donderdag 25 februari 2016

Cuines, 33

December 2013.  Toen gingen we voor de eerste keer eten bij Cuines, 33 en dat moment staat nog altijd in mijn geheugen gegrift!  Vooral het gerechtje met Limousin rund, pijlinktvis en zwarte sesam was er eentje om nooit meer te vergeten!  Vorig jaar ging het kleine broertje van Cuines, 33 open: Brasa.  Ook dit is een voltreffer!  Daar moet je zijn voor een heerlijk stukje vlees en vergeet vooral ook de ananas als dessert niet te nemen!  Maar ondertussen was het al weer 2 jaar geleden dat ik nog eens in Cuines, 33 was geweest.  Bij het opmaken van mijn verlanglijstje 2016 besloot ik om er terug eens werk van te maken en afgelopen vrijdag zaten we dan eindelijk terug in de hemel van de smaak.
Limousin rund - pijlinktvis - zwarte sesam (december 2013)
Bij de start van Cuines,33 stonden er nog hoge tafels bij de inkom, maar deze zijn ondertussen omgeruild voor gezellige kleurrijke zeteltjes.  De loungemuziek op de achtergrond en het winterzonnetje dat op onze gezichten viel, zorgde er voor dat we even konden wegdromen en ons in vakantiestemming konden wanen.


De aperitiefkaart bestaat uit enkele cocktails en een grote lijst met G&T.  Wij gingen voor de Pisco yuzu en een cava met basil soda.  Verfrissende en exotische cocktails.  Zo lekker zelfs dat we al afspraken om er na het dessert er nog een te nemen.
Pisco Yuzu - Cava Basil Soda
Edwin Menue kwam ons direct verwelkomen en hij had een sigarendoos bij hem, waar we een smeulende sigaar van gerookte pompoen mochten uitnemen.  De as van de sigaar was van gebrande ui.  Vervolgens kwam er nog een amuse van kippenhuid met zwarte look en een van rund met mosterd.
Gerookte pompoen - as van gebrande ui
Kippenhuid - zwarte look
Tartaar van rund - mosterd


De eyecatcher van het restaurant is ook nog altijd de mooie bar die baadt in het gouden licht.  Ook het restaurant zelf kan me nog altijd in vervoering brengen.  De zeteltjes en warme kleuren brengen mij zo naar het Midden-Oosten.


Bij het menu kan je kiezen uit 5 of 7 gangen.  We kozen voor de 7 gangen menu en gingen van start met makreel 'Skandinavi'.  Een bordje met makreel, groene kruiden en duindoornbes.  En dan nog een toastje van smörrebröd en een tartaar van makreel.  Deze laatste werd gepresenteerd op de graad van een makreel.
Makreel 'Skandinavi' - groene kruiden - duindoornbes
Makreel 'Skandinavi' - smörrebröd
De tweede gang kwam ook terug in twee bordjes.  Deze bestonden uit verschillende structuren van ganzenlever, granaatappel, rode biet en gerookte paling.
Ganzenlever - granaatappel - gerookte paling - rode biet
De eerste twee gangen waren een mooie opwarming voor wat toen nog ging komen.  Bij de derde gang kregen we een kleine tajine waarin een coquille werd gepresenteerd met sambal, aubergine, ras el hanout en couscous.  Heerlijke smaken die ons zo naar Marokko brachten.
Coquille 'Marroc' - sambal - aubergine - ras el hanout - couscous
Coquille 'Marroc' - sambal - aubergine - ras el hanout - couscous
Van Marokko gingen we naar Azië met de rode poon 'Japon', miso, mossel, paksoi en terrayaki.  Opnieuw een kommetje vol met smaakbommetjes.  Top!
Rode poon 'Japon' - miso - mossel - paksoi - terrayaki
En dan kwam voor ons het hoogtepunt van de lunch: Onglet op de Big Green Egg.  Samen met de sla had de onglet een mooie rokerige toets.  HEERLIJK!  Dit was echt genieten.  Een van de beste stukjes vlees dat ik al ooit gegeten heb!
'Onglet BBQ' - aardpeer - mini sla - fregola - bordelaise
De eerste dessert was een creatie rond lychee, blauwe bessen, rode wijnazijn en ruby sorbet.  Bovenaan het dessert bevond zich een bal die gevuld was met yoghurt en deze werd aan tafel kapot geslagen.  Een lekker fris dessertje.
Lychee - blauwe bessen - rode wijnazijn - ruby sorbet
Het tweede dessert was de 'Pinya 33'.  Een dessert dat bestond uit ananas, gemberbier, kalamansi, citroengras en kokos.  Bij dit dessert had je de mogelijkheid om er een passende cocktail bij te nemen.  Met ons aperitief nog in gedachten, moesten ze ons dit zeker geen tweemaal vragen.  We stemden meteen in en we hebben het ons zeker niet beklaagd!  Moest Cuines, 33 bij mij om de hoek liggen dan zou ik wekelijks toch wel te vinden zijn voor hun cocktails want deze zijn echt wel top!
Pinya '33' - gemberbier - kalamansi - citroengras - kokos
Ananas - yuzu - rum - gemberbier
Net toen we dachten dat onze culinaire trip gedaan was, kwam Edwin ons nog verrassen met een proevertje dat gebaseerd was op karamel.  Het deed ons zo denken aan Werther's Original.
Karamel
Afsluiten deden we met een koffie en enkele mignardises en wat ik daarvan onthouden heb is zeker en vast de praline.  Deze bestond onder andere uit soja en sesam en was opnieuw een hele smaaksensatie in je mond!
Mignardises
Cuines, 33 is nog steeds een van mijn absolute favorieten!  Edwin en Frederik creëren telkens opnieuw fantastische gerechten die echt barsten van de smaak.  Smaken die je opneemt en nooit meer vergeet.  Neem daarbij nog eens de vriendelijke bediening van Fleur, het sfeervolle warme interieur, de cocktails ... en je begrijpt waarom dit een van mijn favorieten is.  Deze zou bij iedereen op zijn verlanglijstje moeten staan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten