zondag 31 mei 2015

Uit liefde voor Vietnam - Koken en reizen met Quyên

Truong Thi Quyên, geboren en getogen in Vietnam.  Toen ze 9 jaar was vluchtte haar vader naar België, opzoek naar een beter leven voor hem en zijn gezin.  Ondertussen bleef Quyên alleen achter met haar moeder, broers en zussen.  Op haar negende was ze al direct huisvrouw.  Met heel weinig middelen moest ze voor het hele gezin zorgen.  Iets dat niet altijd gemakkelijk was.  Op 18 juni 1986, toen ze 14 jaar was, kon haar vader het ganse gezin naar België halen.  Ze werden hartelijk onthaald door de mensen van de gemeente Wichelen.  Haar vader werkte hier hard om zijn gezin te onderhouden.  Maar ook Quyên droeg haar steentje bij.  Ze ging afwassen in een restaurant en ondertussen ging ze ook nog naar school.  Het was terug hard werken, maar ze wou iets bereiken in haar leven en dat heeft ze ook gedaan.  Ze begon met een een Aziatische snackbar en dit groeide met de tijd uit tot een chique Vietnamees restaurant, namelijk Little Asia.  Ook haar zus is een succesvol restaurant begonnen: BUN te Antwerpen, waar er Vietnamese streetfood geserveerd wordt.  Zeker eens de moeite waard om een bezoekje aan te brengen.
Quyên met haar ouders en dochter Claudia
Mijn echtgenote is van Serskamp, een buurgemeente van Wichelen, en zij vertelde mij dat de vader van Quyên steeds de ballen van het dak van de school ging halen.  En dat hij tijdens de speeltijd kroepoek aan de kinderen gaf.  Een mooi verhaal van hoe een gemeenschap een gezin in de armen kan sluiten en kansen kan geven op een betere toekomst.
Truong Thi Quyên
Naast haar restaurant heeft en enkele kookboeken, heeft ze nu een nieuw kookboek uit: Uit liefde voor Vietnam - koken en reizen met Quyên.  Daarin trekt ze van Noord- naar Zuid-Vietnam.  In haar boek trekt ze langs 10 steden, waar ze een korte beschrijving en enkele typische streekgerechten van weergeeft.

Uit het boek heb ik enkele gerechten klaargemaakt en ik moet zeggen dat ze echt verrukkelijk zijn.  Ze zitten barstensvol smaak en zijn erg kleurrijk.  Een echt mooie en gezonde keuken!
Ga Nuong La Chanh - Gegrilde kip met limoenblaadjes

Ingrediënten:
4 kippenbouten, uitgebeend
4 limoenblaadjes, fijngehakt
2 stengels citroengras, fijngehakt
1 sjalot, fijngesnipperd
4 teentjes knoflook, geperst
4el vissaus
1el plantaardige olie
1kl vijfkruidenpoeder
1kl kurkumapoeder
1kl rietsuiker
Zeezout

Bereiding:
Kruid de kippenbouillon in een kom met limoenblaadjes, vijfkruidenpoeder, citroengras, vissaus, knoflook, rietsuiker, kurkumapoeder, sjalot en een snuifje zeezout.  Je kan de kip enkele uren laten marineren of meteen gebruiken.

Bak de kip aan beide kanten gaar in olie.

Snij de kip in repen en serveer met warme pindasaus.
Ga Nuong La chanh - Gegrilde kip met limoenblaadjes
Ca Ri Rau Cu - Gemengde groenten in currysaus

Ingrediënten:
2 wortels, grof gesneden
2 zoete aardappelen, grof gesneden
20 prinsessenbonen, gehalveerd
1 ui, grof gesneden
2 stengels citroengras, geplet en grof gehakt
1 stengel citroengras, fijngehakt
4 stengels koriander
2kl rode currypasta
100ml kokosmelk
2el vissaus
2al plantaardige olie
Rietsuiker
1kl kurkumapoeder
Zeezout

Bereiding:
Fruit de grof gehakte stengels citroengras in olie.  Voeg de wortel, het fijngehakte citroengras, de ui en curry toe.  Overgiet met 600ml water en laat 10 minuten stoven.  Doe er de zoete aardappelen en prinsessenbonen bij.

Voeg, zodra de groenten gaar zijn, de kokosmelk, vissaus, een snuifje rietsuiker en zeezout toe.  Roer om en laat 1 minuut stoven.


Werk af met korianderblaadjes.
Ca Ri Rau Cu - Gemengde groenten in currysaus
Mijn creatie van gegrilde kip met limoenblaadjes en gemengde groenten in currysaus.

Chim Cut Nuong - Gegrilde kwartels

Ingrediënten:
2 kwartels, uitgebeend
1 stengel citroengras, fijngehakt
1 sjalot, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
3 limoenblaadjes, fijngehakt
1el honing
2el vissaus
1kl lichte sojasaus
1el plantaardige olie
1/2kl vijfkruidenpoeder
1/2kl kurkumapoeder
Zeezout

Bereiding:
verwarm de oven op 180°C.

Maak een marinade van citroengras, hurkumapoeder, vijfkruidenpoeder, sojasaus, vissaus, olie, honing, knoflook, limoenblaadjes en sjalot.  Kruid met een snuifje zeezout.  Bestrijk hiermee de kwartels.  Laat minstens 2 uur (of een nacht) afgedekt marineren in de koelkast voor meer smaak.

Schep de kwartels en kruiden over in een ovenschaal.  zet 10 tot 12 minuten in de oven tot ze volledig gaar zijn.  Draai ze na 5 tot 6 minuten om zodat beide kanten kunnen bruinen.
Chim Cut Nuong - Gegrilde kwartels
Mijn bereiding van gegrilde kwartels.

Vietnam is een prachtig land met een al even prachtige keuken.  Quyên laat gerechten zien die lekker, gezond en gemakkelijk te bereiden zijn.  Ik zou het iedereen aanraden om eens een gerecht te proberen maken.  Je zult smaken ontdekken die je nog nooit eerder ervaren hebt.  Ben je echt geen kok maar hou je wel van lekker eten, ga dan zeker eens langs Little Asia of BUN.
Het boek is te verkrijgen bij de Standaard Boekhandel voor de prijs van 24,95€.
Little Asia
BUN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten