donderdag 29 januari 2015

Hostellerie L'Esco

Sinds 2012 heeft Wetteren eindelijk een culinair restaurant.  Toen zijn Stef Buellens en Nadia Mareels naar Wetteren verhuisd en hebben ze in de geklasseerde directeurswoning Dauwe-d'Huyge Hostellerie L'Esco geopend.  Iets waar ik als Wetteraar trots op ben!
Voordien hadden Stef Buelens en Nadia Mareels al naam gemaakt met hun restaurant 'Dorp 5' te Leest.  En tussen door heeft Buelens nog kennis opgedaan bij De Pastorale en de nr1 ter wereld 'Noma'.
Photo by avandendorpe.be
Een drietal jaar geleden was ik al eens gaan eten bij L'Esco en hetgeen ik daar nog had van onthouden was dat het een zeer experimentele keuken was.  Vernieuwing is een pluspunt en dus moest ik nog eens langsgaan.  Het interieur is klassiek en dit wordt aangevuld met moderne kunst.  In een ruimte heb je zelfs zicht op de keuken.  Ook de tafel is klassiek opgedekt en het servies brengt een moderne toets aan tafel.  De tafel was mooi ingedekt, maar naar mijn mening was het iets te druk.  Zeker wanneer de teasers aan tafel kwamen, was het even zoeken naar een plekje.

Er wordt gewerkt met een 'carte blanche'.  De chef beslist wat er op je bord komt.  Je kan zelf kiezen uit hoeveel verrassingen je menu bestaat.  Wij kozen voor de gulden middenweg en gingen voor 4 gangen.  Nog even mee geven dat je op 'Foodie Mondays' voor een all-in formule kan kiezen (85€).

Bij de teasers liet Stef Buelens al direct zien wat hij in huis had.  We zijn gestart met grissini van ziltige plantjes en een mousse van haring.  Mooie smaken en combinatie, maar ik vond dat de grissini iets krokanter mocht zijn.
 De tweede teaser was een oester met een schuimpje van gin tonic.  De smaak van de G&T kwam er mooi door.  Deze teaser zat goed en dat beaamde ook de rest van het gezelschap.
De derde teaser was tapioca met ziltige plantjes en garnaaltjes.  De vierde was een slakje in tempura gewikkeld.  Creatieve en niet alledaagse hapjes.
Het aperitief afsluiten met een knaller zodat je verlangt naar het menu doe je zo: een kwarteleitje dat nog lopend was met een vleugje truffel.  Dit was een knaller in je mond!  Nog even meegeven dat we als aperitief een Sander Sekt 2012 dronken.
Bij het menu kregen we zelfgemaakt zuurdesembrood met boter die met karnemelk en gerookt zeezout was opgewerkt.  Het hoofdingrediënt bij de eerste gang was langoustine en deze werd vergezeld van avocado, goudbloem, kardemom en ijs van bearnaise.  Het was een mooie koud-warme conbinatie waarvan het ijs een nieuwe ontdekking was.  In het glas kwam een Fritsch Gruner Veltliner Steinberg 2013.  Een wijn uit Oostenrijk met nog een lichte bubbel die voor een mooie overgang van het aperitief naar de wijnen zorgde.
Langoustine, goudbloem, kardemom, ijs van bearnaise, langoustine
Het tweede gerecht was een in hoeveboter gebakken skrei met een zalfje van bloemkool, dille-olie en Oost-Indische kers.  Dit gerecht kreeg het gezelschap van Cairanne blanc 2012 Bethet Rayne.
Skrei, bloemkool, dille-olie, Oost-Indische kers
Als hoofdgerecht kregen we een mooi stukje bosduif met structuren van sjalot.  Daarbij kwam babyprei en een groene kruidensaus.  Als laatste wijn kregen we eentje van het huis Clos d'Elu 2010 Anjou.
Bosduif, sjalot, babyprei, groene kruidensaus
Moelleux kun je in vele restaurants krijgen en vaak krijg je dit met een bolletje ijs en een paar rode vruchten.  Lekker maar weinig creatief.  Stef Buelens heeft dit dessert naar een hoger niveau gebracht door de moelleux te serveren met een sabayon van Orval, abrikoos en een chibouste van bier.  Een hemels dessertje om het menu mee af te sluiten!
Moelleux, sabayon van Orval, abrikoos, chibouste van bier
De lunch sloten we af met een koffie en nog enkele mignardises.
Nog even meegeven dat de sommelier, Jasper Van Papeghem, dit jaar in de finale zat van 'Beste Sommelier van België 2014-2015'.  Zeker verdient want als hij de wijnen voorstelt merk je dat hij heel gepassioneerd is.
L'Esco verdient voor mijn part gerust een ster.  Als je ziet hoe vlug andere restaurants een ster verdienen, dan mag L'Esco er zeker een krijgen.  Het prachtig pand, de hoogstaande gerechten van Stef en de lekkere wijnen van Jasper zorgden er voor dat we alweer een mooie namiddag hadden.
Nadia Mareels & Stef Buelens - Photo by nieuwsblad.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten