maandag 25 augustus 2014

De Kromme Watergang - Edwin & Blanche Vinke

Bij het begin van elk jaar maak ik een verlanglijstje op met restaurants waar ik het komende jaar zou willen eten.  Dit jaar stond er naast een re-visit aan Pure C en The Jane, een eerste bezoek aan De Kromme Watergang bovenaan mijn lijstje.  Waarom stond de Kromme Watergang bovenaan op mijn verlanglijstje?  Omdat ik een voorliefde heb voor de Zilte smaak en de Zeeuwse producten.  Ik had ook al veel goede reviews gelezen over Edwin's kookkunsten dus kon een bezoekje aan zijn restaurant niet uitblijven.  Sterrenrestaurants werken vaak met rauwe producten en met de zwangerschap van mijn vrouw dacht ik dat een bezoek aan De Kromme Watergang dus voor over een paar maanden zou zijn.  Gelukkig had ik bij het restaurant even geïnformeerd en het was geen enkel probleem om het menu aan te passen voor mijn vrouwtje.  Me happy, dus heb ik maar onmiddellijk een tafeltje gereserveerd voor de lunch.  Dikke pluim om het menu te willen aanpassen!
Het eerste wat direct opvalt als je aan het restaurant aankomt is de 'Zilte Hof', de teelttuin van het restaurant.  Een mooie tuin waar ze hun eigen groenten en kruiden kweken.  Iets waar ik direct respect voor kreeg!














Eenmaal binnen maakten we kennis met het moderne interieur dat vooral gekenmerkt wordt door zwart-wit tinten en de bruine zeteltjes.  Achteraan het restaurant hangt ook een mooi portret van Edwin.  We kregen de keuze om ons aperitief buiten op het terras rond de vijver te nuttigen, maar ons leek het een beetje te fris en we kozen er voor om al plaats te nemen in het restaurant.  In het restaurant heb je via een opening ook een mooi contact met de keukenbrigade.




Op tafel maakten wij al een eerste maal kennis met de 'Zilte' smaken.  Er stond boter, olijfolie en een lippenstift.  Dit laatste was eigenlijk een spray die gevuld was met gezuiverd zeewater van de Oosterschelde.  Dit was om een zilte smaak aan je gerechten te geven en vervanger voor het zout.
Als aperitief nam ik de huisaperitief.  Dit was op basis van een cava van de familie Vinke (Freixa Rigau, Capmany, Girona) met een ijsblokje van shiso.  Aangezien mijn wederhelft geen alcohol mag drinken, ging zij voor een alcoholvrij drankje: een glas met kruiden en daarbij werd een sapje op basis van groene groenten en kruiden geserveerd.  Bij het sap zat er ook nog gezuiverd zeewater, wat het drankje een zilte smaak gaf.  Het sapje behoort tot 3 nieuwe sapjes die Edwin Vinke begin dit jaar ontwikkeld heeft: bietensap met blauwe bessen; gazpacho met rode paprika, komkommer, tomaat en rode peper; citroensap met druiven, citroengras, gember, groene thee, zoethout en zeewier.  Het is de bedoeling dat deze sapjes in de betere restaurants, minibars van hotels, vliegtuigen en welnessresorts terecht komen.
Familia Vinke cava brut, Freixa Rigau, Capmany, Girona met shiso
Citroensap met druiven, citroengras, gember, groene thee, zoethout en zeewier
Bij onze aperitieven kregen we al direct vijf hapjes: Ik kreeg een oester en mijn vrouw oesterblad, mosseltjes, een product waar ik nog nooit van gehoord had (helaas ontsnapt de naam mij juist), een energy shot en kruiden in tempura die ons gepresenteerd werden op Delfts blauw.
Oester
Oesterblad
Mosseltjes
Onbekend
Energy shot
Kruiden in tempura
Om de drie gangen te begeleiden had ik gekozen voor een half flesje Pouilly Fumé (Château de Tracy,Loire, 2008).  Bij de drie gangen gingen we van start met de rode poon als voorgerecht.  Deze werd ons gebracht met frisse groenten en kruiden.
Rode Poon met frisse groenten en kruiden
Het hoofdgerecht bestond uit Kabeljauw, Schol, scheermessen, Naamse slakjes, mousselinesaus en groene kruiden.  Het hoogtepunt van de lunch.  Heerlijke zilte smaken gecombineerd met die lekkere mousselinesaus.  Top!
Voor het nagerecht kregen we een creatie en een macaron van witte perzik.  Een streling voor het oog en een genot voor de smaakpapillen.
Creatie van witte perzik
Macaron van witte perzik
We sloten de namiddag af met een latte macchiato en chocoladen schelpjes die gevuld waren met allerlei lekkers.

Bij het buiten gaan mochten we nog een snoepje nemen uit de snoepkast :)  Het was alweer een mooie namiddag.  De keuken kan ik omschrijven als klassiek maar met toch veel moderne technieken.  Het gebruik van groenten/kruiden uit de eigen tuin en de Zeeuwse producten maakt dat de Kromme Watergang toch wel een fantastisch restaurant is.  De familie Vinke brengt een ware ode aan de Zeeuwse producten en daar kan je alleen maar respect voor hebben!
De Kromme Watergang
Onderscheidingen: 2 Michelinsterren, Gault Millau 18,5, lid Les Patrons Cuisiniers, 2011 chef v/h jaar
Slijkplaat 6 - 4513 KK Hoofdplaat

vrijdag 22 augustus 2014

Chocolade-sinaasappeldessert (Eten als Medicijn) > It tastes like ****

Mensen denken vaak dat bij een hobbykok alles lukt.  Tuurlijk niet!  Koken is recepten uitproberen en experimenteren.  De ene keer lukt het en de andere keer vliegt het in de vuilbak.  Deze keer ging ik een chocolade-sinaasappeldessert uitproberen.  Niet zomaar een gewone chocomousse, maar een chocomousse op basis van avocado's.  Het zou een gezonde chocomousse zijn die goed is voor eczeem, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en krampen.  Chocomousse lust ik wel en avocado is ook één van mijn favoriete producten, maar deze combineren leek mij toch een brug te ver.  Wie niet waagt, wie niet wint/ontdekt.  Aan de slag dus.
Ingrediënten:
2 zeer rijpe avocado's
fijne rasp en sap van 1 grote sinaasappel
1 eetlepel honing
3 eetlepels cacao of cacaopoeder van goede kwaliteit.

Bereidingswijze:
Snijd de avocado's doormidden, verwijder de pitten en schep het vruchtvlees in een keukenmachine.  Voeg de rest van de ingrediënten toe en hak alles tot een dik, romig, mousse-achtig dessert.

Als je wilt, kun je er extra cacao of honing bij doen om het wat zoeter of chocolade-achtiger te maken.  Serveer in een glas of ramakin.  En dresseer met de rasp van de sinaasppel.
Ik kan je vertellen dat het dessert echt walgelijk was.  Ik heb er nog extra cacao en honing bijgedaan maar de smaak werd absoluut niet beter.  Recht de vuilbak in.  In het kookboek staat er dat je er de grootste chocoladeliefhebbers zelfs mee fopt, maar dat is toch een grote leugen!  Wie het verschil niet smaakt tussen dit dessert en een echte chocomousse moet toch eens bij de dokter langs gaan want dan klopt er toch iets niet met deze zijn smaakpapillen.  Voila, bij deze dus ook eens een post van iets dat niet gelukt is :)  Het proberen waard en de volgende keer beter!

Eten als Medicijn - 80 heerlijke en geneeskrachtige recepten voor een goede gezondheid
Auteur: Dale Pinnock
Uitgeverij: Carrera Culinair, Amsterdam 2013
192 blz
Gekocht bij de Fnac voor 25€

Kalmerende, groene soep (Eten als Medicijn)

Het is verlof en het regent buiten.  Wat moet een mens dan doen?  Juist, ja.  Koken!  Omdat mijn vrouw ziek was besloot ik maar een lekkere soep te maken vol met vitaminen.  En een kookboek 'Eten als Medicijn' komt dan goed van pas.  In het kookboek staat er bij elk recept waarvoor het goed is en hier is dat voor osteoporose, rachitis en fobieën.  In het boek staat er dat de soep zoet en zacht is.  En dit kan ik alleen maar beamen.  Het is een dikke soep, maar wel heel lekker en gezond.  Of ze kalmerend is ... dat ga jezelf eens moeten uitproberen :)

Ingrediënten:
Olijfolie
1 gele ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
350 gr doperwten, vers of diepvries
1 grote courgette, grofgehakt
1 grote aardappel, ongeschild, in blokjes
5 dl groentebouillon
180 gr spinazieblaadjes
klein bosje verse muntblaadjes
zeezout en zwarte peper
Bereiding:
Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan, doe er de ui en de knoflook bij en laat ze 4-5 minuten bakken tot ze zacht zijn.

Voeg erwten, courgette en aardappel toe, giet er zoveel groentebouillon bij dat alle ingrediënten net onderstaan en laat 10-15 minuten pruttelen tot de blokjes aardappel gaar zijn.

Doe er de spinazie handje voor handje bij en laat de blaadjes tussendoor steeds slinken.  Roer er de munt door, maar houd een paar kleine blaadjes apart.

Voeg naar smaak peper en zout toe.  Doe de inhoud van de pan in porties in een blender en pureer tot een gladde soep (dit kan even duren / niet proberen met een staafmixer).  Maak de soep voor het serveren af met de apart gehouden muntblaadjes en een scheutje olijfolie.
Eten als Medicijn - 80 heerlijke en geneeskrachtige recepten voor een goede gezondheid
Auteur: Dale Pinnock
Uitgeverij: Carrera Culinair, Amsterdam 2013
192 blz
Gekocht bij de Fnac voor 25€

woensdag 13 augustus 2014

Quinoa kroketten met chili jam (Martin Morales)

Het is ondertussen al een grote maand geleden dat we Londen bezocht hebben en dat we door een staking bij de spoorwegen een dagje langer in Londen moesten blijven.  Een geluk bij een ongeluk mochten we dus nog een extra restaurant bezoeken.  We zijn die avond naar Andina geweest.  Dit is een tweede restaurant van Martin Morales en hij brengt ons de Peruviaanse keuken.  Het was een ware ontdekkingstocht van smaken!  Hij brengt een soort tapa's die je dan samen moet delen.  Een daarvan waren quinoa kroketten met een chili jam.  Op de website van The Guardian heb ik enkele recepten van Morales terug gevonden en jawel, één daarvan was van de quinoa kroketten.  Uitproberen dus!  Hier onder ziet u de versie van het restaurant.
Quinoa kroketten met chili jam bij restaurant Adina
Ingrediënten voor de kroketten:
120 gr witte quinoa
1/2 witte ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
olijfolie
1 ei, losgeklopt
8 eetlepels cheddar kaas, geraspt
8 eetlepels Parmezaans kaas, geraspt
8 takjes koriander, gehakt
panko

Ingrediënten voor de chili jam:
1 rode chilipeper
12 eetlepels suiker
20 aardbeien
12 eetlepels water
Kristof's versie van quino kroketten met chili jam
Bereiding:
Kook de quinoa gedurende 14 minuten in water.
Terwijl dit aan het koken is, bak je de ui en de knoflook aan in een beetje olijfolie.
Is de quinoa en het ui-look mengsel klaar, doe deze dan samen met het ei, de kazen en de koriander in een mixer en mix kort tot een dik mengsel.  Kruid af met peper en zout.
Rol balletjes en rol ze door de panko om ze te paneren.
Zet ze in de koelkast terwijl je de jam maakt.

Maak ondertussen de jam.  Doe alle ingrediënten in een pannetje en breng het aan de kook.  Laat het op een zacht vuurtje sudderen tot je een jam krijgt.  Breng op smaak met zwarte peper en zout.  Laat afkoelen in de koelkast.

Frituur de balletjes kort op 180° tot ze mooi bruin zien.

En dip ze maar in de chili jam.  Eerst heerlijk zoet en dan een pittige kick van de peper :)  De balletjes doen mij denken aan risotto kroketjes.  Lekker smeuïg van binnen en krokant van buiten.
Kristof's versie van quinoa kroketten met chili jam
Een leuk idee om eens iets anders te geven als aperitiefhapje dan die junkfood-balletjes.  Of je kan ze ook eten met andere tapa's zoals bijvoorbeeld hummus Beiruti, Koreaanse kebab of kipfilet met zoete chili-basilicumsaus.

Martin Morales heeft ook een Youtube-kanaal waar je zijn kookkunsten kunt volgen.


dinsdag 5 augustus 2014

Vintage Signé Nuance

Thierry Theys, opende in 2008 samen met  zijn echtgenote Sofie Willemarck restaurant Nuance.  Hij heeft de lat direct hoog gelegd en na 1 jaar kreeg hij al een eerste Michelin ster.  Na enkele jaren volgde een tweede ster en in 2010 werd hij door Gault Millau uitgeroepen tot Jonge Chef van het jaar.  Goed bezig zou ik zo zeggen.  En als je denkt dat hij dan een beetje gas terug neemt dan heb je het goed mis want begin juli 2014 heeft hij zijn tweede restaurant geopend: Bistro Vintage Signé Nuance.  Hij heeft een oude hoeve laten restaureren en er een bistro met een modern interieur van gemaakt.  Op de site zagen de foto's en de kaart er veelbelovend uit dus moesten we er eens heen gaan :)

Via een mooie inkom met een grote open haard kom je binnen in het restaurant.  In het restaurant wordt het moderne interieur afgewisseld met het authentieke karakter van de hoeve.  In het midden vind je een witte bar en daar rond staan witte tafeltjes met mooie grijs-bruine stoelen.  Aangezien het fantastisch weer was, zat iedereen buiten te eten en waren de tafels binnen niet opgedekt.  Anders kon je nog zien dat er overal oranje accenten terug keren.


Achteraan hebben ze een mooi overdekt terras met uitzicht op de maisvelden.  Het terras is aangekleed met witte tafels en comfortabele grijze zetels.

Bij ons aperitief kregen we een jus van groen kruiden, afgewerkt met gemarineerde venkel en een citruscrème.  Een lekker fris begin dat me al deed verlangen naar de andere hapjes en gerechten.  Het tweede hapje was een koekje van parmezaan met een crème van wortel en gember.  Het koekje was een beetje droog en bleef in mijn mond kleven, maar de crème was wel goed.
Jus van groene kruiden, gemarineerde venkel en citruscrème
Koekje van parmezaan, crème van wortel en gember
Op de kaart staan er ook enkele teasers om je aperitief nog verder te begeleiden.  Je kan kiezen uit verschillende soorten charcuterie, maar wij kozen voor het boerenspek op houtskool met een mousseline van gerookte ui en de pizzacrackers met ricottacrème, gezouten citroen en zomertruffel.  Deze 2 gerechtjes waren meteen een van de hoogtepunten van de namiddag.  Het vettige van het spek afgewisseld met de frisse ricottacrème was een goede combinatie.
Boerenspek op houtskool, mousseline van gerookte ui
Pizzacrackers, ricottacrème, gezouten citroen en zomertruffel
Als voorgerecht hebben we beiden de Noordzeekrab in een frisse salade met dikke brioche, avocado, Granny Smith en een pittige mayo met sesam.  Een mooi fris en lekker gerechtje.
Noordzeekrab, frisse salade met dikke brioche, avocado, Granny Smith, pittige mayo met sesam
Voor het hoofdgerecht kan je naast de gewone gerechten ook kiezen voor een stukje rund uit hun collectie: Wit Blauw, Holstein, Rubia Gallega, Saler, Normandie, Piëmontese, Chianina.  Hoe verleidelijk het ook was, toch hebben we voor een ander gerecht gekozen.  Mijn vrouw heeft de Noordzeekreeft genomen die gegaard was in de "Josper".  Bij de kreeft kreeg ze lamsoren, zeekraal in tempura, beurre blanc met citrus en puree.  Als kreeftenliefhebber knikte ze dat het goed was.  Ik had de opgevulde kwartel genomen die in klei gegaard was.  Ze kwamen dit eerst voorstellen en toen ik naar de meerwaarde vroeg van het garen in klei, konden ze er mij geen antwoord opgeven.  De ober was wel zo beleefd om het even te gaan vragen en het dan te komen uitleggen.  De meerwaarde van garen in klei is zoals bij een papillot, de geuren en smaken beter vast te houden.  Als je een kwartel neemt krijg je meestal een fijn beestje, maar hier was hij opgevuld en leek het al bijna op een halve kip.  Ik treurde er zeker niet om want zo kon ik langer genieten van dit heerlijk gerechtje.
Noordzeekreeft gegaard in de "Josper", lamsoren, zeekraal in tempura, beurre blanc met citrus en puree
Kwartel in klei gegaard, zomertruffel, gehakt, erwten à la française
Kwartel in klei gegaard, zomertruffel, gehakt, erwten à la française
Als afsluiter heeft mijn vrouw de dame blanche van vanille Tahiti, eigen chocolade en slagroom.  Ik had de creatie rond caramel gekozen.  Mooie smaken om een de namiddag mee af te sluiten.
dame blanche met vanille Tahiti, eigen chocolade en slagroom
Creatie caramel
Bij de koffie kregen we nog een zelfgemaakt koekje en een mini Boule de Berlin.
Na de service kwam chef Jakob Everaert nog eens aan elke tafel langs, waarbij hij zich excuseerde voor de menukaarten.  Deze waren in een materiaal waar je al gauw vettige vingers op zag.  Iets dat hij ging laten aanpassen.  Nog een klein minpuntje was de wijnkaart.  Er staan mooie wijntjes op maar ze is nogal onduidelijk vind ik.  Misschien kan deze ook nog een beetje aangepast worden.

Algemeen besluit: Het is een prachtige bistro met een heel lekkere kaart.  Een absolute aanrader en ik heb wel zin om het op korte termijn nog eens te bezoeken.  Je ziet en proeft dat dit van een Michelinchef komt.  Ze zijn nog maar een maand open, maar alles loopt er al gesmeerd.
Het is een bistro en dit vind je wel terug in het menu: 3 gangen voor 35€ en 4 voor 48€.  Als je uit de kaart kiest dan zijn de prijzen iets hoger en doet het eerder aan een restaurant denken.  Ik heb daar al enkele opmerkingen over gelezen.  "Bistro", het is eigenlijk maar een naam.  Mij maakt het niet uit of het nu een bistro of een restaurant is.  Als er maar lekker eten op tafel komt.  Dat is het belangrijkste!
Bistro Vintage signé Nuance
Rijkerooistraat 14
2550 Kontich