woensdag 18 februari 2015

Vindaloo met geroosterde groenten en kipspiesjes

Vindaloo is een Indiase curry die populair is in de regio van Goa en bekendstaat als een zeer pittig gerecht.

De naam 'vindaloo' komt van het Portugese vinho (wijn) en alho (knoflook).  Vindaloo is afgeleid van het Portugese gerecht carne de vinha d'alhos, een gerecht met vlees gemarineerd in wijn en knoflook.  Portugese kolonisten introduceerden het gerecht in India en vervangden de wijn door azijn.  Door het toevoegen van chilipepers en andere specerijen ontstond een nieuw gerecht, vindaloo genaamd.

Deze stoofpot kan perfect als vegetarisch gerecht doorgaan, maar voor de vleesliefhebbers is er een gekruid kippenspiesje voorzien.  De bereiding is gemakkelijk maar vergt wel een beetje tijd.  Je werk resulteert in een kommetje vol met lekkere pittige smaken, geuren en kleuren.  Een kommetje vol liefde!
Ingrediënten:
Voor de pasta:
1 bol knoflook
1 el kurkuma
1 el garam masala
2 el rozijnen
1 tl zeezout
1 tl komijn
1 tl venkelzaad
2 gedroogde chilipepers
1 bosje koriander
1 rode ui
200 ml witte wijnazijn
2 el Worchestershire saus
2 el koolzaad of olijfolie

Voor de kip:
600 gr kippenborst
koolzaad of olijfolie
1 limoen

Voor de curry:
1 kg rijpe tomaten
zeezout
peper
1 bloemkool in roosjes gesneden
3 rode uien
400 gr kikkererwten
500 ml kippenbouillon
500 gr erwten en mais
200 gr spinazie

Optioneel:
zure room
1 chilipeper in stukjes
Bereiding:
Verwarm de oven op 200°C.

Doe alle pasta ingrediënten behalve de koriander in een blender en mix tot een gladde massa.  Doe de pasta in een kom en zet even opzij.

Hak de tomaten, doe ze in de blender en mix tot een gladde massa.  Kruid met zout en peper.  Zet deze massa ook even opzij voor later.

Neem een kookpot en voeg de rode ui, bloemkoolroosjes, 600 ml water en de helft van de pasta toe.  Zet deze 40 minuten in de oven zodat de groenten roosteren.  Roer halfweg eens in de kookpot.

Snijd ondertussen de kip in kleine stukken.  Doe ze in de kom en doe er de andere helft van de pasta bij.  Dek af en zet in de koelkast.

Na 40 minuten neem je de kookpot uit de oven en zet je hem op de kookplaat.  Laat de kikkererwten uitlekken en voeg deze samen met de kippenbouillon en de tomaten toe aan de kookpot.  Laat alles op een laag vuurtje ongeveer 30 minuten pruttelen.

Verwarm ondertussen een pan en rijg de kippenblokjes op metalen of houten spiesjes.  Besprenkel de spiezen met olie en bak ze gedurende 12 minuten in de pan.  Draai regelmatig.  Knijp er een citroen over uit.

Als de curry bijna klaar is, mag je de delicate groenten (ewten, maïs en spinazie) toevoegen.  Laat deze nog 3 minuten meekoken.

Als deze klaar is, kan je beginnen dresseren.  Schep een portie curry in een kommetje, leg er een kippenspies op en werk af met een goeie toef zure room, koriander en chili.

Bij de vindaloo kan je rijst of naan brood eten.
Bron: jamieoliver.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten