zondag 28 september 2014

Jacob's restaurant

Een weekendje naar de Ardennen gaat steeds gepaard met enkele lekkere restaurants.  Ik had even rond gesurft en een restaurant dat mij aansprak was 'Jacob's restaurant'.  Het sprak mij aan vanwege de (bijna) gelijknamige naam Jacob's - Jacobs (mijn naam), het mooie interieur en een goed stukje vlees gaat er altijd wel in.

Het restaurant is gelegen in Nandrin en het is een echt 'vleesrestaurant'.  Veel van de gerechten worden bereidt in een Josper oven.  Een Josper is een oven en grill in één.  De oven werkt met Argentijnse houtskool.  Een soort die heel lang blijft branden en waardoor je urenlang een temperatuur van 350° of meer kan aanhouden.  De kolen geven ook nog een extra smaak aan het vlees.  Deze smaak kan je ook nog bepalen door met bepaalde kruiden te werken.  De oven werkt ook met een aanpasbare luchtdoorstroming die ook een werking heeft op de smaak en geur.
photo by www.jospergrillovens.nl
Het restaurant is modern ingericht met houtaccenten en een open keuken.
We zijn gestart met een glaasje champagne voor mijn vrouw en een G&T Copperhead.  Een gin die het resultaat is van een samenwerking tussen Yven Vindevogel, een apotheek uit Kortrijk, en Bernard Fillier van graanstokerij Filliers.  De gin bevat verschillende botanicals zoals jeneverbessen, sinaasappelschil, korianderzaad, engelwortel en kardemom.  Het was een zachte en frisse gin die in mijn smaak viel en voor herhaling vatbaar is.  De aperitief werd vergezeld van popcorn, wasabinoten en mooi gelakte sneetjes spek.  Het spek smolt op je tong en was meteen een  startschot van een heerlijke avond.  Bij het aperitief bestelden we ons ook nog een portie Albondigas met tomatensaus en Espelette.
Popcorn, wasabinoten en gelakte sneetjes spek
Albondigas, tomatensaus en Espelette
Als voorgerecht had ik een cocotte met een biologisch eitje, puree van ratte du Touquet en reuzel Rigatino.  Aan de overkant waren er langoustines met gemengde groeten van het moment.  Twee lekkere gerechten waar de smaak goed zat.  We hadden een tafeltje aan de open keuken en het was heel fascinerend om de keukenbrigade bezig te zien.  Eén kok was constant met de Josper oven bezig en de rest van de koks zorgden voor de garnituren.  Het team was heel goed op elkaar ingespeeld en aan hun handelingen kon je heel goed zien dat ze goed wisten waar ze mee bezig waren.  Als je dit allemaal ziet dan weet je dat je in een goed restaurant zit en een goede avond gaat beleven.  Eigenlijk zou een open keuken in elk restaurant verplicht moeten zijn.  Kan je het niveau van de koks aanschouwen en zien of ze jou in de zak proberen zetten of niet.  Bij keukens die iets te verbergen hebben, zijn dikwijls de deuren dicht.
Cocotte biologisch eitje, puree ratte du Touquet, reuzel Rigatino
Langoustines met gemengde groenten van het moment
Dan gaan we over naar het orgelpunt van de avond: een mooi stukje Wagyu uit de Josper oven met frietjes, warme groentjes en Bearnaisesaus.  De geur en de smaak van het vlees waren formidabel.  Het was de eerste keer dat ik kennis maakte met de Josper oven en ik ben direct overtuigt van de meerwaarde!  Een van de beste stukjes vlees dat ik al gegeten heb.  Een gat in je culinaire wereld als je dit nog niet gegeten hebt!  Ook de frietjes waren mooi dik en knapperig.  Hemels!  Langs de ene kant ben ik blij dat ik dit heb kunnen eten, maar langs de andere kant ga ik mijn culinaire lat natuurlijk terug verhogen en ga ik niet meer zo vlug tevreden zijn.  Al vind ik dit ook goed.  Je moet niet tevreden zijn met een middelmatig product/gerecht!
Wagyu uit de Josper oven, Bearnaise, frietjes, warme groentjes
Na al dit lekkers zaten we goed vol en hadden we geen plaats meer voor een dessert.  Op deze manier konden we de smaak van het Wagyu nog een stukje langer vasthouden.  Dit was zo één van die gerechten waarvan je de smaak nog heel lang kan onthouden.  Vraag mij volgend jaar nog eens naar dit gerecht en ik durf te wedden dat het water mij zo terug in de mond komt :)

Jacob's Restaurant
Route du Condroz 211
4550 Nandrin
Tel: 085/313744
Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten