Ingrediënten:
- 500 g spaghetti
- 400 g gerookt spek (blok)
- 500 g shiitake-paddenstoelen (of oesterzwammen, Parijse champignons…)
- 150 g spinazie
- 2 sjalotten
- 1 teentje look
- 1⁄2 bussel basilicum
- 1⁄2 bussel platte peterselie
- 1⁄2 bussel dragon
- 2 dl witte wijn
- 200 g mascarpone (of wat room)
- snuifje gedroogde tijm (of takjes)
- snuifje laurierpoeder (of blaadjes)
- klontje boter
- peper
- zout
Bereiding:
- Breng een ruime pot water aan de kook, met een slinke snuif zout erin.
- Spoel de spinazieblaadjes schoon en verwijder de taaiste bladnerven. Spoel ook de takjes dragon, platte peterselie en basilicum in ruim water.
- Snij het lapje taai zwoerd (huid) van het blok gerookt spek. Verwijder ook eventuele stukjes kraakbeen. Gooi het stuk zwoerd niet weg. Het geeft smaak aan bouillons of sauzen.
- Snij het spek in dikke plakken van 1 centimeter breed. Snij deze vervolgens in forse reepjes en tenslotte in blokjes.
- Zet een stoofpot of een ruime bakpan op een matig tot stevig vuur. Smelt er een klontje boter in.
- Bak de spekblokjes goudbruin in de hete boter. Roer regelmatig, en zet het vuur zachter wanneer nodig.
- Snij de taaie onderste steelstukjes van de shiitake-paddenstoelen.
- Scheur de hoed van de grootste exemplaren in twee tot drie stukken.
- Voeg de stukken shiitake toe zodra de spekblokjes voldoende kleur hebben. Roer af en toe, terwijl de paddenstoelen meebakken.
- Pel de sjalotten en snipper ze bijzonder fijn. Pel de look en plet de teen tot pulp. Stoof de stukjes ui en de lookpulp na enkele minuten mee met het spek en de stukken shiitake.
- Doe de verse groene kruiden en de spinazie in het kokende water. Schep het platgekookte, maar sprankelende groen er na 3 minuten uit. Doe ze in de beker van de blender, samen met een beetje van het kookvocht.
- Laat het water verder koken. Gebruik het om de spaghetti beetgaar te koken. Kook de droge pasta 1 minuut minder lang dan wat de verpakking aangeeft.
- Mix de kruiden met spinazie fijn.
- Schenk de witte wijn in de pot met spek en paddenstoelen. Roer de aanbaksels los en laat het vocht grotendeels verdampen.
- Voeg wat (verse of gedroogde) tijm en laurier toe. Schep de romige mascarpone in de saus en roer.
- Giet aansluitend de fijne groene kruidenpuree in de pastasaus en roer.
- Laat de spaghettislierten uitlekken en roer ze door de grasgroene saus met spek en paddenstoelen.
- Proef en voeg naar smaak wat peper van de molen toe. Vermoedelijk zal extra zout overbodig zijn.
- Vul de borden met dampende spaghetti en werk ze af met enkele schilfers Parmezaanse kaas, of wat rucola.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten