dinsdag 5 augustus 2014

Vintage Signé Nuance

Thierry Theys, opende in 2008 samen met  zijn echtgenote Sofie Willemarck restaurant Nuance.  Hij heeft de lat direct hoog gelegd en na 1 jaar kreeg hij al een eerste Michelin ster.  Na enkele jaren volgde een tweede ster en in 2010 werd hij door Gault Millau uitgeroepen tot Jonge Chef van het jaar.  Goed bezig zou ik zo zeggen.  En als je denkt dat hij dan een beetje gas terug neemt dan heb je het goed mis want begin juli 2014 heeft hij zijn tweede restaurant geopend: Bistro Vintage Signé Nuance.  Hij heeft een oude hoeve laten restaureren en er een bistro met een modern interieur van gemaakt.  Op de site zagen de foto's en de kaart er veelbelovend uit dus moesten we er eens heen gaan :)

Via een mooie inkom met een grote open haard kom je binnen in het restaurant.  In het restaurant wordt het moderne interieur afgewisseld met het authentieke karakter van de hoeve.  In het midden vind je een witte bar en daar rond staan witte tafeltjes met mooie grijs-bruine stoelen.  Aangezien het fantastisch weer was, zat iedereen buiten te eten en waren de tafels binnen niet opgedekt.  Anders kon je nog zien dat er overal oranje accenten terug keren.


Achteraan hebben ze een mooi overdekt terras met uitzicht op de maisvelden.  Het terras is aangekleed met witte tafels en comfortabele grijze zetels.

Bij ons aperitief kregen we een jus van groen kruiden, afgewerkt met gemarineerde venkel en een citruscrème.  Een lekker fris begin dat me al deed verlangen naar de andere hapjes en gerechten.  Het tweede hapje was een koekje van parmezaan met een crème van wortel en gember.  Het koekje was een beetje droog en bleef in mijn mond kleven, maar de crème was wel goed.
Jus van groene kruiden, gemarineerde venkel en citruscrème
Koekje van parmezaan, crème van wortel en gember
Op de kaart staan er ook enkele teasers om je aperitief nog verder te begeleiden.  Je kan kiezen uit verschillende soorten charcuterie, maar wij kozen voor het boerenspek op houtskool met een mousseline van gerookte ui en de pizzacrackers met ricottacrème, gezouten citroen en zomertruffel.  Deze 2 gerechtjes waren meteen een van de hoogtepunten van de namiddag.  Het vettige van het spek afgewisseld met de frisse ricottacrème was een goede combinatie.
Boerenspek op houtskool, mousseline van gerookte ui
Pizzacrackers, ricottacrème, gezouten citroen en zomertruffel
Als voorgerecht hebben we beiden de Noordzeekrab in een frisse salade met dikke brioche, avocado, Granny Smith en een pittige mayo met sesam.  Een mooi fris en lekker gerechtje.
Noordzeekrab, frisse salade met dikke brioche, avocado, Granny Smith, pittige mayo met sesam
Voor het hoofdgerecht kan je naast de gewone gerechten ook kiezen voor een stukje rund uit hun collectie: Wit Blauw, Holstein, Rubia Gallega, Saler, Normandie, Piëmontese, Chianina.  Hoe verleidelijk het ook was, toch hebben we voor een ander gerecht gekozen.  Mijn vrouw heeft de Noordzeekreeft genomen die gegaard was in de "Josper".  Bij de kreeft kreeg ze lamsoren, zeekraal in tempura, beurre blanc met citrus en puree.  Als kreeftenliefhebber knikte ze dat het goed was.  Ik had de opgevulde kwartel genomen die in klei gegaard was.  Ze kwamen dit eerst voorstellen en toen ik naar de meerwaarde vroeg van het garen in klei, konden ze er mij geen antwoord opgeven.  De ober was wel zo beleefd om het even te gaan vragen en het dan te komen uitleggen.  De meerwaarde van garen in klei is zoals bij een papillot, de geuren en smaken beter vast te houden.  Als je een kwartel neemt krijg je meestal een fijn beestje, maar hier was hij opgevuld en leek het al bijna op een halve kip.  Ik treurde er zeker niet om want zo kon ik langer genieten van dit heerlijk gerechtje.
Noordzeekreeft gegaard in de "Josper", lamsoren, zeekraal in tempura, beurre blanc met citrus en puree
Kwartel in klei gegaard, zomertruffel, gehakt, erwten à la française
Kwartel in klei gegaard, zomertruffel, gehakt, erwten à la française
Als afsluiter heeft mijn vrouw de dame blanche van vanille Tahiti, eigen chocolade en slagroom.  Ik had de creatie rond caramel gekozen.  Mooie smaken om een de namiddag mee af te sluiten.
dame blanche met vanille Tahiti, eigen chocolade en slagroom
Creatie caramel
Bij de koffie kregen we nog een zelfgemaakt koekje en een mini Boule de Berlin.
Na de service kwam chef Jakob Everaert nog eens aan elke tafel langs, waarbij hij zich excuseerde voor de menukaarten.  Deze waren in een materiaal waar je al gauw vettige vingers op zag.  Iets dat hij ging laten aanpassen.  Nog een klein minpuntje was de wijnkaart.  Er staan mooie wijntjes op maar ze is nogal onduidelijk vind ik.  Misschien kan deze ook nog een beetje aangepast worden.

Algemeen besluit: Het is een prachtige bistro met een heel lekkere kaart.  Een absolute aanrader en ik heb wel zin om het op korte termijn nog eens te bezoeken.  Je ziet en proeft dat dit van een Michelinchef komt.  Ze zijn nog maar een maand open, maar alles loopt er al gesmeerd.
Het is een bistro en dit vind je wel terug in het menu: 3 gangen voor 35€ en 4 voor 48€.  Als je uit de kaart kiest dan zijn de prijzen iets hoger en doet het eerder aan een restaurant denken.  Ik heb daar al enkele opmerkingen over gelezen.  "Bistro", het is eigenlijk maar een naam.  Mij maakt het niet uit of het nu een bistro of een restaurant is.  Als er maar lekker eten op tafel komt.  Dat is het belangrijkste!
Bistro Vintage signé Nuance
Rijkerooistraat 14
2550 Kontich

Geen opmerkingen:

Een reactie posten