dinsdag 25 augustus 2015

Cera Outdoor Cooking Event - Food & Art

Niet dat we klant zijn bij Cera, maar vrienden hadden ons uitgenodigd voor het Cera Outdoor Cooking Event.  Een event waarbij 5 vermaarde chefs kookdemo's geven op unieke locatie.  Dat kan niet slecht zijn dus gingen we met veel plezier mee.  Het event vond plaats op verbeke Foundation te Kemzeke.  Verbeke Foundation is een unieke kunstsite met een aanbod van moderne en hedendaagse kunst.  Deze werd op 1 juni 2007 geopend door kunstverzamelaars Geert en Carla Verbeke Lens.  Op hun website vind je een korte omschrijving van wat je mag verwachten van de kunstsite/tentoonstellingen en ik zou het niet beter kunnen verwoorden:

"Onze tentoonstellingen willen geen oase zijn.  Onze presentatie is onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, onharmonieus, levend en onmonumentaal, zoals de wereld buiten de museummuren."


En dat is het ook.  Toen we aankwamen had ik het gevoel van op een fabrieksterrein te komen dat al jaren aan het verkommeren was en door de natuur overgenomen was.  Eenmaal binnen gaat het op hetzelfde elan verder.  De tentoonstellingen vinden plaats in loodsen, oude serres, overwoekerde tuinen, ... een leuke en eigenaardige locatie dus.  Eigenlijk de ideale plaats voor de tentoonstellingen die er plaats hebben.  Ik pik er eentje uit die mij erg fascineerde, namelijk Rational Animal van Stan Wannet:

Stan Wannet is al meer dan 14 jaar werkzaam als kunstenaar.  Zijn werk bestaat uit mechanische installaties, performances en experimentele video, allen geschreven in een enigzins geheimzinnige taal.  Zijn gedetailleerde assemblages zijn een mengeling van electro-mechanische systemen, gevonden voorwerpen en absurde figuratie.  Stan krijgt het voor elkaar om intellectuele thema's te combineren met technologie en doet dat op een poëtische wijze die volkomen natuurlijk lijkt te zijn.  Door zijn tragi-komische karakters te laten gehoorzamen aan formele en repetitieve wetten, eigen aan de machines die in hun verborgen zijn, ontstaat een inherent irrationele betekenis, die gemakkelijk te lezen is maar die tegelijk onbegrijpelijk is.

Genoeg over de kunst, over naar het eten!  Over het gebouw vond je 5 standjes waar telkens een kok een kookdemo gaf.  De deelnemende koks waren Peter Van Asbroeck, Wim Ballieu, Kurt Deconinck, Roland Vankoeckhoven en Felix Allen.  Allen bijgestaan door het Hof te Rhode team.  De eerste kok die we op onze wandeling door de kunstsite tegenkwamen was Peter Van Asbroeck.  Bekend van verschillende tv-programma's waar hij voor de grappige noot zorgt.  Je moet van hem hebben of niet.  Ik vind hem wel een sympathieke man.  Hij gaf ons uitleg over het gebruik van de Oklahoma bbq en hoe het gerecht in elkaar zat.  Het gerecht was een papillotte van Noordzeevis met een mediterrane toets, couscous van bloemkool met gehakt van kreeftjes en tuinkruiden.  Lekker van smaak, maar voor mijn part mocht er nog wat meer pit ingezeten hebben.
Papillotte van Noordzeevis met een mediterrane toets,
couscous van bloemkool met gehakt van kreeftjes en tuinkruiden
Peter Van Asbroeck
We vervolgende onze tocht door de site en kwamen zo bij de man die de gehaktbal terug op de kaart zette: Wim Ballieu.  Terwijl Van Asbroeck enkel uitleg gaf, demonstreerde Ballieu hoe je het gerecht moet bereiden.  Ballieu bereidde een bbq pot au feu van varkensgehakt, appel en bloedworst.  En hij liet ook nog een gehaktbal, die ingewikkeld was in pizzadeeg, garen op de bbq.  Het gerecht ziet er misschien niet uit, maar het was heel lekker.  Een lekkere bloedworst is altijd prijs bij mij!
Wim Ballieu
Pot au feu van varkensgehakt, appel en bloedworst
Pot au feu van varkensgehakt, appel en bloedworst
Felix Allen.  Een man die al jaren in de culinaire wereld meedraait en die je zeker al eens bent tegengekomen in een radio-programma, tv-programma of een recept van hem hebt gebruikt uit een van de vele kookboeken die hij geschreven heeft.  Hij staat ook al jaren aan het hoofd van Hof te Rhode.  Hij werkt steeds ook mee aan events van Cera en dus was hij er deze keer ook terug bij.  Hij maakte escabeche van verse sardientjes en daarbij kwam stokbrood met pesto van zongedroogde tomaten.
Felix Allen
Escabeche van verse sardientjes en stokbrood met pesto van zongedroogde tomaten
Terwijl ik dit gerechtje aan het nuttigen was, was mijn oog al gevallen op een grote Oklahoma bbq.  Blijkbaar de grootste van Europa.  En wie staat daar aan de Oklahoma?  Inderdaad, Kurt Dekoninck.  De man heeft al vele bbq-wedstrijden gewonnen.  Je kan hem de koning van de bbq noemen.  Hij maakte voor ons een varkenshaasje klaar dat gemarineerd was in soja en sesam.  Daarbij kwam een Oosters slaatje met gemberdressing.  Lekker, maar de smaak van de marinade mocht er van mij iets meer door komen.  De salade met de dressing was fris en lekker.
Kurt Dekoninck
Varkenshaasje gemarineerd in soja en sesam - Oosters slaatje met gemberdressing
Om de laatste kok te vinden, moesten we ons een weg banen  door de verwilderde tuin.  Chef Roland Vankoeckhoven vonden we op een van de mooiste locaties van de site.  Midden in de natuur had men een 'huis' opgetrokken dat alleen maar uit ramen bestond.  In het huis bereidde hij voor ons een gazpacho van komkommer.  Bovenop kwam een ceviché van wilde zalm en handgepelde garnalen uit Zeebrugge.  En als finishing touch werd de gazpacho afgewerkt met een venkelschuimpje.  Lekker fris.  Het ideale gerechtje voor op warme zomerdagen.

Roland Van Koeckhoven
Gazpacho van komkommer - ceviché wilde zalm en Zeebrugse garnalen - venkelschuimpje
De namiddag werd afgesloten met een dessert van Hof te Rhode: een aardbeienslaatje met limoncello en pepermunt.  Het dessert werd afgewerkt met een bolletje sorbet van sangria en sinaasappel likeur.
Aardbeienslaatje met limoncello en pepermunt.
Sorbet van sangria en sinaasappel likeur.
Als afsluiter kregen we nog het kookboek 'Chefs in Art' waar je alle gerechten van deze namiddag en nog veel meer recepten kan in terug vinden.  Deze kon je ook nog laten signeren door alle chefs.

Het was een mooie namiddag die gevuld was met kunst en lekker eten.  En waarbij we dankzij het kookboek thuis nog verder van kunnen genieten.

1 opmerking:

  1. Leuk leesvoer! Is het recept voor pot au feu van varkensgehakt, appel en bloedworst ergens online te vinden? Dit intrigeert me :-)

    BeantwoordenVerwijderen