maandag 13 april 2015

Pastéis de Belém

Ga in Portugal een bakkerij of café binnen en vindt ze er: de roomgebakjes uit Belém of Pastéis de Belém.  Het is een van populairste gebakjes van Portugal.  De gebakjes doen een beetje denken aan crème brûlée, crema catalana of rijsttaartjes.  Volgens de legende zouden de gebakjes uitgevonden zijn door de monniken uit het Jeronimos klooster te Belém.  Het oorspronkelijke recept is geheim en alleen in het bezit van de Fabrico dos Pastéis de Belém te Lissabon (http://www.pasteisdebelem.pt/).  Geheim of niet, hier is alvast een recept van Sofie Dumont om zelf heerlijke roomgebakjes te maken.  Enjoy!
Ingrediënten:
2 vellen bladerdeeg
1 vanillestok
250ml room
4 dooiers
4 el suiker
4 el bloem
kaneelpoeder
bloemsuiker
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 250°C.

Meng de suiker met de bloem.  Doe er de dooiers en de vanillestok bij.  Meng alles goed tot dat je een geel mengsel krijgt.

Verwarm de room en doe er het gele mengsel bij.  Roer tot alles opgelost is.  Je krijgt een mooi gele substantie met vanille spikkeltjes.  Als alles opgelost is, zet de kom dan van het vuur.

Leg de 2 vellen bladerdeeg op elkaar en rol op.  Snij er een stukje van ongeveer 1 cm van.  Leg deze op zijn kant en rol uit.  Leg dit in een vormpje.  Doe dit tot alle bladerdeeg op is.

Vul elk vormpje met de roommengsel.

Zet de vormpjes gedurende 10 minuten in de oven.

Haal uit de oven en laat afkoelen.

Bestrooi de gebakjes voor het serveren met bloemsuiker en kaneel.

Ze zijn het lekkerst als ze juist uit de oven komen!

Filmpje 'Sofie Dumont - Pastéis de Belém'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten