 rode uien
1 rode chilipeper
3 teentjes look
1 limoen
1/2 bussel koriander
1/2 eetlepel kurkumapoeder
1/2 eetlepel garam masala (Indiaas kruidenmengsel)
1 eetlepel pasta 'tandoori'
1 eetlepel rode curry
4 eetlepels amandelschilfers
scheutje arachideolie
peper
zout

Ingrediënten voor de rijst:
200g basmati rijst
ui
scheutje arachideolie
sesamolie

Bereiding
Voor de kip Tikka Masala:
  • Snij de kipfilets in brede repen, en doe ze in een ruime mengschaal.
  • Schep of giet de yoghurt over de stukken kip en voeg de ‘garam masala’ toe. (een typisch Indiase kuidenmengeling)
  • Doe er de vuurrode tandooripasta, de rode currypasta en het kurkumapoeder bij.
    Tandooripasta en rode currypasta zijn te koop in de grotere supermarkt en ook de lokale Aziatische winkel heeft dit in huis.
  • Rasp wat zeste (of groene schil) van de limoen erbij. Snij de limoen middendoor en pers de helft van het sap bij het kruidige yoghurtmengsel.
  • Meng alles en laat de kip in alle rust marineren.
  • Neem de beker van de blender erbij.
  • Pel de teentjes look en snipper de chilipeper grof. Schil het stukje gember en snij de knol in stukjes. Doe alles in de beker van de blender.
  • Spoel de koriander en snij er de steeltjes af. Hou de blaadjes apart en doe de steeltjes in de blenderbeker. Mix al die smaakmakers fijn.
  • Verhit een ruime pan op een stevig vuur en strooi de amandelschilfers erin. Rooster de stukjes noot kort tot ze een bruin kleurtje krijgen. (Blijf erbij, want de schilfers kunnen snel verbranden.) Doe de geroosterde schilfers in een potje en zet ze even opzij. Hou de pan bij de hand.
  • Schenk een scheutje arachideolie in de pan en verhit ze op een matig vuur. Haal de stukken kip uit de marinade. (Veeg de yoghurtmarinade er een beetje af.) Bak de repen kipfilet kort aan beide zijden. Laat ze niet aan de bodem kleven.
  • Pel de rode uien snipper ze fijn.
  • Doe de kip na enkele minuten in een apart schaaltje.
  • Stoof de snippers rode ui in de pan met aanbaksels van de kip. Voeg er nog een extra scheutje arachideolie bij. Roer regelmatig, zodat de ui niet aanbrandt.
  • Doe ook de gemixte smaakmakers uit de blender erbij. Blijf roeren.
  • Schenk de stukjes tomaat uit blik in de pan en schraap de aanbaksels met een houten lepel los.
  • Giet de ongezoete kokosmelk erbij. Roer in de pan tot je een egale saus krijgt.
  • Zet het vuur lager en voeg de stukken kortgebakken kip toe.
  • Laat de kip ‘Tikka Masala’ nog 20 minuten zachtjes pruttelen. Dit geeft je de tijd om de rijst te koken.
Bereiding
Voor de rijst:
  • Snipper de ui in fijne stukjes.
  • Neem een kookpot en verhit er een scheutje arachideolie in.
  • Stoof de stukjes ui kort en voeg dan de rijst toe. Roer en laat de korrels kort bakken.
  • Schenk dubbel zoveel water als je rijst gebruikte in de pot. (1/3 rijst en 2/3 water)
  • Zet het deksel op de pot en gaar de rijst op een zacht vuur.
  • Proef het resultaat. Voeg naar persoonlijke smaak wat peper en zout toe.
Afwerking:
Serveer iedereen een portie rijst met een flinke schep kip ‘Tikka Masala’. Werk elk bord af met de blaadjes verse koriander (die je opzij hield) en wat geroosterde amandelschilfers.

Video 'Kip Tikka Masala'

Smakelijk en opgelet dat uw mondje niet in brand staat :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten