donderdag 26 maart 2015

Easter @ Pierre Marcolini

De paashaas is op komst en dan is het terug tijd voor lekkere chocolade eitjes.  Je vindt ze in elke winkel en bakker.  Maar dit jaar ben ik mijn paaseitjes eens bij de chocolatier Pierre Marcolini gaan halen want deze had dit jaar heel mooie creaties gemaakt.  Speciaal voor Pasen heeft hij 3 creaties gemaakt:
* Een koddig konijn/Paashaas
Samenstelling: melkchocolade, Paaseitjes, diertjes
Photo by Pierre Marcolini
* Een koket kippetje
samenstelling: melkchocolade, praliné-eitjes
Photo by Pierre Marcolini
* Een Russische matroesjka
Samenstelling: melkchocolade of zwarte chocolade, praliné-eitjes



Het matroesjka poppetje bestaat uit 3 grotes: een van 500gr, 250gr of een klein poppetje.  Elk poppetje is opgevuld met lekkere Paaseitjes en diertjes.  Enkel het matroesjka poppetje is rechtstreeks in de winkel te verkrijgen.  Het konijn en de kip worden enkel op bestelling gemaakt.  Een beetje jammer, maar met de matroesjka konden we ons ook verzoenen :)
Als je eens een winkel van Marcolini tegenkomt, spring dan zeker eens binnen en neem dan zeker enkele pralines, eitjes of andere lekkernijen mee!  Ik wed dat je zeker met zo'n poppetje naar huis komt :)

Het jaar van de food (truck) events!

De voorbije jaren hadden we maar een paar foodevents.  Een paar keer per jaar vind 'Culinaria' plaats en in het voorjaar is 'Antwerpen Proeft' ondertussen al een vaste waarde geworden.  Telkens goed voor succesvolle edities.  Kijk alvast al eens naar mijn review van Antwerpen Proeft 2014.  Dit jaar staan er terug mooie namen op de affiche van Antwerpen Proeft: Chez Bru, L'Epicerie du Cirque, Pierre Marcolini, Yam Thai, The Jane, 't Zilte, Ardent, B23, Cuichine, Ellis Gourmet Burger en nog zoveel meer.
Antwerpen Proeft 2014
Antwerpen Proeft 2014

Antwerpen Proeft 2014
Antwerpen Proeft 2014









Photo by Antwerpen Proeft

Bij Culinaria wordt er in de potten geroerd door de volgende ronkende namen: Alex Joseph, Axel Colonna-Cesari, Bart De Poorter, Benoit De Witte, Dario Puglia, Joost Arijs, Julian Burlat, Lionel Rigolet, Pascal Devalkeneer, Sang Hoon Degeimbre en zo kan ik nog wel even doorgaan.  Een echte lijst om u tegen te zeggen!
Photo by sherpa.be
Vorig jaar hadden we in België het eerste food truck festival, namelijk 'Barrio Cantina'.  Dit was een van de beste events van 2014.  Het festival was mooi en gezellig aangekleed, veel randanimatie, een leuke sfeer, lekker eten van de food trucks en de zon was ook van de partij!  Check alvast mijn review van vorig jaar.
Barrio Cantina 2014
Barrio Cantina 2014

Barrio Cantina 2014
Barrio Cantina 2014
























Barrio Cantina staat dit jaar ook al terug op mijn to do lijstje.  En dit jaar zal ik het misschien wel meer dan één keer kunnen doen want dit jaar vindt het event plaats op verschillende plaatsen en datums.
Photo by Barrio Cantina

En dit jaar is het alsof de food (truck) events overal uit de grond schieten.  Elke stad of gemeente lijkt wel een een food (truck) event te hebben.  De voorbije weken waren er al enkele nieuwe events:
Goesting te Berlare

Kerk Food Festival te Gentbrugge

En de komende maanden staan de volgende events nog op het programma:
Food Farm
17-19 april in Driespoort te Deinze
24 - 26 april en van 30 april tot 3 mei in Tondeliersite te Gent

Brussels Food Truck Festival
8 - 10 mei

Een mooie evolutie, maar ik hoop ook dat ze niet ten onder gaan aan hun eigen succes.  Want zoals er de laatste tijd events bijkomen kan het ook een beetje teveel van het goede gaan worden.  In mei zijn er bijvoorbeeld op dezelfde datum 3 tot 4 events bezig.  Beetje overkill?

Mij zal je dit jaar zeker terug zien op Antwerpen Proeft, Culinaria en Barrio Cantina.  En misschien nog wel eentje uit de buurt.

zaterdag 21 maart 2015

Bar Chine

Al reeds 4 jaar bestaat het Chinese restaurant Cuichine in de Zurenborg-wijk te Antwerpen.  En sinds eind 2014 heeft dit restaurant er een zusje bijgekregen, namelijk de gastrobar Bar Chine.  Cuichine  kan je vinden in de Draakstraat en Bar Chine vind je achter de hoek op de Draakplaats.  Betere plaatsnamen konden ze niet vinden :)  Terwijl Cuichine een echt restaurant is, kan je bij Bar Chine
terecht voor ongedwongen 'street food'.
Het interieur bij Cuichine is dan ook veel warmer dan bij Bar Chine.  Bij Bar Chine is er gebruikt gemaakt van simpele materialen hout en beton.  Het is een sober interieur maar dit past heel goed bij dit concept.  Dit hoort zo te zijn!
Cuichine (photo by Cuichine)
Cuichine (photo by Chuichine)
Bar Chine (photo by Bar Chine)
Hier wordt de Chinese keuken gebracht met invloeden van over de grenzen heen.  Zoals al eerder vermeld bestaat de menukaart hier uit 'street food'.  Kleine gerechtjes die je lekker met je handen kan eten en die ideaal zijn om te delen.  Op deze manier kan je van veel meer lekkers proeven.  Het concept is simpel: je besteld een paar gerechtjes van de kaart en als je nog honger hebt, bestel je er gewoon enkele bij.
Bij het binnenkomen werden we heel vriendelijk ontvangen door een juffrouw die ons een mooi plaatsje gaf waar we ook onze Maxi-Cosi kwijt konden.  We begonnen met een mooi Oosters-getint aperitief.  Ik koos voor de Spicy Dragon en mijn echtgenoot koos voor de Blushing Dragon.  De Spicy Dragon was op basis van Bombay gin en daar kwam nog chai, braambessen en yuzu bij.  De Blushing was op basis van cava en deze werd bijgestaan door lycheesiroop en rozenblad.
Spicy Dragon
Blushing Dragon




















Voor onze eerste ronde bestelden we ons de Vietnamese loempia's en de specials van het huis: kimchi dog en pork puffs.  De Vietnamese loempia's bestonden uit kip, vermicelli en groenten.  De loempia's waren hoe ze moesten zijn: mooi compact gemaakt, knapperig, lekker van smaak en een dip.  De pork puffs zijn deegpasteitjes die met gemarineerd varkensvlees gevuld zijn.  Ze hebben een jasje van sesam en zijn in de oven bereid.  Deze smaakten heerlijk zoet.  Dan de kimchi dog, een beetje 'het gerecht' van Bar Chine.  Je ziet het veel op de social media en blogs voorbij komen, dus gingen we deze toch ook eens proberen.  De kimchi dog is een pistolet met gegrilde varkensworst, kimchi, chilimayo en komkommer.  Deze is terecht een van de specials van het huis.  Een pikante dog met lekkere kimchi ... deze smaakt naar nog een :)
Vietnamese loempia's
Pork puffs
Kimchi dog
De eerste 3 gerechtjes deden ons verlangen naar een tweede bestelling:
  • Wontons: gebakken deegbuidels met kip- en garnalengehakt.  Dit was toch een van de beste gerechtjes!  Lekker krokant, smeuïge vulling en een zoet-zuursausje.  Simpel, maar toch zo heerlijk!

Wontons
  • Tijgergarnalenspies met vijfkruidenpoeder.  Mooi afgekruid en er was een kleine salade met een (niet verwachte) lekkere dressing.

Tijgergarnalenspies
  • Geblancheerde inktvis met soja, olie, kruiden en gefermenteerde saus.  De inktvis in combinatie met de soja smaakte heel goed.  De gefermenteerde saus is wel iets voor de durvers.  Deze smaakt heel  zout, maar vind ik van smaak heel goed te doen.  Alleen de geur was er mij een beetje teveel aan :)

Inktvis met soja en gefermenteerde saus
Voldaan?  Bijna, maar er stonden nog enkele lekkere dingen op de kaart waar we absoluut eens wilden van proeven dus volgde er een derde ronde:
  • Mijn echtgenote koos voor de krokante kippenvleugels met honing.  Een krokant kippenvleugeltje, niet meer, niets minder.

Krokante kippenvleugels
  • Afsluiten deden we nog met het leukste gerecht.  Leuk omdat we ons gerecht zelf mochten samenstellen.  Je moest een blad romeinse sla nemen, daar legde je een sneetje gegrild buikspek (Duroc) en kimchi op.  Druppel er nog een beetje Koreaanse chilisaus op en je hapje is klaar.  Een mooie samenstelling: krokante sla, gemarineerd buikspek en pikante saus.  Echte street food!  Om je duimen en vingers letterlijk en figuurlijk van af te likken.  Heerlijk toch die street food!

Na deze 8 gerechtjes gedeeld te hebben waren we echt wel voldaan.  Simpel eten, maar o zo lekker.  Nog eens het bewijs dat lekker eten niet duur hoeft te zijn.  Een heel lekker adresje en de volgende keer moeten we zeker eens het restaurant uitproberen.  Wil je eens proeven van hun gerechtjes?  Dan kun je dit doen op Antwerpen Proeft dat van 14 tot 17 mei plaats vindt in de Waagnatie te Antwerpen.

Website Bar Chine
Draakplaats 3
2000 Antwerpen

dinsdag 10 maart 2015

Foute restaurants

In mijn reviews vind je vaak de lofbetuigingen 'lekker', 'hemels', ... terug.  Ik krijg dan ook soms de vraag van sommige mensen of ik nooit op plaatsen ga eten waar het echt op niets trekt.  Dit valt niet zoveel voor omdat ik op voorhand goed mijn research doe.  Voor dat ik een restaurant bezoek kijk ik eerst naar de menu, het interieur en lees ik enkele reviews.  Op deze manier kan ik al inschatten aan wat ik mij kan verwachten.  En als ik al eens ergens slecht heb gegeten dan ga ik daar niet over schrijven.  Het is nog altijd maar mijn mening dat ik neerschrijf en het is die mensen ook nog altijd hun broodwinning.  En deze wil ik zeker niet afnemen.

Toch ben ik in mijn leven al op 3 plaatsen geweest waar ik het echt triestig vond.  Een eerste maal was in een Italiaans restaurant.  Op Italiaanse restaurants ben ik erg kieskeurig, maar de reviews van dit restaurant waren erg lovend.  Het menu zag er veelbelovend uit en het interieur zag er ook mooi uit.  Ik daar naartoe maar het was een hele teleurstelling.  Nog een geluk dat er bij de beschrijving van het restaurant nog vermeld stond dat het om een Italiaans restaurant ging want de hele avond heb ik geen stukje Italië geproefd.  Het was er gewoon brasserie-eten en dan nog zonder iets van smaak.  Als ik aan Italië denk dan denk ik aan mooie producten die barsten van de smaak.  Wel die was hier ver zoek.  Ook het personeel was niet zo beleefd en niet zo professioneel.  Blijkbaar was ik daar de enige met deze mening want het restaurant heeft nog altijd goed te doen.  Mja, smaken verschillen hé.

Mijn tweede maal was in een Amerikaans steakrestaurant.  Ik had er op voorhand niet zoveel van verwacht en eigenlijk was het nog minder dan mijn verwachtingen.  Als voorgerecht hadden we een carpaccio van rund en kaaskroketten.  De carpaccio was volledig naar de filistijnen geholpen doordat ze er veel te veel peper hadden opgedaan.  Jammer.  Hoe moeilijk is het om een kaaskroket te bakken?  Blijkbaar heel moeilijk want hen was het blijkbaar niet gelukt.  Van binnen was hij nog koud.  Alweer een afknapper.  Over naar het hoofdgerecht: steak met frietjes.  De steak op zich was redelijk maar de presentatie was rampzalig.  Hij was er precies vanop 100 m erop gegooid.  Smijt er nog een blad sla bij en wat blubber saus en het gerecht is af.  Het was echt triestig.  Maar blijkbaar was ik terug alleen met mijn mening want het restaurant zat volledig (gelijkvloers, 1ste verdiep en groot terras) vol.  Zijn er dan zoveel mensen die zo lage eisen stellen aan voedsel?  Het is zo jammer dat deze mensen genoegen nemen met zo'n triestig eten.  Wat zou de chef zelf denken over zijn gerechten?  Van fierheid kan hier toch geen sprake zijn.

Het derde restaurant heb ik over een tijdje bezocht.  Een restaurant met een bib gourmand menu.  En daar bovenop kon je het menu nog krijgen aan de 2for1 formule.  Ik had het menu op de website bekeken en dat zag er echt veel belovend uit.  Ook het interieur zag er op de website heel mooi uit.  Helaas.  Toen we aan het restaurant aankwamen zag ik aan  het raam zeker 20 Chinese gelukspoesjes staan.  Ik keek eerst nog even naar het huisnummer want 'waren wij hier wel aan het juiste adres?'.  Blijkbaar wel.  Eenmaal binnen waande ik mij in Vlaanderen, China én nog eens Italië.  Zo divers was het interieur.  Over naar het menu want dat zag er veelbelovend uit.  De presentatie was heel goed.  Daar was niets op af te keuren.  Maar helaas was gans hun aandacht naar de presentatie gegaan en waren ze de smaak vergeten.  In bijna alles zat er niets van smaak of ze hadden er een mierzoete saus overgegoten.  Echt zonde!  En bij één gerecht waren ze zelfs het hoofdingrediënt vergeten.  Niet te begrijpen.  Bij de afrekening waren ze het '2for1' begrip vergeten maar daar heb ik hun attent op gemaakt want hier wou ik absoluut niet meer voor betalen.  Zelfs al mag ik hier nog gratis komen eten, ik zou het nog niet doen.  Maar blijkbaar was ik terug de enige want voor een doordeweekske dag zat dit restaurant zeer goed vol.  Je zou denken dat ze allemaal kwamen voor de 2for1-formule, maar neen hoor.  Veel mensen aten à la carte en je merkte dat dit niet hun eerste bezoek was.  Op de bezetting voor een doordeweekske dag zouden veel chefs jaloers zijn, maar op de prestaties van de chef absoluut niet.  Terug stel ik mij de vraag: 'Waarom stellen mensen zich tevreden met minderwaardig eten?'.  Ik denk omdat ze van niet beter weten?  Ze het gezelschap belangrijker vinden dan het eten op zich?  Ze niet verder zoeken?  Ze niet kritisch zijn?  ...

Ik wil zeker niet elitair overkomen als de alleswetende man en de man die alles beter lijkt te weten en kunnen.  Zeker niet!  Ik ben maar een gewone man die erg veel houdt van lekker eten en waarbij ik door de jaren heen toch al een beetje kennis heb opgebouwd om te weten of een gerecht goed in elkaar zit.  Of wanneer ik 'in de zak' wordt gezet.  Als ik bij zo'n restaurants ga eten dan breekt mijn hart.  Waar zit de fierheid van deze chefs???  Sommige chefs kunnen voor een lage prijs een menu geven met prachtige producten die barsten van de smaak.  En andere chefs geven voor dezelfde prijs dan een kaaskroket, steak friet en chocomousse ...  Moest het dan nog vers, zelfgemaakt en lekker zijn dan eet ik dit nog met plezier op.  Maar meestal kunnen ze dit zelfs nog niet.  En meestal zit de kudde mensen bij deze laatste restaurants.

Ik heb voor deze blog de titel 'Foute restaurants' gekozen omdat deze restaurants echt wel 'foute' gerechten brengen.  Qua producten, bereiding, presentatie, ... gaan zij echt wel de mist in.  Ik vraag mij dikwijls af of er in hun team niemand is die eens zegt 'dit gerecht trekt echt op niets', 'kan dit gerecht niet anders gepresenteerd worden?', 'Kan ons interieur niet beter?', ...  Veranderingen hoeven echt niet groots en duur te zijn.  Soms kan een een simpele verandering al wonderen doen.  Less is meestal more.  Helaas begrijpen ze het niet of zijn ze het verleerd.

Gelukkig zijn er ook nog altijd veel chefs die het wel goed doen.  Die zichzelf en hun gerechten steeds in vraag stellen en ze altijd proberen te perfectioneren.  Chefs die steeds opzoek gaan naar nieuwe producten, nieuwe gerechten, nieuwe presentatietechnieken, ...  Chefs die meer uren kloppen dan dat er in een dag zijn.  Chefs die met liefde en passie koken!  Die er voor leven.  Die de mensen mooie momenten bezorgen waar ze met plezier aan terug denken.  Veel respect daarvoor en bedankt!