zondag 21 februari 2016

Ontdek het Geheim van de Chef - Bart Van Berkel

In 2014 won Bart Van Berkel het kookprogramma 'Masterchef' en eind 2015 heeft hij zijn eerste kookboek uitgebracht: 'Ontdek het Geheim van de Chef'.


Voor dit boek ging Bart gedurende 1 dag of langer in de les bij 13 chefs.  Chefs zoals Onno Kokmeijer van Ciel Bleu**, Soenil bahadoer van Lindehof**, Nick Bril & Sergio Herman van The Jane**, ...  Bart leerde samen met de chefs hun signatuurgerechten maken.  Deze signatuurgerechten zijn voor de gewone hobbykok vaak moeilijk na te maken omdat er soms moeilijke kooktechnieken of speciale ingrediënten gebruikt worden die moeilijk te vinden zijn.  Bart transformeert in zijn boek de signatuurgerechten om naar thuisgerechten die voor iedereen gemakkelijk te maken zijn.  Gerechten die klaar te maken zijn met kookapparatuur die in elke keuken aanwezig zijn.  Ingrediënten die je in elke supermarkt vindt.  En de moeilijke kooktechnieken legt hij stap voor stap uit.
Persvoorstelling @ The Jane
Ondanks dat de persvoorstelling in België was (The Jane), is het kookboek in België toch moeilijk te verkrijgen.  De Standaard Boekenhandel en Fnac afgegaan maar daar was hij niet te verkrijgen.  Ook bij de boekrecensies ben ik het kookboek nog maar weinig of niet tegengekomen.  Toch een beetje jammer want ik denk wel dat dit kookboek hier ook wel zou aanslaan.
Het eerste gerecht dat ik uit het kookboek gemaakt heb, is een herwerkte versie van een gerecht van Stefan Van Sprang.  Namelijk gerookte paling met risotto en venkel.  Ik heb het gerecht wel gemaakt met gerookte haring i.p.v. paling.  Hieronder ziet u achtereenvolgens het originele gerecht van Stefan Van Sprang, de herwerkte versie van Bart en uiteindelijk mijn eigen thuisversie.  Het recept was gemakkelijk te volgen en het eindresultaat was een heerlijke risotto.
Stefan Van Sprang
Bart Van Berkel
Kristof Jacobs - versie 1
Kristof Jacobs - versie 2
Het is een mooi kookboek met gemakkelijke en duidelijke recepten.  Een kookboek waardoor je nu ook door sterrenchefs geïnspireerde gerechten kan maken.  Een hebbeding dus voor de hobbykok.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten