zaterdag 30 januari 2016

L'Esco

Het was de derde maal dat ik in L'Esco was en ik ben nog altijd heel tevreden dat we zo'n mooie culinaire zaak in Wetteren mogen hebben.  Als Wetteraar ben ik daar toch wel trots op!


We namen plaats in de zeteltjes en waar ik nog altijd sta van te kijken, is de overvolle tafel.  Het is een mooi gedekte tafel, maar in een tijd van 'less is more' kom je dit niet meer zoveel tegen.  Als ik ze met een gerecht zie afkomen, denk ik altijd "Waar gaan ze dit bord nu nog plaatsen?".
Sacred gin
Als aperitief kozen we allemaal voor een G&T en daarbij werden we vriendelijk uitgenodigd om naar de bar te komen waar ons een volledig assortiment van Sacred gin werd voorgesteld.  De Sacred gin wordt gemaakt in een micro distilleerderij in Highgate.  De gin wordt gedistilleerd onder vacuüm in glaswerk i.p.v. in een traditionele koperen ketel.  Door deze werkwijze kan er aan een lagere temperatuur gedistilleerd worden, wat dan resulteert in een zuivere gin.  De gin bestaat uit 12 verschillende smaken zoals kardemom, koriander, grapefruit, ...  Ik ging voor de Sacred gin met koriander.  Een mooie gin, maar de koriander vond ik er bijna niet in terug.  De gin werd geserveerd met crushed ice en citroengras die juist tot aan de rand van het glas kwam.  Deze factoren maakten het niet gemakkelijk om van deze gin te drinken en te genieten.

Bij deze gin kwamen de eerste proevertjes al:
* Een krokantje van aardappel met spinazie en zalmeitjes.
Aardappel - spinazie - zalmeitjes
* Een hoorntje met bloedworst en een lolly van geitenkaas, ham en een gel van groene kruiden.
Hoorntje met bloedworst - Lolly van groene kruiden, ham en geitenkaas
* De klassieker van het huis: Kwarteleitje met truffel.
Kwarteleitje met truffel
Lekkere en mooi gepresenteerde proevertjes.  Helaas komt de manier waarop ze het presenteren steeds terug: krokantje - hoorntje - lolly - kwarteleitje.  Ook bij onze vorige bezoeken 1 jaar en langer geleden waren deze proevertjes al van de partij.  Check hiervoor mijn artikel van een jaar geleden.  Toen ik bij mijn eerste bezoek aan dit restaurant versteld stond van de vernieuwing, bleef ik nu een beetje op mijn honger zitten.  Begrijp mij zeker niet verkeerd.  De proevertjes waren een voor een lekker, maar ik had gehoopt dat ze mij met iets nieuws konden verrassen.

Bij de menu carte blanche kan je 3 tot 6 gangen kiezen.  Wij gingen voor de 4 gangen en deze werd ingezet door een slahart met krab, zeekraal en truffel.  Mooie smaken.
Slahart - krab - zeekraal - truffel
Daarna kregen we een bordje met kroketjes van varkensoor en -poot.  Deze werd vergezeld van gebrande ui, pompelmoes en een groene curry.  Mooie smeuïge kroketjes en een hemelse curry!  Daar doe je deze curry-man altijd plezier mee :) Enkel de gebrande ui vond ik iets te ver waardoor hij een bittere smaak gaf aan het gerecht.
Kroket van varkensoor en -poot - gebrande ui - groene curry - pompelmoes
Als hoofdgerecht kregen we een gelakte rundswang met structuren van witloof aardappel, crosne en een Hollandaise saus.
Gelakte rundswang - witloof - crosne - aardappel - Hollandaise
Bij het begin van de lunch waren we nog aan het praten over ons favoriete bier en bij mij is dat Orval.  Ik was dan ook blij dat we als dessert een bolletje Orval-ijs kregen.  Daarbij kwam nog een koekje en crème  van Stilton kaas en duindoornbes.  Creatieve smaken voor een dessert en daar hou ik wel van :)
Ijs van Orval - Stilton - duindoornbes
We hebben terug lekker gegeten bij Stef Buelens.  Maar waar ik de vorige keren telkens verrast werd door zijn creativiteit, bleef ik nu toch een beetje op mijn honger zitten.  Hij blijft een beetje op hetzelfde teren en dit vind ik toch een beetje jammer want ik weet dat hij zoveel meer in zijn mars heeft.  Hopelijk blaast hij mij de volgende keer terug omver met zijn creaties.
Website 'L'Esco'
Review 'L'Esco 2015'

woensdag 27 januari 2016

Fleur De Lin - De culinaire parel van Zele en omstreken

Het was een dik jaar geleden dat we er voor de eerste keer geweest waren.  Dit was ons toen zo goed bevallen dat we er zeker nog eens moesten passeren.  Zo gezegd, zo gedaan.  Op een middag beslist om te stoppen met werken en koers gezet richting Fleur De Lin.
Plaats genomen aan de bar en alvast genoten van enkele lekkere proevertjes.













Na deze frisse voorproevertjes mochten we plaats nemen in het restaurant.  En het interieur doet mij nog altijd terug denken aan de klaslokalen waar ik zovele jaren geleden in vertoefde.  Het geeft mij zo'n beetje een 'back in time' gevoel.







Ik moet zeggen dat we meteen met knaller begonnen zijn en voor mij was dit ook meteen het gerecht van de middag.  We kregen een céviche van snoekbaars met Gillardeau, knolselder en koriander.  Een echt bommetje van frisheid en smaak in je mond.  Heerlijk!
Céviche snoekbaars - Gillardeau - knolselder - koriander
Als dit het beste gerecht van de middag was, ging het dan daarna bergaf?  Zeker niet.  Ook bij het 2de voorgerecht zette hij een bordje op tafel dat vol van smaak was.  Daarvoor maakte hij een combinatie van coquille, schorseneer en aardpeer.  Afgewerkt met zee-egel en waterkers.
Coquille - schorseneer - aardpeer - zee-egel - waterkers
Het is nog de tijd van het jachtseizoen dus moest er natuurlijk een stukje wild op het menu staan.  Hier werd gekozen voor een stukje fazant.  Daarbij kwamen de edele producten eekhoorntjesbrood en ganzenlever.
Fazanthen - eekhoorntjesbrood - parelgerst - bloedworst - ganzenlever
Als hoofdgerecht kregen we een mooi stukje hertenkalf en een groetenkrans van knolletjes, paddestoelen en bataat.  Daarbij werden ook nog aardappelbeignets geserveerd.  Deze vond ik niet thuis horen bij dit gerecht.  Te zoet voor mij.  Dit was voor mij persoonlijk dan ook het enige minpuntje van de lunch.
Hertenkalf - knolletjes - paddestoelen - bataat
Hertenkalf - knolletjes - paddestoelen - bataat
Met het dessert gingen we terug de frisse toer op zoals met de voorgerechten.  We kregen een creatie van hangop, mango, passie en limoen.
Mango - hangop- passie - limoen
Er stond nog een tweede dessert op het menu, maar wij besloten om deze te ruilen voor een kaasplankje.  Deze werd geserveerd met een pittige chutney en een sorbet van appel.
Lode De Rover en Barbara Dhondt hebben ons terug een mooie middag bezorgd.  Ze hebben van Fleur de Lin de enige echte parel van Zele en omstreken gemaakt!

Ook nog even vermelden dat ik mijn fototoestel vergeten was en ik mij heb moeten behelpen met mijn gsm.  Mijn excuses voor de slechte kwaliteit van de foto's.



donderdag 14 januari 2016

't Zilte**

't Zilte was in 2014 het beste restaurant dat ik aangedaan had.  Het is ondertussen al een dik jaar geleden dat we er nog eens geweest waren, dus werd het hoog tijd dat we er nog eens gingen genieten.  Deze keer kozen we voor de 3-gangen lunch met kaas als extra gang.  We kozen voor de aangepaste wijnen, waarop de sommelier vroeg "of we eens zotjes gingen doen?".  En of we eens zot gedaan hebben.  Ik dacht dat we per gang een glas wijn gingen krijgen, maar de glazen werden rijkelijk bijgevuld.  Ons hoorde je zeker niet klagen!
Rosé champagne is meestal niet aan ons besteed, maar tegen een glaasje Ruinart zeggen we zeker geen "neen".  Deze werd vergezeld van 3 heerlijke smaakmakers.  De eerste smaakmaker was een frisse combinatie van schelpjes, kimchi, komkommer en Thaise basilicum.
Schelpjes - kimchi - komkommer - Thaise basilicum
Smaakmaker 2: Rode biet, peer, tijm en kapper.
Rode biet - peer - tijm - kapper
Smaakmaker 3: Een schijfje gevogeltelever met daarop een uitje dat gevuld was met een tartaar van langoustine.
Gevogeltelever - langoustine - yuzu - ui
Bij deze 3 smaakmakers kwamen ook nog crackers met zure room en heerlijke focaccia brood met champignons.

Dan was het tijd voor het voorgerecht en dit was voor mij qua kleur en smaak al direct een gooi naar 'gerecht van het jaar'.  Een carpaccio van coquille met miso, tuna flakes en texturen van pompoen.  Een waar genot voor het oog en de smaakpapillen!  Daarbij kwam nog een warm bijgerechtje van coquille en witloof.
Coquille - miso - pompoen - tuna flakes
Coquille - miso - pompoen - tuna flakes
Coquille - witloof
Je hoort soms mensen klagen dat ze niet genoeg gegeten hebben met ene lunchmenu.  Hier zal dit zeker en vast niet het geval geweest zijn.  Als hoofdgerecht kregen we een mooi stuk kabeljauw.  Deze kreeg nog het gezelschap van foie, paling en selder.
Kabeljauw - foie - paling - selder
Voor we aan het dessert begonnen, hielden we eerst nog even halt aan de kaas chariot.  Bij de kazen werden verschillende compotes en notenbrood geserveerd.

Als dessert stond er nog een constructie van peer, ricotta, amandel en cedraat op het programma.
Peer - ricotta - amandel - cedraat
Afsluiten deden we naar goede gewoonte met een latte machiato en daarbij kwamen nog 3 desserts:
baba au rhum, donuts en een chocoladetaarje.  
Baba au rhum
Donuts
Chocoladetaartje
Deze 3 dessertjes bij de koffie gingen er vlot in, maar ik miste toch het dessert chariot.  Bij ons vorig bezoek kwamen ze langs met een chariot vol met lekkernijen.  Het was echt moeilijk om uit al dat lekkers te kiezen.  Deze keer keek ik terug uit naar het snoepkarretje.  Helaas is dit blijkbaar verdwenen en was ik dus een beetje ontgoocheld.
Het was terug een heerlijke en prachtige namiddag bij 't Zilte.  Viki Geunes betovert ons elke keer opnieuw met prachtige kunstwerkjes die vol met heerlijke smaken zitten.  De bediening is ook telkens correct, vlot en dynamisch.  Al deze zaken maken dat 't Zilte nog steeds een van mijn favoriete restaurants is en dat Viki nog steeds de koning van Antwerpen is!

Website 't Zilte