maandag 6 oktober 2014

Veggie burrito met quorn

De Groene Gault&Millau Benelux 2015, een lijst met de beste groenterestaurants, markten en speciaalzaken van de Benelux.  Het beste groenterestaurant van Vlaanderen: Graanmarkt 13 van Seppe Nobels.  Steeds meer restaurants kiezen voor gerechten met enkel groenten.  We hebben het dan niet over een saai bordje met groentjes, maar over kleur- en smaakrijke gerechten.  De koks specialiseren zich erin en zo ontstaan er echte groenterestaurants.  Groente is het nieuwe vlees.
Seppe Nobels - Graanmarkt 13
Daarom kon ik niet achter blijven.  Ik ben een echte vleeseter en heb dus nog nooit een gerecht zonder vlees of vis gemaakt.  Een schande eigenlijk.  Vorige week zag ik op de site van Jeroen Meus een vegetarisch gerecht dat sterk aanleunt bij een van mijn favoriete gerechten: enchiladas. Het ideale moment om het dus eens uit te proberen.
Ingrediënten:
  • 200 g bulgur
  •  zout
  • uien
  • scheutje olijfolie
  • 40 g gember (stukje knol)
  • rode chilipeper
  • 2 teentjes look
  • wortel
  • 200 g kerstomaatjes
  • 200 g gehakt van quorn (vleesvervanger)
  • snuifje komijnpoeder
  • snuifje paprikapoeder
  • snuifje currypoeder
  • snuifje gemalen steranijs
  • 40 g tomatenpuree (geconcentreerd)
  • 400 g tomatenstukjes (blik)
  • 250 g rode bonen
  • tortillavellen
  • 1 dl zure room
  • 1 limoen 
Bereiding:
  • Weeg de nodige hoeveelheid bulgur en doe de tarwekorrels in een kookpot. Schep er een dubbele hoeveelheid water bij (2 delen water per deel bulgur) en voeg een snuif zout toe. Breng het mengsel aan de kook op een matig vuur. Respecteer de kooktijd die op de verpakking vermeld staat en de tarwekorrels zullen het water opzuigen en beetgaar worden.
     
  • Pel de uien en snipper ze grof. Stoof de stukken ui in een scheut hete olijfolie op een matig vuur.
     
  • Hak intussen de geschilde gemberknol in zo fijn mogelijke stukjes. Roer de gember door de gestoofde uien.
     
  • Snij de rode chilipeper zo fijn mogelijk, al dan niet met de hete zaadjes erin. Beslis hoe pikant je wil werken en stoof een hoeveelheid chilipeper mee, naar persoonlijke smaak. Van mild tot vurig.
     
  • Pel de tenen look, hak ze fijn en roer ze door alles wat stooft.
     
  • Schil de wortelen, snij de penen eerst overlangs in twee en vervolgens in kleine stukjes. Doe de blokjes wortel en de hele kerstomaten in de pot.
     
  • Strooi het vegetarisch gehakt in de pot.
     
  • Kruid de groentemix met quorn met een snuif komijnpoeder, een snuif paprikapoeder, een snuif currypoeder en een bescheiden snuifje gemalen steranijs. Roer en laat de specerijen heel even meebakken.
     
  • Roer er de tomatenpuree doorheen, laat de rauwe smaak wegbakken en vervolgens gaan de blokjes tomaat-uit-blik erbij, samen met een scheutje water.
     
  • Spoel de rode bonen in een zeef onder stromend water. Laat ze uitlekken en voeg ze toe aan de burrito-vulling.
     
  • Laat de bereiding enkele minuten pruttelen op een zacht vuur, tot de groenten gaar zijn. Proef en voeg naar smaak wat zout toe.
  • Meng de bulgur met de groentesaus.
     
  • Verwarm de tortillavellen in een hete oven (180°C) of in een droge pan. Kort en krachtig.
     
  • Schep een flinke portie van de groentemix met bulgur en quorn op elke tortilla. Rol de dunne koek op en snij de burrito vervolgens in twee of drie gelijke stukken.
     
  • Serveer de stukken veggie-burrito tekens met een een lepel (losgeroerde) zure room.
Ik moet eerlijk zeggen dat het echt heel lekker was.  Qua smaak was het juist hetzelfde als bij de Enchiladas.  De quorn is natuurlijk goed gekruid met de vele specerijen.  De vulling is wel verfijnder.  Bij een enchilada met gehakt heb je echt een volle beet en zit je achteraf echt vol.  Bij deze veggie burrito heb je een lichtere beet en na de maaltijd heb je geen overvolle maag.  Deze veggie-experience is goed meegevallen en zeker voor herhaling vatbaar!

Filmpje 'Veggie burrito met quorn'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten