donderdag 14 januari 2016

't Zilte**

't Zilte was in 2014 het beste restaurant dat ik aangedaan had.  Het is ondertussen al een dik jaar geleden dat we er nog eens geweest waren, dus werd het hoog tijd dat we er nog eens gingen genieten.  Deze keer kozen we voor de 3-gangen lunch met kaas als extra gang.  We kozen voor de aangepaste wijnen, waarop de sommelier vroeg "of we eens zotjes gingen doen?".  En of we eens zot gedaan hebben.  Ik dacht dat we per gang een glas wijn gingen krijgen, maar de glazen werden rijkelijk bijgevuld.  Ons hoorde je zeker niet klagen!
Rosé champagne is meestal niet aan ons besteed, maar tegen een glaasje Ruinart zeggen we zeker geen "neen".  Deze werd vergezeld van 3 heerlijke smaakmakers.  De eerste smaakmaker was een frisse combinatie van schelpjes, kimchi, komkommer en Thaise basilicum.
Schelpjes - kimchi - komkommer - Thaise basilicum
Smaakmaker 2: Rode biet, peer, tijm en kapper.
Rode biet - peer - tijm - kapper
Smaakmaker 3: Een schijfje gevogeltelever met daarop een uitje dat gevuld was met een tartaar van langoustine.
Gevogeltelever - langoustine - yuzu - ui
Bij deze 3 smaakmakers kwamen ook nog crackers met zure room en heerlijke focaccia brood met champignons.

Dan was het tijd voor het voorgerecht en dit was voor mij qua kleur en smaak al direct een gooi naar 'gerecht van het jaar'.  Een carpaccio van coquille met miso, tuna flakes en texturen van pompoen.  Een waar genot voor het oog en de smaakpapillen!  Daarbij kwam nog een warm bijgerechtje van coquille en witloof.
Coquille - miso - pompoen - tuna flakes
Coquille - miso - pompoen - tuna flakes
Coquille - witloof
Je hoort soms mensen klagen dat ze niet genoeg gegeten hebben met ene lunchmenu.  Hier zal dit zeker en vast niet het geval geweest zijn.  Als hoofdgerecht kregen we een mooi stuk kabeljauw.  Deze kreeg nog het gezelschap van foie, paling en selder.
Kabeljauw - foie - paling - selder
Voor we aan het dessert begonnen, hielden we eerst nog even halt aan de kaas chariot.  Bij de kazen werden verschillende compotes en notenbrood geserveerd.

Als dessert stond er nog een constructie van peer, ricotta, amandel en cedraat op het programma.
Peer - ricotta - amandel - cedraat
Afsluiten deden we naar goede gewoonte met een latte machiato en daarbij kwamen nog 3 desserts:
baba au rhum, donuts en een chocoladetaarje.  
Baba au rhum
Donuts
Chocoladetaartje
Deze 3 dessertjes bij de koffie gingen er vlot in, maar ik miste toch het dessert chariot.  Bij ons vorig bezoek kwamen ze langs met een chariot vol met lekkernijen.  Het was echt moeilijk om uit al dat lekkers te kiezen.  Deze keer keek ik terug uit naar het snoepkarretje.  Helaas is dit blijkbaar verdwenen en was ik dus een beetje ontgoocheld.
Het was terug een heerlijke en prachtige namiddag bij 't Zilte.  Viki Geunes betovert ons elke keer opnieuw met prachtige kunstwerkjes die vol met heerlijke smaken zitten.  De bediening is ook telkens correct, vlot en dynamisch.  Al deze zaken maken dat 't Zilte nog steeds een van mijn favoriete restaurants is en dat Viki nog steeds de koning van Antwerpen is!

Website 't Zilte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten