dinsdag 28 januari 2014

The Classic of the House: Risotto met rode wijn en eendenfilet

Wie ooit al eens bij mij is komen eten, heeft het vast en zeker al eens op zijn bord gekregen: risotto met rode wijn en eend.  Het is een gerecht dat al jaren meegaat en dat nog geregeld op het weekmenu staat.  Dit komt door de smeuïge risotto en door het heerlijke zoet-zure sausje dat over de eend gedrapeerd wordt.  Het is hier in huis een echte klassieker en daarom kon deze niet op mijn blog ontbreken.
Ingrediënten voor 4 personen:
Olijfolie
3 sjalotten
275gr Arborio of Carnaroli rijst
100ml rode wijn
600ml groentebouillon
Boter
Zout en peper
Geraspte Parmezaanse kaas
1 eendenfilet/persoon
4 appels in partjes gesneden
Suiker
100ml balsamico
200ml water
1 blokje kippenbouillon
1 eetlepel honing
Gehakte tijm
Eventueel Maïzena

Bereiding:
  • Verwarm de groentebouillon.
  • Verwarm de olie in een pan en snij de sjalotten.  Doe de sjalotten in de pan en laat ze een beetje glazig worden.  Doe vervolgens de rijst in de pan en laat deze ook glazig worden.  Laat de sjalot zeker niet bruin worden.
  • Voeg vervolgens een beetje rode wijn toe aan de rijst.
  • Als deze alles heeft opgenomen mag je geleidelijk aan de groentebouillon toevoegen.
  • De risotto is klaar na 15 à 18 min.
  • Kruid de risotto met peper en zout.
  • Voeg een stukje boter en de geraspte Parmezaanse kaas toe.  Roer zodat alles mooi gemengd is.
  • Terwijl de risotto opstaat kan je de eendenfilets bakken.  Deze moeten niet zolang in de pan liggen omdat deze vanbinnen nog mooi roos moeten zien.
  • Als deze klaar zijn, wikkel ze dan in aluminiumfolie om ze warm te houden.
  • Doe de stukken appel in de pan en stooi er suiker over.  Laat ze een tijdje bakken.
  • Blus de pan met de balsamico en water.  Voeg ook het blokje kippenbouillon, honing en tijm toe.
  • Laat alles inkoken en gebruik eventueel Maïzena om het een beetje te binden.
  • Dresseer de risotto op het bord.  Snij de eendenfilet in stukken en leg ze op het bord.  Drapeer de saus met de appeltjes over de eendenfilet.
  • TIP: De saus over de risotto smaakt ook heerlijk.
  • TIP: Wie de risotto nog smaakvoller wilt maken kan altijd nog bij het bakken van de sjalotten, stukjes gerookte eendenfilet toevoegen.
  • TIP: Voor wie niet graag het vel van de eend opeet, kan deze voor het aansnijden van de eend, het vel van de eend snijden.
Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten