woensdag 18 februari 2015

Zuurdesemtoast met gemarineerd rundvlees en gepekelde groentjes

Ons kindje is geboren en mijn echtgenote mag dus terug rauw vlees en vis eten.  Ideaal dus om haar eens te verwennen met een tartaar van rundvlees.  Het is een receptje dat ik bij het opruimen van mijn kookboeken heb teruggevonden.  Ik heb het direct bij het stapeltje 'recepten houden' gelegd en deze middag heb ik het dus eens klaar gemaakt.  Het is heel gemakkelijk.  Iedereen kan dit maken.  Ideaal als lunch of voorgerecht.  Het gemarineerde vlees heeft veel smaak.  De gepekelde groentjes en limoen zorgen dat het gerechtje fris en zurig is.  De toast zorgt dan terug voor de krokante bite.
Ingrediënten (voor 4 personen):
240 gr runderfilet
4 pijpuitjes
1 scheutje sojasaus
enkele druppels tabasco
1 kl mosterd
grof zout
peper
4 plakken zuurdesembrood van 1/2 cm dikte
1 dl olijfolie
12 zilveruitjes op azijn
12 mini-augurkjes op azijn
12 gezouten ansjovisfilets op olie
1 limoen
Bereiding:
Snijd de rundsfilet met een scherp mes in blokjes van 1/2 cm.  Dan de pijpui in flinterdunne stukjes.  Houd enkele reepjes over voor de decoratie.  Doe het vlees en de pijpui samen met de sojasaus, tabasco, mosterd en 1 el olijfolie in een kom.  Meng met een spatel en breng op smaak met peper en zout.  Bewaar dit mengsel afgedekt met plastiekfolie (goed tegen het oppervlak aandrukken om oxidatie te voorkomen) in de koelkast.

Steek uit de plakken brood 4 ronde vormen met behulp van een inox ring.  Bak ze in een pan op een zacht vuur in een bodem olijfolie tot ze langs beide kanten licht goudgeel gekleurd en krokant zijn.  Neem uit de pan, leg ze op een rooster om te laten afkoelen zodat ze krokant blijven en daarna op keukenpapier.

Snijd de zure ajuintjes en augurkjes in tweeën en rol de ansjovisfilets op voor decoratie.

Leg de toast net niet in het midden van het bord.  Verdeel daarover het rundervleesmengsel.  Schik er de uitjes, augurkjes, ansjovis en pijpui speels op en schaaf er limoenschil over.
Bron: Nina Magazine - Gert De Mangeleer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten