maandag 4 augustus 2014

Hummus Beiruti - Koreaanse kebab - Kipfilet met zoete chili-basilicumsaus

Het Mighty Spice Express kookboek van John Gregory-Smith spreekt mij precies heel erg aan want ik heb er terug enkele gerechten uit klaargemaakt en ze waren allemaal om te lekkerder!  Echte gerechten kan je het niet noemen, het waren eerder hapjes.  Maak enkele hapjes klaar en je hebt ook een goede maaltijd.  Twee hapjes ging ik klaar maken op de bbq.  Dus had ik deze aangestoken en terwijl de kolen wit aan het opwarmen waren, ben ik begonnen met een eerste hapje: Hummus Beiruti.
Benodigdheden (voor 2 personen)
4 el olijfolie
115 gr lamsgehakt
1/4 tl piment
1/4 tl komijnpoeder
een snuifje kaneel
1 1/2 citroen
2 pitabroodjes
400 gr kikkererwten uit blik
1 teen knoflook
2 el tahin
zeezout
Bereiding (10 min)
Verhit een eetlepel olie in een koekenpan op hoog vuur, roerbak het lamsgehakt 2 minuten en zet het vuur halfhoog.  Voeg het piment, de komijn, kaneel en een kneepje citroensap (gebruik de halve citroen) toe.  Bak het gehakt in 2-3 minuten gaar onder af en toe roeren.

Rooster ondertussen de pitabroodjes in een broodrooster of onder de ovengrill tot ze knapperig zijn.  Ik heb ze nu op de bbq gelegd.  Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze goed af.  Laat ze uitlekken, doe ze in de blender en voeg de rest van de olijfolie toe.  Pel de knoflook, doe hem in de blender en voeg de tahin; 55 ml water en zout naar smaak toe.  Knijp de overgebleven citroen erboven uit en meng alles tot een gladde pasta.  Serveer de hummus met daarop het lamsvlees en met een pitabroodje voor het dippen erbij.

Het tweede hapje was de Koreaanse kebab.  Vooraf had ik het vlees al gemarineerd.  Terwijl we de hummus aan het eten waren, heb ik het vlees op de bbq gelegd.  In het kookboek staat er dat de kebab echt goddelijk is en ik moet zeggen  dat dit ook echt zo is!  Vleugje zout en zoet.  Lekker mals.  Echt heerlijk.  Iets dat vele mensen zouden lusten.
Benodigdheden (voor 2 personen)
175 gr biefstuk van de haas
1 teen knoflook
1 1/2 el sojasaus
2 tl heldere honing
1/2 tl versgemalen zwarte peper
1 tl sesamolie
1/2 tl arachideolie
1 tl sesamzaad
Bereiding (10 min)
Snijd het biefstuk in lange smalle repen van circa 2 mm dik en leg ze in een kom.

Verhit een grillpan op hoog vuur tot hij begint te walmen.  Pel ondertussen de knoflook, pers hem boven de kom met vlees en voeg de sojasaus, honing, zwarte peper en beide soorten olie toe.  Schep het vlees goed om en rijg de repen aan 6 metalen spiesen.

Grill de spiesen 1 - 1 1/2 minuut aan beide zeiden, tot het vlees mooi geroosterd maar nog rosé en mals vanbinnen is.  Leg de kebab in een schaal, strooi het sesamzaad erover en serveer.

Tijd voor het derde en laatste hapje: Kipfilet met zoete chili-basilicumsaus.
Benodigdheden (voor 2 personen)
4 minikipfilets (totaal 200 gr)
2 1/2 el olijfolie
1 handvol basilicumblaadjes
1 tl venkelzaad
3 el zoete chilisaus
1/2 limoen
zeezout
versgemalen zwarte peper

Bereiding (10 min)
Verhit een grillpan op hoog vuur tot hij begint te walmen.  Bestrijk ondertussen de kipfilets met 1/2 eetlepel olie.  Leg de filets in de grillpan en zet het vuur halfhoog.  Grill ze 3-4 minuten aan beide zijden, tot ze goudbruin en gaar zijn.  Ik heb de kipfilets op de bbq gelegd.

Maak ondertussen het basilicum, de rest van de olie en een flinke snuif zout en peper in de blender tot een gladde saus.  Doe de saus in een kommetje.  Plet het venkelzaad met het lemmet van een mes of in een vijzel en doe het in de saus.  Voeg de zoete chilisaus en een kneepje limoensap toe en meng goed.  Serveer de goudbruine kip met de zoete chili-basilicumsaus.
Drie lekkere hapjes die goed zouden staan bij een aperitief of wanneer je ze samenvoegt een heerlijke maaltijd opleveren.  De hummus lust misschien niet iedereen, maar de kebab en de kip is iets dat er wel velen zouden lusten.  Probeer en ervaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten