vrijdag 31 januari 2014

Mexican food > Enchiladas

Sinds we naar Mexico zijn geweest staat het volgende gerecht toch eenmaal per maand op het menu: Enchiladas.  Heerlijk en spicy comfortfood!  Je maakt het zelf zo pikant als je wilt, maar bij mij mag het flink branden :) Wie het eens gegeten heeft, is er aan verslaafd!
Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 4 zachte tortilla (bv. tarwetortilla's)
  • 500 g kippengehakt
  • 2 (rode) uien (of sjalot)
  • 1 teentje look
  • 400 g rode of zwarte bonen (uit blik)
  • 400 g tomatenstukjes (uit blik)
  • 200 g maïs (uit blik)
  • 200 g gemalen kaas
  • 2 eetlepels (mild) paprikapoeder
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1 eetlepel komijn (naar smaak)
  • 1 koffielepel sambal (naar smaak)
  • enkele klontjes boter
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepels tomatenpuree (geconcentreerd)
  • 2 dl zure room
  • 1 limoen
  • enkele takjes koriander
  • peper
  • zout
Bereiding:
  • Smelt een klontje boter in een braadpan. Kruid het kippenvlees met wat peper van de molen en zout. Bak het gehakt tot het zacht kleurt.
     
  • Smelt een klontje boter (of een scheutje olijfolie) in een stoofpot op een matig vuur.
     
  • Pel de uien en snipper ze fijn. Pel ook de teen look en plet de smaakmaker tot pulp.
     
  • Stoof de snippers ui en de look enkele minuten in de bruisende boter. Voeg tussendoor een flinke portie gedroogde kruiden toe: mild paprikapoeder, currypoeder en voldoende komijnpoeder voor die specifieke smaak.
     
  • Wie niet bang is van een beetje pikant, die roert ook een beetje sambal onder de uien.
     
  • Schep de geconcentreerde tomatenpuree in de pot en roer. Laat de puree even meebakken. Voeg nadien een scheutje water toe.
     
  • Open het blik rode (of zwarte) bonen en giet ze door een zeef. Laat ze uitlekken en voeg de bonen bij de gekruide uien.
     
  • Voeg de tomatenstukjes en het gebakken gehakt toe.
     
  • Open het blik (zoete) maïs en laat de korrels uitlekken. Giet de maïs in de dikke saus en laat ze nog even pruttelen. Roer regelmatig, zodat er niks aanbrandt. Dit wordt de tortillavulling.
     
  • Proef en voeg naar smaak extra zout of specerijen toe.
     
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
     
  • Neem er een ruime ovenschotel bij. Schep een flinke portie van de kruidige gehaktmengeling op elke zachte tortilla, en rol het dunne lapje Mexicaans erfgoed op.
     
  • Leg de gevulde tortilla’s in de ovenschaal. Bestrooi ze met een royale portie gemalen kaas (bv. emmentaler).
     
  • Schuif de schaal in de hete oven van 200°C. Zo’n 8 tot 10 minuten later is de kaas gesmolten en zijn de enchilada’s heet.
  • Meng de zure room met het sap van de limoen en gesneden koriander.  Kruid met zout en peper.
  • Serveer een enchilada met een schep saus en zure room.
TIP: In het recept wordt er kippengehakt gebruikt, maar ik gebruik gewoon gemengd gehakt.
TIP: Je kan het nog meer spicy maken door er nog een Spaanse peper bij te doen.

Filmpje 'Enchiladas'

dinsdag 28 januari 2014

The Classic of the House: Risotto met rode wijn en eendenfilet

Wie ooit al eens bij mij is komen eten, heeft het vast en zeker al eens op zijn bord gekregen: risotto met rode wijn en eend.  Het is een gerecht dat al jaren meegaat en dat nog geregeld op het weekmenu staat.  Dit komt door de smeuïge risotto en door het heerlijke zoet-zure sausje dat over de eend gedrapeerd wordt.  Het is hier in huis een echte klassieker en daarom kon deze niet op mijn blog ontbreken.
Ingrediënten voor 4 personen:
Olijfolie
3 sjalotten
275gr Arborio of Carnaroli rijst
100ml rode wijn
600ml groentebouillon
Boter
Zout en peper
Geraspte Parmezaanse kaas
1 eendenfilet/persoon
4 appels in partjes gesneden
Suiker
100ml balsamico
200ml water
1 blokje kippenbouillon
1 eetlepel honing
Gehakte tijm
Eventueel Maïzena

Bereiding:
  • Verwarm de groentebouillon.
  • Verwarm de olie in een pan en snij de sjalotten.  Doe de sjalotten in de pan en laat ze een beetje glazig worden.  Doe vervolgens de rijst in de pan en laat deze ook glazig worden.  Laat de sjalot zeker niet bruin worden.
  • Voeg vervolgens een beetje rode wijn toe aan de rijst.
  • Als deze alles heeft opgenomen mag je geleidelijk aan de groentebouillon toevoegen.
  • De risotto is klaar na 15 à 18 min.
  • Kruid de risotto met peper en zout.
  • Voeg een stukje boter en de geraspte Parmezaanse kaas toe.  Roer zodat alles mooi gemengd is.
  • Terwijl de risotto opstaat kan je de eendenfilets bakken.  Deze moeten niet zolang in de pan liggen omdat deze vanbinnen nog mooi roos moeten zien.
  • Als deze klaar zijn, wikkel ze dan in aluminiumfolie om ze warm te houden.
  • Doe de stukken appel in de pan en stooi er suiker over.  Laat ze een tijdje bakken.
  • Blus de pan met de balsamico en water.  Voeg ook het blokje kippenbouillon, honing en tijm toe.
  • Laat alles inkoken en gebruik eventueel Maïzena om het een beetje te binden.
  • Dresseer de risotto op het bord.  Snij de eendenfilet in stukken en leg ze op het bord.  Drapeer de saus met de appeltjes over de eendenfilet.
  • TIP: De saus over de risotto smaakt ook heerlijk.
  • TIP: Wie de risotto nog smaakvoller wilt maken kan altijd nog bij het bakken van de sjalotten, stukjes gerookte eendenfilet toevoegen.
  • TIP: Voor wie niet graag het vel van de eend opeet, kan deze voor het aansnijden van de eend, het vel van de eend snijden.
Smakelijk!

zondag 26 januari 2014

Kasteel van Laarne > een positieve verrassing!

Ik had al veel goede dingen gehoord over het restaurant van het Kasteel van Laarne, maar ik wist niet goed wat ik er mocht van verwachten.  Is het een klassieke of moderne keuken?  Een brasserie- of een restaurant-keuken?  Daarom is een all in verrassingsmenu (of daar noemen ze het een "cocoonmenu") een uitgelezen kans om het restaurant eens te ontdekken.  Het Cocoonmenu bestaat uit een aperitief met een hapje, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, witte en rode huiswijn, koffie voor maar 58€ (enkel te verkrijgen op vrijdagavond).  Daar kunt ge niet voor sukkelen.

Het restaurant ligt in elk geval op een prachtige locatie, namelijk op het domein van het Kasteel van Laarne.  Het restaurant bestaat nog uit het authentieke interieur en dat geeft toch iets extra's vind ik.  De houten ramen, de houten zitbanken, de open haard, ...  Je hebt het gevoel dat je in het kasteel zelf zit te dineren :)
Bij het binnenkomen werden we verwelkomt door een ober en de gastvrouw Sophie.  Deze begeleide ons naar ons tafeltje en stelde ons het menu voor.  Als aperitief kregen we een glaasje kir.  Bbrrr niets voor mij en ik vraag mij zelfs af of dit nog iets van deze tijd is.  Ik weet dat dit een klassieker is op de aperitiefkaarten maar deze zouden ze er toch direct mogen afhalen vind ik.  Maar dit was dan ook het enige minpuntje van de avond.  Van dan af ging het alleen maar de positieve richting uit.  Te beginnen met het aperitiefhapje: een tartaar van zwaardvis met hopscheuten.  Een lekker en fris hapje dat eigenlijk al een gerecht op zichzelf was.
 
Als voorgerecht kregen we skrei met wintergroentjes, spekjes, een crème van pompoen en schuim van veldsla.  De cuisson van de vis was juist goed.  Het mocht niet zoveel  meer geweest zijn, maar hij was nog steeds ok.  De combinatie met de pompoencrème, wintergroentjes en spekjes was geslaagd.
Als hoofdgerecht kregen we een mals stukje lam met bospaddenstoelen, een stronkje witloof en knolseldermousse.  Het lam smaakte goed, maar de ster van het bord was toch echt wel de knolseldermousse.  Deze was echt zeer smeuig, zacht en vol van smaak.
Bij het voorgerecht kregen we een Chileense Chardonnay te drinken en bij het hoofdgerecht een Spaanse wijn van de druiven Tempranillo, Merlot en Syrah.  Als huiswijn was dit goed.
Als dessert kregen we een chocoladetaartje met bosvruchten en crème brûlée.  Een stevig dessert, maar wel lekker.  Met chocolade in een dessert scoor je bij mij altijd :)
Als afsluiter kregen we nog een koffie met enkele zelfgemaakte mignardises.
Ik verwachte er weinig van, maar ik ben aangenaam verrast geweest.  Chef-kok Bart Goysse brengt een zeer goede klassieke keuken op een moderne manier.  De bediening bestaat uit de gastvrouw Sophie en een ober van de 'oude stempel'.  Daarmee bedoel ik zeker niets negatiefs, maar zo komt hij over bij ons.  Misschien komt dit door zijn grote snor :) De bediening was zeer goed.  Je zag dat hij zijn job met veel overtuiging en liefde deed, mooi!  Kortom, het was een geslaagde avond die mij positief verrast heeft.  Door het mooie interieur en het lekkere eten ga ik zeker nog eens teruggaan om een van de uitgebreidere menu's te proeven.  Misschien eens deze zomer want dan kan je aan de oevers van de kasteelgracht dineren.

Website 'Kasteel van Laarne'


woensdag 22 januari 2014

Een 'honingcake met appel' voor mijn collega's

Op een woensdagnamiddag wordt al eens dikwijls iets gebakken voor de kinderen.  Omdat ik nog geen kinderen heb, heb ik dan maar een cake gemaakt voor mijn collega's op het werk.  Het is een appelcake geworden en om de cake toch iets anders te maken, heb ik gekozen voor een appelcake met honing.  Het resultaat is geslaagd al mogen er de volgende keer toch wat meer appelen in dan dat er op het recept staat.  En de honing vind ik er ook niet in terug.  In elk geval smaakt hij toch en dat is het voornaamste.  Ik heb 2 cakes gemaakt maar hieronder vind je het recept voor 1 cake.
Ingrediënten:
  • 250 g boter + extra klontje
  • 300 g patisseriebloem + beetje extra
  • 5 eieren
  • 100 g suiker
  • 100 g honing
  • 2 stevige appels
  • 1 vanillestokje
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 snuifje kaneel
  • 1 snuifje zout
  • bloemsuiker (decoratie)
  • Bereiding:
    • Haal de boter vooraf uit de koelkast en laat ze zacht worden. Gebruik echte melkerijboter voor het beste resultaat.
    • Weeg de ingrediënten zorgvuldig.
    • Snij de boter in stukken en doe ze in de mengkom van de keukenmachine.
    • Voeg de suiker en de honing toe.
    • Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er de zaadjes uit. Doe ze bij de andere ingrediënten in de mengkom.
    • Klik het “K” hulpstuk voor deeg en beslag in de keukenmachine. Meng alles op lage snelheid.
    • Laat de machine rustig draaien en voeg na een minuut de eieren één voor één toe. Let op dat er geen stukjes eierschaal in het beslag belanden!
    • Zeef de bloem in een aparte schaal en schud ze bij het beslag.
    • Laat de machine 2 minuten draaien op hogere snelheid, tot je een egaal beslag krijgt. Voeg tussendoor het bakpoeder, een snuifje zout en een snuifje kaneelpoeder toe. (Een hoeveelheid kaneel naar persoonlijke smaak.)
    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Gebruik een extra klontje boter om de binnenzijde van het bakblik in te vetten. (Dit kan je net zo goed doen met gesmolten boter.) Strooi daarna een beetje bloem in het blik en schud totdat aan de hele binnenkant een dun laagje kleeft. Giet de overtollige bloem uit het blik.
    • Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij het vruchtvlees van elke appel eerst in kwarten en snij deze daarna telkens in zo’n 12 gelijke stukjes.
    • Meng de appelstukjes door het beslag en spatel het aansluitend in de cakevorm.
    • Bak de cake goudbruin in een oven van 180°C, gedurende een uur. (Let op: De correcte baktijd is afhankelijk van het type oven dat je gebruikt. Controleer de gaartijd door met een satéstok middenin de cake te prikken. Zodra er geen restjes deeg aan het stokje kleven is de cake gaar.)
    • Laat het gebak rustig afkoelen. Ontvorm nadien.
    • Serveer de verse cake in dikke plakken. Decoreer je cake eventueel met een beetje bloemsuiker.
    TIP: Op tijdig eens in de oven gaan kijken want in het recept staat er dat hij er een uur in moet maar dit was bij mij niet het geval.  De ronde cake heeft er 45 min ingestaan en de rechthoekige 50 à 55 min.  Elke oven verschilt en het is beter eens te vroeg te gaan kijken dan te laat.

    Filmpje 'Honingcake met appel' (Jeroen Meus)
    Smakelijk!

    maandag 20 januari 2014

    Elke maand gaan eten voor een prikje.

    Een nieuw jaar en dus komen de restaurantweken en dergelijke er terug aan:
    20 januari t.e.m. 2 februari: Top 40 beste restaurants van de Restaurantweek België
    NU RESERVEREN!!!
    Menu aan 27,50€
    Website 'Top 40 Restaurantweek België'

    12 t.e.m. 23 februari: Dining with the Stars België
    4-gangen lunch voor 49€
    5-gangen diner voor 60€
    Website 'Dining with the Stars België'

    7 t.e.m. 23 maart: Restaurantweek Nederland
    Reserveren vanaf woensdag 5 februari om 10u.
    3-gangen lunch voor 22,50€
    3-gangen diner voor 27,50€
    Website 'Restaurantweek Nederland'

    21 t.e.m. 29 maart: Restodays België
    3-gangen lunch voor 22€
    3-gangen diner voor 29€
    + 11€ GaultMillau vanaf 15/20
    + 17€ 1 Michelinster
    + 32€ 2 Michelinsterren
    Website 'Restodays België'

    15 t.e.m. 31 mei: Restaurantweek België
    Reseveren vanaf 16 april om 10u
    3-gangen lunch voor 22,50€
    3-gangen diner voor 27,50€
    Website 'Restaurantweek België'

    1 t.e.m. 15 juni: Dining with the Stars Nederland
    Nieuwsbrieflezers kunnen reserveren vanaf maandag 19 mei om 10u.
    Andere vanaf donderdag 22 mei om 10u.
    4-gangen lunch voor 40€
    5-gangen diner voor 55€
    Website 'Dining with the Stars Nederland'

    zondag 19 januari 2014

    Rooselaer: Al meer dan 36 jaar klasse!

    Donderdag was het de verjaardag van mijn vrouw en naar goede gewoonte mag de jarige dan het restaurant kiezen.  Haar keuze ging uit naar het restaurant waar we ondertussen al 5 jaar gaan, namelijk de Rooselaer in het Oost-Vlaamse Heusden.
    De Rooselaer bestaat al meer dan 36 jaar en wordt uitgebaat door chefkok Roni Ringoir, gastvrouw Jaennot Ringoir en zijn zonen Hendrik en Corneel.  Hendrik helpt zijn vader in de keuken en Corneel is de sommelier van dienst.  In de zaal staat ook nog de sympathieke Koen.  Samen houden zij deze mooie zaak al 36 jaar draaiende en zorgen ze er voor dat het restaurant er vandaag de dag nog altijd staat.  Heel veel respect daarvoor!
    Roni, Jaennot, Koen, Hendrik & Corneel
     
    Het restaurant staat in een klein bosje en ligt vlak naast de R4.  In het restaurant heb je 4 gedeeltes: je hebt de bar waar je iets kan drinken of waar je ook iets kan aan eten, je hebt de veranda die uitkijkt op de mooie tuin, je hebt de klassieke kamer met het haardvuur waar de grillades gedaan worden en dan heb je nog een rokersruimte die eveneens uitkijkt op de tuin.  En in de zomer kan je ook nog gezellig buiten tafelen in de mooie tuin.  In het restaurant vind je hier en daar een tikkeltje kitsch, maar dat kan ik wel appreciëren :)
    De keuken is klassiek, maar wordt op een moderne manier gebracht.  De Rooselaer staat vooral bekend om zijn grillades van allerlei stukken vlees, vis en kreeft op het haardvuur in het restaurant.  Ze werken er met een 'ontdekkingsmenu' dat elke maand verandert (4 gangen voor 35€ & aangepaste wijnen voor 14,50€) en een 'seizoensmenu' dat mee verandert met de seizoenen (4 gangen voor 55€ & bijpassende wijnen voor 24,50€; een 5de gang krijg je voor 10€ meer).  Naast deze menu's heb je ook nog de kaart.  Naast het restaurant hebben ze ook nog een traiteursdienst.
     
    Wij gaan er bij elk nieuw seizoensmenu en dus waren we er deze 'winter' ook weer bij.  We kozen voor het seizoensmenu met 5 gangen, zonder de aangepast wijnen.  Ik heb zelf een wijn gekozen en mijn oog viel op de Vino Nobile di Montepulciano 2009 (90% Sangiovese - 10% Mammolo, Canaiolo nero, Colorino & Merlot).  Alle wijnen van de wijnkaart kunnen gekocht worden.
    Als aperitief had ik een Six O'clock gin met een Fentimans tonic en mijn vrouw het huisaperitief (crémant).  Als hapje kregen we kroketje van kreeft met tartaarsaus, een kreeftensoepje en paté van polderhaas.  Mooie klassieke smaken om mee te beginnen.
    Kroketje van kreeft met tartaarsaus - kreeftensoepje - paté van polderhaas
     
    Als voorgerecht kregen we sint-jakobsvrucht, tempura van zeeuwse creuse, zilte salsa, Royal Belgian caviar en champagne.  Een zeer mooi gerechtje dat een lichte zilte smaak had.  Het zilte mocht er van mij nog iets meer door komen maar dat komt misschien omdat ik momenteel verslaafd ben aan het zilte :)
    Sint-jakobsvrucht, tempura van zeeuwse creuse, zilte salsa, Royal Belgian caviar en champagne
     
    We hadden gekozen voor het bijkomende gerecht en daarbij kon je kiezen tussen een kreeftensoep of een vol-au-vent van kalfszwezerik en truffel 'Tuber Melanosporum'.  Wij hadden voor het tweede geopteerd en dit was zeker geen verkeerde keuze.  Een koninklijke vol-au-vent noem ik het en het is de tweede beste vol-au-vent die ik al ooit gegeten heb.  De beste komt nog altijd op naam van Alain Ducasse (Aux Lyonnais).
    Vol-au-vent van kalfszwezerik en truffel 'Tuber Melanosporum'

    Voor het derde gerecht konden wij de keuze maken tussen grietbot, crème van pastinaak met een open ravioli van kreeft en een mousselinesaus OF de gestoomde kreeft met venkel, tomaat en een sabayon van acaciahoning.  Normaal gezien kiezen wij altijd voor de gestoomde kreeft, maar deze keer hebben we voor de grietbot gekozen omdat er ook een stukje kreeft in het gerecht zat.  De grietbot en kreeft waren perfect gegaard en de mousselinesaus maakte het helemaal af.
    Grietbot, crème van pastinaak met een open ravioli van kreeft en een mousselinesaus

    Tijd voor het hoofdgerecht: Kreeft gegrild op houtvuur met verse kruiden en ratjetoe OF houtduif met gekonfijte wintergroentjes, jus met Banyuls, ganzenlever en vijg.  We hadden het duifje genomen en dit was perfect gegaard, de groentjes waren knapperig en een heerlijke jus.  Maar het beste van het bord was zeker en vast het toastje met ganzenlever en vijg.  Dat was finger licking good!
     
    Houtduif met gekonfijte wintergroentjes, jus met Banyuls, ganzenlever en vijg

    Op naar het dessert.  Daar kon je kiezen tussen het grote dessertbord, het geitenkaasje 'Le Larry'-bladerdeeg of de kaasplank.  Normaal gezien kiezen wij altijd voor de kaasplank, maar de laatste tijd hebben we al veel kaas gegeten dus kozen we nu voor het dessertbord.  Dit bestond uit een fruittaartje met ananas en mango, crème brûlée, een rode vruchten soepje met ijzerkruid, een profiterol, kokosijs en een stukje chocoladetaart.  Hetgene wat hier uitspringt is het fruittaartje.  Dat smaakt zo heerlijk fris!  Alleen voor dit taartje zou je al het dessertbord nemen.
    Het grote dessertbord

    Na deze vijf gangen zakken we altijd nog eens af naar de rokersruimte om een latte macchiato en enkele mignardises te nuttigen.  Af en toe komen de koks Roni en Hendrik er ook eens bijzitten om een gezellig babbeltje te doen.
    Het was weer een fantastische namiddag en het eten was terug heel lekker.  Het is wel een klassieke keuken maar daarom zeker niet minderwaardig.  De dag van vandaag moet het allemaal fris en hip klinken en moet men precies niet meer zoveel weten van de klassieke keuken.  En dit vind ik toch wel een verkeerde houding.  Waarom zou klassiek niet even goed kunnen smaken?  Als het goed is bereid (en dat is het hier zeker) dan kan dat even lekker zijn!  En in de Rooselaer krijg je er ook nog een zeer goede bediening bij.  De tandem Corneel-Koen loopt heel vlot.  Zelfs als het restaurant vol zit dan heb ik nog nooit achter een volgende gang moeten wachten.  Deze familie is een top-team en van mij mogen ze er gerust nog eens 36 jaar bij doen!
    Rooselaer
    Berenbosdreef 18
    9070 Heusden
    Tel: 09/2315513
    Fax: 09/2310732
    Website Rooselaer

    Reportage Rooselaer:
     

    maandag 13 januari 2014

    Yellow Bistro by Gert De Mangeleer & Joachim Boudens

    Op 22 februari doet Hertog Jan op zijn huidige plaats voorgoed de deuren dicht.  Ondertussen zijn ze al druk aan het werken aan de nieuwe Hertog Jan te Zedelgem.  Om tijdens al deze verbouwingswerken niet met hun vingers te moeten zitten draaien, hebben ze van 28/02 t.e.m. 31/05 een pop-up restaurant opgericht: Yellow Bistro.  Yellow Bistro is gehuisvest in een historisch pand in de Brugse binnenstad.  Gert en Joachim willen een lekkere, eenvoudige keuken brengen met respect voor het product en die toegankelijk is voor iedereen.  Naast een lunch of diner kan je er in de bar ook terecht voor een glaasje champagne en enkele tapas.
    MENU
    Tapas - tussen de 7 € en 15 € per stuk
    Crostini met tomaat, zwarte olijf en ansjovis
    Pulpo “carpaccio”
    Platte Zeeuwse oesters “natuur”
    Grissini met Marokkaanse groentendips
    Gyoza met wagyu rund en ponzu vinaigrette
    “Crispy meat balls” babi pan gang
    Kroketje “Duke of Berkshire”
    Pata negra, iberico
    Panini met zwarte truffel

    Voorgerechten
    Gegrilde puntpaprika, gevuld met verse geitenkaas, groene olijf en ansjovis 19 €
    Tartaar van broodkorstjes met avocado, tomaat en basilicum 19 €
    Gebleekte zeekool (eigen teelt) “op Vlaamse wijze” 25 €
    Zeeuwse kokkels in bouillon met soja, koriander en combava 22 €
    Verse Noordzeekrabpoot XXL “à la minute” gekookt met groene kruiden boter (beperkte aanvoer) 30 €
    Gelakte paling, ganzenlever, fris gemarineerde venkel, bouillon van gerookte knolselder 26 €
    Vitello tonato van kalfstong met carpaccio van polderaardappel 24 €
    Terrine van “Duke of Berkshire” met vinaigrette van sjalot 21 €
    Gegrild rundmerg, krokante toast, frisse waterkerssalade 21 €

    Hoofdgerechten
    Salade van handgepelde Zeebrugse garnalen met in ossenvet gekonfijte aardappelen 30 €
    Brandade van Noordzeevis, langzaam gegaard hoeve-ei, handgepelde Zeebrugse garnalen en mousseline 26 €
    Sint-Jakobsschelp gebakken in hoeveboter met citroen, tomaat en broodkorstjes. Mousseline van polderaardappel 36 €
    Kabeljauwfilet gebraden in de oven met gestoofde spinazie en zuiderse aroma’s 35 €
    Steak tartaar met frisse salade van spitskool en “Yellow “chips 24 €
    Wagyu “cap of rump” gegrild “Marrakesh style” 45 €
    Bil van konijn, volledig ontbeend, gestoofd in bruin bier met ui, spekjes en champignons, witlof met in ossenvet gekonfijte aardappelen 26 €
    Stoofpotje van “Duke of Berkshire” met gepekelde groentjes, krielaardappelen en jus van pickles 25 €
    Rundwang “Black Angus” gelakt met gekonfijte wortel en ui, puree van Brugse Blomme 27 €

    Nagerechten
    Desserts à 10 €
    Onze collectie “tartine russe” met citroen of met verse kaas of met chocolade
    Crème brûlée
    “A la minute” gedraaid vanille ijs

    Kaas à 12,5 €
    Crottin de Chavignol of Saint-Marcellin of Vieux Comté
    De kazen worden geserveerd met frisse salade en toast

    Op de menu staan enkele vreemde combinaties, maar ze wekken wel mijn nieuwsgierigheid.  En omdat ik nog niet bij ze ben langs geweest, is dit de uitgelezen kans om eens van hun keuken en wijnen te proeven.
    Adresgegevens:
    Braambergstraat 10
    8000 Brugge

    Reserveren kan je tot 10 februari enkel doen via de website.

    E-mail: info@yellowbrugge.be
    Website Yellow Bistro

    woensdag 8 januari 2014

    The Chocolate Line - Dominique Persoone

    Als je aan iemand de naam vraagt van een Belgische chocolatier dan zal je in vele gevallen de naam "Dominique Persoone" te horen krijgen.  Dat is niet verwonderlijk want hij is een van de beste en bekendste chocolatiers (of zoals hij zichzelf noemt shock-o-latier) van ons landje.  Dominique Persoone is een shock-o-latier met een wonderlijk parcours en de meest vernieuwende ideeën.  Door zijn koksopleiding beschouwt hij elk van zijn creaties als een gerecht, waarbij de grenzen tussen de smaken zoet, zuur, bitter en zout vervagen.  De meester-chocolatier creëert ook fijne pralines voor o.a. de driesterrenchefs Peter Goossens, Gert De Mangeleer, Geert Van Hecke en Sergio Herman.  In 1992 heeft hij samen met Fabienne De Staerke The Chocolate Line opgericht.  Daar kunt u, naast de klassiekers, een ruime keuze aan lekkere Belgische pralines met zeer aparte smaaksensaties ontdekken.  Persoone heeft 2 winkels, een in Brugge en een in Antwerpen.  Telkens ik er langs kom, spring ik altijd eens binnen om de heerlijke geur van chocolade op te snuiven en om ook enkele pralines te kopen :)

    The Chocolate Line in Brugge of Antwerpen is een toeristische attractie op zichzelf.  Veel mensen lopen gewoon eens binnen om het mooie gebouw te bewonderen, om de chocolatiers bezig te zien, om de kunstwerken in chocolade te zien, om er zich te vergapen aan al die lekkere chocolade of om er enkele pralines te kopen.

    Afgelopen weekend was ik in Antwerpen en deze maal heb ik mij tegoed gedaan aan een doosje met de volgende pralines:

    Van links naar rechts, boven naar onder:

    Red Lips: donkere chocolade met een vulling van rode vruchten.

    Yuzu: Witte chocoladeganache met framboos en een karamel van yuzu.

    Madam Butterfly: Witte chocoladeganache met Japanse shiso.

    Marakech: Witte chocoladeganache met verse muntblaadjes.

    Havana: Ganache  geparfumeerd met een distilaat van Havana bladeren.

    Bollywood: Witte chocoladeganache gearomatiseerd met saffraan en een zachte curry.

    Cepes: Een vulling van eekhoorntjesbrood.

    Onbekend: Vulling van citrusvruchten.  Een beetje gelijkaardig aan apero.

    Apple: Karamel met appelbalsamicoazijn en een praliné met "Granny Smith".

    Apero: Bittere ganache van wodka, passievrucht en limoen.

    Bangkok: Melkchocoladeganache geparfumeerd met vers citroengras.

    Bij elke praline proef je de typerende smaak.  Het kan gebeuren dat bepaalde pralines niet je smaak zijn.  Dan moet je soms eens zoeken naar de praline die qua smaak het beste bij jou past.  Het is een soort zoektocht, een proeverij ... In Search of Taste!  De pralines konden mij allemaal bekoren, maar de pralines die bij mij het beste scoorden waren de Apero, de onbekende praline en Bangkok.  Zeer verfrissende smaken die ik ook graag in mijn desserts heb.

    Als je eens in Brugge of Antwerpen bent dan moet je zeker eens binnenspringen en enkele pralines proeven.  Pralines van Persoone proeven is een soort ontdekkingsreis.
    The Chocolate Line - Brugge
    Simon Stevinplein 19 - Brugge

    The Chocolate Line - Antwerpen
    Paleis op de Meir 50 - Antwerpen

    The Chocolate Line

    zondag 5 januari 2014

    A Food Affair

    Zaterdag zijn we naar Antwerpen gaan shoppen en hoe kun je zo'n dag beter afsluiten dan met een etentje.  Ik had vooraf al proberen reserveren bij Yam Thai van Nathalie Meskens maar daar was het al volzet.  Een ander Thais restaurant gezocht en door de goeie reviews kwamen we uit bij 'A Food Affair' in Gent.  Een restaurant dat al enkele jaren meedraait.  Dus met grote verwachtingen naar Gent gereden.  Het restaurant bevindt zich aan de Veldstraat (winkelstraat) en je kan er dus gemakkelijk parkeren in de ondergrondse parking van de Kouter of in de bovengrondse parking aan het restaurant.  Gemakkelijk dus.  Het restaurant is basic ingericht met een houten vloer en aan de muren hangen er foto's van Azië.
    Als voorgerecht heb ik de pikante Thaise inktvissalade genomen en mijn vrouw de huisbereide springrolls van kip.  De inktvissalade was lauw en lekker van smaak.  Maar deze was zeker niet pikant.  De springrolls waren ook wel goed, maar ik heb ze toch al beter gegeten.
     Thaise inktvissalade
     Huisbereide springrolls van kip
     
    Bij het hoofdgerecht hoopte ik toch echt op een bom van smaken die mij bij zouden blijven.  Ik had de laksa curry met zeetong en mosseltjes.  Dit was een zachte curry uit Maleisië met fijne boontjes, tomaatjes, dille, koriander, mosseltjes, zeetong en jasmijnrijst.  Dit moest een zachte curry zijn maar deze was dan wel weer pikant.  Het gerecht was wel goed, maar niets speciaal.  Bij een curry gerecht heb ik wel graag veel saus en dit was hier niet het geval.  In de Indische lamsschotel zat er weinig smaak vond ik.  Het vlees was wel mals maar daarmee was dan ook alles gezegd.  Jammer.
    Laksa curry met zeetong en mosseltjes
    Indische lamsschotel

    Ik was al een beetje ontgoochelt over de gerechten, dus koos ik als dessert voor een Franse klassieker: moelleux met een bolletje ijs.  Dit smaakt altijd goed en hij was lopend.
    Moelluex met een bolletje ijs

    De bediening was vriendelijk en goed.  Al hebben we over 3 gerechten toch zo'n 2,5u gedaan en dit is toch een beetje te lang.  De prijzen zijn ook hoog waardoor de rekening (2 aperitieven, 2 glazen wijn, flesje water en 2x3gerechten) op 132€ uitkwam.  Dit vond ik ook een beetje aan de hoge kant.  Ik vond het erg ontgoochelend dat er erg weinig smaak in de gerechten zat.  Bij de Thaise keuken denk ik altijd aan geweldige smaakbommen en dit was hier niet het geval.  Ik ben al in andere Thaise restaurants (vb. Yam Thai) gaan eten waar je echte smaakexplosies hebt en waar het niet zo duur is.  Ik denk niet dat ik hier nog zal terug komen.  Over gans de avond zou ik het restaurant een 6,5 tot een 7/10 geven.  Het eten is zeker niet slecht, maar qua smaak bleef ik toch een beetje op mijn honger zitten.

    Website 'A Food Affair'