woensdag 30 juli 2014

Het Mighty Spice Express Kookboek by John Gregory-Smith

Ik kook graag met specerijen, ik ontdek graag nieuwe keukens en als het kan mag het koken ook rap vooruit gaan.  Het Mighty Spice Express kookboek is dus echt iets voor mij.  In het kookboek vind je exotische gerechten van over de ganse wereld, die gemaakt zijn met allerlei geweldige specerijen.  In dit kookboek vind je gerechten uit onder meer Azië, Noord-Afrika, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.  En als je denkt dat het koken met specerijen veel tijd in beslag neemt, dan heb je het goed mis.  Want in dit kookboek bewijst John Grogory-Smith dat koken met specerijen helemaal niet lang hoeft te duren.  Hij heeft vele recepten herwerkt naar een verkorte en simpele versie, maar die nog evenveel smaak hebben.  Ideaal dus voor onze maatschappij waar in alles zeer vlug moet gaan.  Ik vraag mij dan altijd af: "Zijn het ook korte recepten?".  Meestal duurt het voor de chefs niet zo lang om te koken, maar als jij het dan als amateur moet doen ben je meestal wel een stukje langer bezig.  Ik heb reeds 2 recepten uitgeprobeerd en ik moet zeggen dat het kookboek niet liegt.  De recepten zijn inderdaad simpel en in een mum van tijd heb je een heerlijk gerecht.

John Gregory-Smith heeft enkele jaren geleden al een gelijkwaardig kookboek geschreven, namelijk Het Mighty Spice kookboek.  In dit kookboek laat hij zien dat je met niet meer dan 5 specerijen per recept een fantastisch gerecht kunt maken.  In dit kookboek vind je gerechten uit onder meer Thailand, China, India, Mexico, Turkije en Marokko.  Dit kookboek was een internationaal succes.
Zoals ik al eerder aangaf heb ik dus al twee gerechtjes gemaakt uit het kookboek.  Het eerste gerecht was Rita's garnalencurry met tamarinde en kokos.  Wie Rita is weet ik niet, maar ik weet wel dat ze een lekkere curry kan maken.

Ingrediënten
250 gr Basmatirijst
2 uien
2 el Arachideolie
3 gedroogde rode chilipepers (of chilipoeder)
10 peperkorrels (of versgemalen zwarte peper)
1 tl paprikapoeder
1/2 tl kurkuma
4 dl kokosmelk
3 tl tamarindepasta (of limoensap)
500 gr gepelde jumbogarnalen
1 handvol korianderblaadjes
zeezout
Bereidingswijze (20 min)
Kook de rijst in 10-12 minuten gaar in kokend water, of volg de aanwijzingen op de verpakking.  Laat de rijst uitlekken in een vergiet en doe hem terug in de pan.  Dek de pan eerst af met een schone theedoek en dan met het deksel.  Zet de pan zo opzij en laat de rijstkorrels mooi vol worden.

Pel ondertussen de uien en snijd ze in ringen.  verhit de olie in een grote koekenpan op halfhoog vuur en bak de uienringen in 4-5 minuten lichtbruin, onder af en toe roeren.

Maal ondertussen de chilipeper en peperkorrels in een specerijenmolen tot een fijn poeder.  Doe het poeder bij de uienringen en voeg de paprika, kurkuma en een flinke snuif zout toe.

Men en voeg de kokosmelk en tamarinde toe.  Roer alles heel goed door elkaar, tot de saus mooi gebonden is.  Breng hem aan de kook en doe de garnalen erin.  Roer ze door de hete saus, dek de pan af en laat de curry 5-6 minuten koken, onder af en toe roeren, tot de garnalen gaar en mooi roze zijn.  Hak ondertussen de koriander grof.  Strooi de koriander over de curry en serveer de rijst erbij.

Een makkelijke recept en in 1-2-3 klaar.  De tamarinde heb ik niet gevonden.  Deze smaakt zurig en heb ik dus vervangen door limoensap.
Rita's garnalencurry met tamarinde en kokos
Rita's garnalencurry met tamarinde en kokos
Het tweede recept dat ik geprobeerd heb is de Shepherd's pie van Rana Keema.

Ingrediënten
Voor de kruidige puree:
750 gr nieuwe aardappelen
30 gr boter
1 tl garam masala
3 lente-uitjes
1 el olijfolie

Voor het lamsvlees:
1 rode ui
2 el arachideolie
3 kardemompeulen
3 grote stukken foelie
500 gr lamsgehakt
1 handvol korianderblaadjes

Voor de tomatensaus:
2,5 cm verse gemberwortel
4 tenen knoflook
100 gr tomatenpuree
1,5 tl garam masala
1 tl chilipoeder
1/2 tl kaneel
150 gr doperwten (diepvries)
zeezout
Bereidingswijze (45 min)
Leg de ongeschilde aardappels in kokend water en kook ze 15 minuten, of tot ze zacht zijn.  Bereid ondertussen het lamsvlees.  Pel en snipper de rode ui.  Verhit de arachideolie in een grote koekenpan op halfhoog vuur en doe de ui, kardemompeulen en foelie erin.  Roer goed en voeg het lamsvlees toe.  Zet het vuur hoog en roerbak het gehakt in 3-4 minuten gaar.  Zet het vuur halfhoog en bak het gehakt nog een paar minuten onder af en toe roeren.  Bereid ondertussen de saus.

Schil de gember, pel de knoflook, doe ze in de blender en voeg de tomatenpuree, garam masala, het chilipoeder, de kaneel en een flinke snuif zout toe.  Meng alles tot een gladde saus.  Schep de saus in de pan met gehakt, voeg 1,5 dl heet water en de doperwten toe en roer.  Dek de pan af, zet het vuur laag en laat het geheel 15 minuten pruttelen.  Roer af en toe.

Giet de gekookte aardappels af en doe ze terug in de pan.  Prak ze licht zodat ze net uit elkaar vallen en voeg de boter, garam masala en een flinke snuif zout toe.  Dek de pan af.  Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze fijn, doe ze bij de aardappels en meng alles goed.  Dek de pan af en zet opzij.

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand en hak de koriander voor het lamsvlees fijn.  Schep als het gehakt klaas is de koriander erdoor.  Doe het gehakt voorzichtig in een ovenschaal en schep de kruidige aardappelpuree erover.  Sprenkel er wat olijfolie over en zet de schotel 5 minuten on de grill, tot de bovenkant krokant en goudbruin is.  Serveer.
Laag 1: gehakt met saus
Laag 2: aardappelen op de saus
Laag 1 + 2 geeft Shepherd's pie by Rana Keema
John Gregory-Smith @ work - Chicken Kadahi

Het Mighty Spice Express kookboek
John Gregory-Smith
Publicatiedatum: 26/05/2014
Pagina's: 224
Uitgever: Veltman Uitgevers B.V.
Prijs: 25€
Te bestellen op Standaard Boekhandel

Het Mighty Spice kookboek
John Gregory-Smith
Publicatiedatum: 01/06/2012
Uitgever: Veltman Uitgevers B.V.
Prijs: 19,99€
Te bestellen op Standaard Boekhandel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten