donderdag 26 februari 2015

Vrijmoed

Twee weken geleden is ons dochtertje geboren.  De eerste drukte is een beetje voorbij, dochter en vrouw stellen het goed dus was het tijd om nog eens een culinair uitstapje te doen.  Het werd een bezoekje (met de dochter) aan restaurant Vrijmoed.
Michaël Vrijmoed was maar liefst 8 jaar de rechter hand van Peter Goossens.  In het voorjaar van 2013 opende hij zijn eigen restaurant en in hetzelfde jaar rijfde hij al zijn eerste ster binnen.  Bij GaultMillau krijgt hij 16/20.  Veel goede argumenten om eens met de kunsten van dit talent kennis te maken.
Photo by Vrijmoed
Het restaurant oogt vrij klassiek met zijn houten vloer, lambriseringen en ramen in loodglas.  Maar hier en daar vind je enkele moderne toetsen terug die het interieur terug ietsje anders maken.  We werden onthaald door Maître-sommelier Benjamin De Buck met de woorden 'Welkom, we gaan u vandaag verwennen en er voor zorgen dat jullie een gezellig etentje hebben'.  Een ontvangst dat mij onmiddellijk op mijn gemak stelde en mij direct een goed gevoel gaf.  Dikke pluim voor je service!
Photo by Vrijmoed
Photo by Vrijmoed
Op de menukaart kan je kiezen uit het menu "Vrijmoed" en het vegetarisch menu "Puur Groenten".  Telkens van 4 tot 6 gangen.  Omdat we met onze kleine meid op veilig probeerden te spelen, kozen we voor de 4 gangen.  We zijn gestart met het huisaperitief.  Dit was een aperitief op basis van wortel, mandarijn, honingwijn en rasp van limoen.  Een fris aperitief om de lunch mee te beginnen.
Huisaperitief - wortel, mandarijn, honingwijn, limoen
De eerste amuse was gefermenteerde look met schorseneer.  Daarbij werd een kommetje met heerlijke Aziatische smaken geserveerd.
Gefermenteerde look met schorseneer - Aziatische smaken
De tweede amuse was kroepoek en een zalfje algen.
Kroepoek en zalfje van algen
Als laatste amuse kregen we een ravioli van spinazie met een crème van tofoe.
Ravioli van spinazie - crème van tofoe
De amuses hadden onze verwachtingen al goed ingelost en deden ons al watertanden naar de 4 gangen.  De eerste gang was een koud-lauwe creatie van makreel, citrus en aubergine.  Bij dit gerecht kregen we ook nog een kommetje met dashi.  Beiden smaakten heel goed, maar ik kon niet direct het verband tussen de 2 leggen.
Makreel - Citrus - Aubergine
Dashi
De tweede gang was een klassieker: hoevekip met boschampignons en ajuin.  Als supplement hebben we er nog wintertruffel bijgenomen ... woorden zijn hierbij overbodig!
Hoevekip - Boschampignons - Ajuin
Als hoofdgerecht stond er varkensribstuk met aardpeer en rode biet op het menu.  Een mooi kleurenpalet met aardse smaken en een mals stukje varken.
Varkensribstuk - Aardpeer - Rode biet
Varkensribstuk - Aardpeer - Rode Biet
Voor het dessert had ik gekozen voor een combinatie van raap, appel en zuring.  Daarbij kreeg ik nog een kommetje met kiwi.  Beide dessertjes waren lekker fris en zurig.  Mijn echtgenote had gekozen voor het kaasbordje.
Raap - Appel - Zuring
Kiwi
Bij de gerechten hadden we gekozen voor de Siciliaanse wijn Sole e Vento 2012 van Marco de Bartoli.
Photo by Wine-Searcher
De lunch sloten we af met lekkere mignardises om van te snoepen en een lekker glaasje Les Vignerons du Rivesaltais 1996.  Dat is genieten!

Les Vignerons du Rivesaltais 1996
We zijn terug een mooie culinaire ervaring rijker.  Michaël heeft 2 jaar geleden een vliegende start genomen en nu zit hij nog steeds op dat hoge niveau.  De lekkere gerechten, het mooie intieme interieur en de goede service zorgen er voor dat we in de toekomst zeker nog eens een bezoekje zullen brengen aan Vrijmoed.

Website 'Vrijmoed'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten