Ingrediënten
- 2 uien
- 1 teentje look
- een scheutje olijfolie
- 3 stengels selders
- 1 dikke wortel
- 1 rode paprika
- 1 rode chilipeper
- boter
- 500 g zuiver rundergehakt
- 1 kaneelstokje
- een snuifje komijnpoeder
- een snuifje paprikapoeder
- enkele blaadjes laurier
- enkele takjes tijm
- 25 cl rode wijn
- 400 g rode bonen (in blik)
- 140 g tomatenpuree (geconcentreerd)
- 200 g tomatenstukjes (in blik)
- 3 dl groentesap (bv. V8)
- peper
- zout
- zure room
- koriander
Bereidingswijze
- Snipper de uien fijn en hak de look in stukjes. Plet de look vervolgens tot pulp.
- Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof de stukjes ui en de lookpulp in de olie.
- Zet na een paar minuten het vuur zachter en snij de overige groenten.
- Spoel de selder en verwijder het loof. Breek de stengels en trek er de taaiste vezels uit, of schil ze met een dunschiller. Snij de stengels eerst overlangs en vervolgens in kleine blokjes.
- Schil de wortel en snij de peen in kubusjes. Doe ze samen met de stukjes selder in de stoofpot en roer.
- Was de rode paprika, snij de vrucht in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Schil de stukken zodat de moeilijk verteerbare schil niet in de bereiding terechtkomt. Snij de vrucht in dunne reepjes en vervolgens in bokjes.
- Snij de rode chilipeper overlangs in twee. Verwijder de zaadjes als je niet gesteld bent op een te pikante smaak. Hak de chili in piepkleine stukjes. Doe ze bij groenten.
- Stoof de kleurige mengeling zo’n 10 minuten en roer regelmatig.
- Verhit intussen een braadpan en smelt er een klontje boter in. Doe het rundergehakt in de pan en bak het op een stevig vuur.
- Prak er af en toe in met een vork, maar overdrijf niet, zodat er voldoende ‘stukken’ vlees overblijven. Schud het gehakt na een paar minuten even op.
- Kruid het vlees met een kaneelstok, een snuifje komijnpoeder en wat paprikapoeder. Doe er ook een paar blaadjes laurier bij en wat verse tijm.
- Schenk er de rode wijn bij en roer alles grondig om. Laat de alcohol wegkoken.
- Doe het gebakken vlees in de stoofpot met groenten. Voeg ook de bonen, het groentesap, de geconcentreerde tomatenpuree en de tomatenblokjes uit blik toe.
- Laat de chili con carne minstens 45 minuten sudderen op een zacht vuur. De stoofschotel mag gerust een heel stuk langer sudderen.
- Proef en kruid het gerecht indien nodig met een beetje peper van de molen en zout.
- Serveer een portie chili con carne met warme rijst en een lepel frisse zure room.
- Scheur of versnipper wat verse koriander en verdeel het kruid over het gerechtje.
Ik had nog een overschotje en dit heb ik ingevroren om de week nadien op te eten met tortilla's. Doe de chili, een lepel zure room en een beetje koriander op de tortilla. Oprollen en bijten maar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten