woensdag 18 mei 2016

Publiek

Ideaal om het weekend te starten is om op vrijdagmiddag te stoppen en te gaan lunchen.  Mijn oog viel op restaurant Publiek van Olly Ceulenaere en kelly Dhollander te Gent.  Olly verdiende zijn strepen als chef bij Volta en Kelly was maître bij de Vitrine.  Publiek kreeg in november 2014 zijn eerste ster en omdat Publiek geen klassiek sterrenrestaurant is, wou ik toch eens weten waarom ze die ster gekregen hebben.
Het restaurant bestaat uit een gewone witte bakstenen muur, een open keuken, een houten toog en oud meubilair dat me aan mijn schooltijd deed terug denken.  Een goed initiatief is dat je bij Publiek maar voor 75% van de tafels op voorhand kan reserveren.  25% van de tafels kan je pas op de dag zelf reserveren.  Op deze manier hoef je dit niet weken vooraf te doen en kan je gewoon nog op de dag zelf een tafeltje reserveren als je zin hebt om te gaan eten.
Photo by bru.be
We kwamen voor de lunch en dan krijg je voor de prijs van 28€ 3 gangen.  Je kan ook nog een bijkomende gang nemen voor een extra prijs van 10€.  's Avonds kan je kiezen uit 5 of 6-gangen (60€ of 70€).  We begonnen met een Horse Neck (Bourbon & Ginger Ale) en daarbij kroepoek met saté-kruiden.  De Horse Neck viel zeker in goede aarde.  Maar de 'amuse' daarbij, als je al van een amuse kan spreken, was maar flauwtjes.  Dit mocht toch iets meer zijn.
Horse Neck (Bourbon & Ginger Ale)
Kroepoek met saté-kruiden
Het voorgerecht wordt hier gepresenteerd onder de noemer 'snackxx'.  We kregen beiden een bordje met komkommersalade, romesco en rode biet.  En in het midden van de tafel brachten ze nog gelakte aubergine met sesam om te delen.
Komkommerslade - romesco - rode biet
Gelakte aubergine - sesam
Het is de tijd van de asperges dus namen we ook het extra gerechtje.  Op het bord kregen we Mechelse asperges met filet d'Anvers en erwt.  Mooie en knapperige asperges met de fijne smaak van de filet d'Anvers.  Een mooi bordje met smaak!
Mechelse asperges - filet d'Anvers - erwt
Als hoofdgerecht stond er een populair gerechtje op de menukaart.  Eigenlijk kunnen we spreken  van streetfood waar Olly een gepimpte versie van gemaakt heeft.  Een open pistolet met pulled pork, bittere kruiden en augurk.  Een broodje pulled pork is meestal een lekkere hartige hap en dat miste ik hier wel.  Het was wel lekker, maar niet wow.  Het was wat te braafjes voor mij.  Het mocht wel wat meer punch gehad hebben.
Open pistolet - pulled pork - bittere kruiden - augurk
Om af te sluiten konden we kiezen uit een dessert en een assortiment geaffineerde kazen.  Omdat we nog een 'hongertje' hadden, besloten we om ze allebei te nemen.  We deelden een kaasplankje met 3 kazen en daar waren we eigenlijk een beetje in ontgoocheld.  In de 3 kazen zat er weinig smaakverschil en ook de garnituur was nogal flets.
Assortiment geaffineerde kazen
Save the beste for the last!  En dat deden ze hier zeker.  Als afsluiter kregen we churros met kaneel en ijs van knolselder.  Churros is mijn favoriet kermiseten, dus viel dit zeker in mijn smaak!  In Publiek werd de churros gecombineerd met ijs van knolselder.  Op het eerste zicht een vreemde combinatie, maar ik moet zeggen dat dit een perfecte match was!
Churros - kaneel - ijs van knolselder
De gerechten die we kregen waren wel lekker, maar ik vond ze nogal vlak van smaak en braafjes.  Naar mijn mening mocht er gerust wat meer punch ingezeten hebben.  Ook de bediening deed mij niet direct aan een sterrenrestaurant denken.  Van mij mag het er gerust een beetje losser aan toe gaan, maar een beetje etiquette mag nog steeds.  Waarschijnlijk heeft Michelin hier willen bewijzen dat een sterrenrestaurant niet persé duur en stijf moet zijn.  Olly heeft waarschijnlijk heel veel in zijn mars, maar helaas bleven we nu een beetje op onze honger zitten.
Website 'Publiek'
Facebook 'Publiek'

donderdag 5 mei 2016

10 jaar Antwerpen Proeft!

Antwerpen Proeft bestaat dit jaar 10 jaar en viert dit met een uitgebreide editie.  In vergelijking met vorig jaar staan er dit jaar nog meer restaurants en foodtrucks in en rond de Waagnatie.  Dit betekent nog meer proeven en genieten.  Antwerpen Proeft is bij ons een jaarlijkse gewoonte geworden omdat Antwerpen Proeft altijd garant staat voor sfeer, gezelligheid en vooral lekkere proevertjes!  Ik twijfel er niet aan dat deze tiende editie een top-editie zal worden want ze gaan 4 zonovergoten dagen tegemoet.  En wie al naar AP of Bocadero is geweest, weet dat het dan altijd heerlijk vertoeven is langs de oevers van de Schelde.


Over naar de orde van de dag en eens overlopen wat we allemaal geproefd hebben.
Belluci: ciabatta, melanzana (aubergine), rucola, würst, pesto, prosciutto, Parmezaanse kaas en pomodoro.
Ik wou al eens een tijdje van de haute dogs van Jeroen Meus proeven.  Waren ze echt zo goed of was het alleen maar om Jeroen Meus zijn naam te doen?  Na één hap wist ik al dat het er boenk op was.  Waw man!  Alles klopte: een knapperige ciabatta, lekkere peso en pomodoro, een malse worst mmm Kan volgens mij nog moeilijk overtroffen worden!

Belucci
Gepersileerde varkenskop met gepekelde groenten en hersenmayonaise.
Michaël Rewers
Gepersilleerde varkenskop met gepekelde groenten en hersenmayonaise
Tartaar van kalf, cannelloni van ossenstaart en gepekelde groenten.
Kevin De Backer
Tartaar van kalf, cannelloni van ossenstaart en gepekelde groenten
Verse kibbeling van vlaswijting met huisgemaakte tartaar.
Crispy Fish taco: taco met vlaswijting, chipotle, rode kool, avocado en tomatensalsa.
Twee gerechtjes die er bij mij altijd ingaan, dus kon ik ze niet laten liggen.  Mooie stukken vlaswijting met lekkere verse tartaar.  En de fish taco was om letterlijk en figuurlijk je duimen en vingers van af te likken.  Beetje moeilijk om te eten, maar o zo lekker!

Kip Tika Massala
Nadat ik met de worsten van Jeroen Meus had kennisgemaakt, wou ik ook eens proeven van Wim Ballieu zijn ballen.  Ook hier viel het zeer goed in de smaak.  Een mooie sappige gehaktbal, die gevuld is met heerlijke smaken.
Balls & Glory
Kip Tika Massala
* Tijd om even bij te tanken met een glaasje Merlot/Dornfelder van Hagelander (Belgian Wines) en een Wild Jo van Brouwerij De Koninck.
Belgian Wines
Wild Jo - Brouwerij De Koninck
Glaasje met hazelnootmousse en abrikoos.
Glaasje met mousse van vanille en mascarpone van groene appel.
Ons meisje had honger gekregen dus besloten we haar een dessertje te geven van Konditori.  Dit was haar en ons zo goed bevallen dat we meteen ook het tweede dessertje namen.  Jaja, Ellemieke heeft goede smaak.  Van wie zou ze dat hebben? :)
Hazelnootmousse en abrikoos
Mousse van vanille en mascarpone en groene appel
Konditori
Chicken Burger.
Ik denk dat Jaro en Hanne nog de enige overlevenden zijn van 'Mijn Restaurant'.  Ze hebben al een tijdje hun foodtruck 'Kilimanjaro' en sinds kort hebben ze ook hun eigen restaurant 'Den Druiventros' geopend.  Vorige zomer heb ik met hun al eens kennisgemaakt op Barrio Cantina.  Dit was mij zo goed bevallen dat ik er nu opnieuw eens wou passeren.  Opnieuw heb ik het mij niet beklaagd!  Ze doen dat goed!
Chicken Burger
Korean Pork Belly: buikspek met Koreaanse barbecuemarinade (soja, rijstwijn, appel, kruiden), Romeinse sla, sriracha (pittige chilisaus), kimchi.
Bar Chine is een van mijn favoriete adresjes waar ik vooral heen ga voor de lekkere gerechtjes met kimchi.  Daarom dat ik ook eens aan hun standje passeerde voor een portie buikspek met kimchi.
Korean Pork Belly
Bouchot mosseltjes met kerrie, kokos, koriander en pinda.
Toen ik aan mijn Korean Pork Belly bezig was, hoorde ik de mensen rondom vol lof spreken over de mosseltjes van Dennis Broeckx.  Als afsluiter wou ik ook daar nog eens langs gaan.  Toen ik het kommetje met mosseltjes kreeg, kwamen de heerlijke geuren mij al tegen.  De mosseltjes waren echt heerlijk!  In mijn mond was het een explosie van smaken.
Bouchot mosseltjes met kerrie, kokos, koriander en pinda
Deze tiende editie was voor mij een van de beste.  Voor deze editie was er een groot aanbod van standjes en dan is het altijd moeilijk om te kiezen waar we gaan proeven.  Deze keer hebben we allemaal goede keuzes gemaakt en hebben we een heerlijk '10-gangen menu' gehad.  Elk gerechtje was een schot in de roos en zat barstensbvol smaak.  De uitschieters waren voor mij vooral Würst, Jeans Sur Mer, Konditori, Bar Chine en La'picerie du Cirque.  Met nog eens gans weekend zon op het programma, beloofd het nog een drukke dagen te worden op Antwerpen Proeft!

maandag 2 mei 2016

Hierbas de las Dunas by Syrco Bakker

Wie al in Pure C is geweest, weet dat je daar niet gaat om enkel te eten.  Maar dat je daar gaat voor een hele belevenis.  De heerlijke gerechten van Syrco, de sfeer, het witte interieur, het uitzicht op de duinen en de Noordzee zorgen er voor dat je een fantastisch moment beleeft in Pure C.  Een vakantiegevoel, de wereld even ontvluchten, genieten, ...  Als je weet dat Syrco een zeer creatieve geest heeft en altijd vernieuwend is, dan verwondert het je zeker niet dat hij terug met een nieuw project bezig is.  Hierbas de las Dunas.
Photo by hierbasdelasdunas.com
Ibiza is altijd al een inspiratiebron geweest voor Syrco.  En daar heeft hij ook de inspiratie gevonden om een eigen likeur te creëren.  Hierbas de las Dunas is een likeur die gemaakt is met achttien soorten kruiden, bloemen en planten uit de duinen van Cadzand.  Normaal is een distillaat gemaakt met gedroogde kruiden.  Maar zoals Syrco in de keuken steeds met verse kruiden werkt, wou hij dit ook doen voor dit distillaat.  Zeevenkel, duindoornbes, roos van rozebottel, vlierbloesem, wilde rucola, ... zorgen er voor de zilte-zoete smaak van Hierbas de las Dunas.  Het likeur is goed voor de spijsvertering en is daarom ook uitermate geschikt als aperitief of digestief.
Hierbas de las Dunas kan je 'On the Rocks' drinken, met tonic of in een cocktail.  Ikzelf heb al eens de Pisco Sour variant gemaakt en deze was mij zeer goed bevallen.  Op de site vind je nog tal van andere cocktails waarin Hierbas perfect tot zijn recht komt.
Hierbas de las Dunas is al enkele maanden oud en kan je verkrijgen in enkele speciaalzaken en restaurants.  In het culinaire wereldje is het likeur dus al een tijdje gekend.  Maar om het toch nog wat meer naambekendheid te geven, was er vandaag een persvoorstelling in Antwerpen en Amsterdam.  De locatie in Antwerpen was de hippe conceptstore St Vincents.  St Vincents is gehuisvest in een oude drukkerij en dit vormde dus de ideale plaats om het likeur voor te stellen.

Syrco gaf een korte uitleg rond het ontstaan en maken van HdlD en daarna volgde het promofilmpje 'Life at 120 BPM' van HdlD.  Na de presentatie maakten we kennis met al de mogelijkheden die HdlD biedt.  De BLEND brothers zorgden voor een passend drankje en hapje:
* Cocktail met Hierbas de las Dunas, cava en yuzu.
* Zeeuwse oester met granité van Hierbas de las Dunas en wakatai.
* Witte asperges, tuinbonen en verveine.
BLEND
BLEND
Hierbas de las Dunas - cava - yuzu
Zeeuwse oester - granité Herbas de las Dunas - wakatai
Witte asperges - tuinbonen - verveine
Syrco heeft met dit likeur terug een fantastische product gecreëerd.  Een ode aan al wat de duinen te bieden hebben!  Met de zomer op komst ben ik ervan overtuigd dat dit likeurtje op veel zonnige terrasjes zal opduiken.  Op het leven ...
Website 'Hierbas de las Dunas'
Facebook 'Hierbas de las Dunas'
Website 'Syrco Bakker'
Facebook 'Syrco Bakker'