woensdag 15 oktober 2014

Stroperig szechuanvarkensvlees met sesamzaad

Dit is een Chinees recept op zijn best.  Het varkensbuikspek wordt langzaam gegaard met specerijen, waardoor het alle heerlijke szechuansmaken opneemt.  Vervolgens wordt het omhuld met een volle, stroperige saus.  Het spek moet wel een tijdje opstaan maar het is zeker de moeite waard!  Het spek zit dan vol van smaak en lekker plakkerig.  Iets dat iedereen wel lust.
Ingrediënten:
2 eetlepels olie
1 chilipeper, grof gehakt
6 stuks steranijs
500 g varkensbuikspek, zonder bot,  in stukjes van 2,5 cm
2,5 cm gemberwortel, in dikke plakken
1 theelepel zeezout
1 eetlepel rijstazijn
2 eetlepels suiker
1 eetlepel sojasaus

1 eetlepel sesamzaad, plus wat extra voor erbij
Bereiding:
Verhit de olie in een wok op een hoof vuur.  Voeg zodra de olie begint te walmen de chilipepers en steranijs toe en roerbak ze 30 seconden, tot alles aroma’s vrijkomen.  Voeg het varkensbuikspek, de gember en het zoet toe en roerbak alles weer 2 tot 3 minuten, tot het vlees begint te verkleuren.

Voeg 5 dl heet water toe, zodat alles net onderstaat, en roer alles even goed door.  Breng het geheel aan de kook, dek de pan af, zet het vuur laag en laat het vlees 1,5 uur sudderen, tot het helemaal gaar en mals is.  Neem het vlees met een schuimspaan uit de wok en leg het opzij.  Schep het teveel aan vet met een lepel van het kookvocht.

Klop de azijn, suiker, sojasaus en 1 eetlepel water in een kleine kom door elkaar een doe het mengsel in de wok.  Zet het vuur hoog en laat de saus onder voortdurend roeren 5 minuten koken, tot hij voor de helft ingekookt is.


Doe het verkensvlees terug in de wok, voeg het sesamzaad toe en roerbak alles 2 tot 3 minuten, tot de saus heel dik en stroperig is en het varkensvlees geheel omhult.  Strooi er nog wat sesamzaad over en dien het gerecht op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten