Als je aan iemand de naam vraagt van een Belgische chocolatier dan zal je in vele gevallen de naam "Dominique Persoone" te horen krijgen. Dat is niet verwonderlijk want hij is een van de beste en bekendste chocolatiers (of zoals hij zichzelf noemt shock-o-latier) van ons landje. Dominique Persoone is een shock-o-latier met een wonderlijk parcours en de meest vernieuwende ideeën. Door zijn koksopleiding beschouwt hij elk van zijn creaties als een gerecht, waarbij de grenzen tussen de smaken zoet, zuur, bitter en zout vervagen. De meester-chocolatier creëert ook fijne pralines voor o.a. de driesterrenchefs Peter Goossens, Gert De Mangeleer, Geert Van Hecke en Sergio Herman. In 1992 heeft hij samen met Fabienne De Staerke The Chocolate Line opgericht. Daar kunt u, naast de klassiekers, een ruime keuze aan lekkere Belgische pralines met zeer aparte smaaksensaties ontdekken. Persoone heeft 2 winkels, een in Brugge en een in Antwerpen. Telkens ik er langs kom, spring ik altijd eens binnen om de heerlijke geur van chocolade op te snuiven en om ook enkele pralines te kopen :)
The Chocolate Line in Brugge of Antwerpen is een toeristische attractie op zichzelf. Veel mensen lopen gewoon eens binnen om het mooie gebouw te bewonderen, om de chocolatiers bezig te zien, om de kunstwerken in chocolade te zien, om er zich te vergapen aan al die lekkere chocolade of om er enkele pralines te kopen.
Afgelopen weekend was ik in Antwerpen en deze maal heb ik mij tegoed gedaan aan een doosje met de volgende pralines:
Van links naar rechts, boven naar onder:
Red Lips: donkere chocolade met een vulling van rode vruchten.
Yuzu: Witte chocoladeganache met framboos en een karamel van yuzu.
Madam Butterfly: Witte chocoladeganache met Japanse shiso.
Marakech: Witte chocoladeganache met verse muntblaadjes.
Havana: Ganache geparfumeerd met een distilaat van Havana bladeren.
Bollywood: Witte chocoladeganache gearomatiseerd met saffraan en een zachte curry.
Cepes: Een vulling van eekhoorntjesbrood.
Onbekend: Vulling van citrusvruchten. Een beetje gelijkaardig aan apero.
Apple: Karamel met appelbalsamicoazijn en een praliné met "Granny Smith".
Apero: Bittere ganache van wodka, passievrucht en limoen.
Bangkok: Melkchocoladeganache geparfumeerd met vers citroengras.
Bij elke praline proef je de typerende smaak. Het kan gebeuren dat bepaalde pralines niet je smaak zijn. Dan moet je soms eens zoeken naar de praline die qua smaak het beste bij jou past. Het is een soort zoektocht, een proeverij ... In Search of Taste! De pralines konden mij allemaal bekoren, maar de pralines die bij mij het beste scoorden waren de Apero, de onbekende praline en Bangkok. Zeer verfrissende smaken die ik ook graag in mijn desserts heb.
Als je eens in Brugge of Antwerpen bent dan moet je zeker eens binnenspringen en enkele pralines proeven. Pralines van Persoone proeven is een soort ontdekkingsreis.
The Chocolate Line - Brugge
Simon Stevinplein 19 - Brugge
The Chocolate Line - Antwerpen
Paleis op de Meir 50 - Antwerpen
The Chocolate Line
Geen opmerkingen:
Een reactie posten