Bij het begin van elk jaar maak ik een verlanglijstje op met restaurants waar ik het komende jaar zou willen eten. Dit jaar stond er naast een re-visit aan Pure C en The Jane, een eerste bezoek aan De Kromme Watergang bovenaan mijn lijstje. Waarom stond de Kromme Watergang bovenaan op mijn verlanglijstje? Omdat ik een voorliefde heb voor de Zilte smaak en de Zeeuwse producten. Ik had ook al veel goede reviews gelezen over Edwin's kookkunsten dus kon een bezoekje aan zijn restaurant niet uitblijven. Sterrenrestaurants werken vaak met rauwe producten en met de zwangerschap van mijn vrouw dacht ik dat een bezoek aan De Kromme Watergang dus voor over een paar maanden zou zijn. Gelukkig had ik bij het restaurant even geïnformeerd en het was geen enkel probleem om het menu aan te passen voor mijn vrouwtje. Me happy, dus heb ik maar onmiddellijk een tafeltje gereserveerd voor de lunch. Dikke pluim om het menu te willen aanpassen!
Het eerste wat direct opvalt als je aan het restaurant aankomt is de 'Zilte Hof', de teelttuin van het restaurant. Een mooie tuin waar ze hun eigen groenten en kruiden kweken. Iets waar ik direct respect voor kreeg!
Eenmaal binnen maakten we kennis met het moderne interieur dat vooral gekenmerkt wordt door zwart-wit tinten en de bruine zeteltjes. Achteraan het restaurant hangt ook een mooi portret van Edwin. We kregen de keuze om ons aperitief buiten op het terras rond de vijver te nuttigen, maar ons leek het een beetje te fris en we kozen er voor om al plaats te nemen in het restaurant. In het restaurant heb je via een opening ook een mooi contact met de keukenbrigade.
Op tafel maakten wij al een eerste maal kennis met de 'Zilte' smaken. Er stond boter, olijfolie en een lippenstift. Dit laatste was eigenlijk een spray die gevuld was met gezuiverd zeewater van de Oosterschelde. Dit was om een zilte smaak aan je gerechten te geven en vervanger voor het zout.
Als aperitief nam ik de huisaperitief. Dit was op basis van een cava van de familie Vinke (Freixa Rigau, Capmany, Girona) met een ijsblokje van shiso. Aangezien mijn wederhelft geen alcohol mag drinken, ging zij voor een alcoholvrij drankje: een glas met kruiden en daarbij werd een sapje op basis van groene groenten en kruiden geserveerd. Bij het sap zat er ook nog gezuiverd zeewater, wat het drankje een zilte smaak gaf. Het sapje behoort tot 3 nieuwe sapjes die Edwin Vinke begin dit jaar ontwikkeld heeft: bietensap met blauwe bessen; gazpacho met rode paprika, komkommer, tomaat en rode peper; citroensap met druiven, citroengras, gember, groene thee, zoethout en zeewier. Het is de bedoeling dat deze sapjes in de betere restaurants, minibars van hotels, vliegtuigen en welnessresorts terecht komen.
Familia Vinke cava brut, Freixa Rigau, Capmany, Girona met shiso |
Citroensap met druiven, citroengras, gember, groene thee, zoethout en zeewier |
Bij onze aperitieven kregen we al direct vijf hapjes: Ik kreeg een oester en mijn vrouw oesterblad, mosseltjes, een product waar ik nog nooit van gehoord had (helaas ontsnapt de naam mij juist), een energy shot en kruiden in tempura die ons gepresenteerd werden op Delfts blauw.
Oester |
Oesterblad |
Mosseltjes |
Onbekend |
Energy shot |
Kruiden in tempura |
Om de drie gangen te begeleiden had ik gekozen voor een half flesje Pouilly Fumé (Château de Tracy,Loire, 2008). Bij de drie gangen gingen we van start met de rode poon als voorgerecht. Deze werd ons gebracht met frisse groenten en kruiden.
Rode Poon met frisse groenten en kruiden |
Het hoofdgerecht bestond uit Kabeljauw, Schol, scheermessen, Naamse slakjes, mousselinesaus en groene kruiden. Het hoogtepunt van de lunch. Heerlijke zilte smaken gecombineerd met die lekkere mousselinesaus. Top!
Voor het nagerecht kregen we een creatie en een macaron van witte perzik. Een streling voor het oog en een genot voor de smaakpapillen.
Creatie van witte perzik |
Macaron van witte perzik |
We sloten de namiddag af met een latte macchiato en chocoladen schelpjes die gevuld waren met allerlei lekkers.
Bij het buiten gaan mochten we nog een snoepje nemen uit de snoepkast :) Het was alweer een mooie namiddag. De keuken kan ik omschrijven als klassiek maar met toch veel moderne technieken. Het gebruik van groenten/kruiden uit de eigen tuin en de Zeeuwse producten maakt dat de Kromme Watergang toch wel een fantastisch restaurant is. De familie Vinke brengt een ware ode aan de Zeeuwse producten en daar kan je alleen maar respect voor hebben!
De Kromme Watergang
Onderscheidingen: 2 Michelinsterren, Gault Millau 18,5, lid Les Patrons Cuisiniers, 2011 chef v/h jaar
Slijkplaat 6 - 4513 KK Hoofdplaat