woensdag 13 augustus 2014

Quinoa kroketten met chili jam (Martin Morales)

Het is ondertussen al een grote maand geleden dat we Londen bezocht hebben en dat we door een staking bij de spoorwegen een dagje langer in Londen moesten blijven.  Een geluk bij een ongeluk mochten we dus nog een extra restaurant bezoeken.  We zijn die avond naar Andina geweest.  Dit is een tweede restaurant van Martin Morales en hij brengt ons de Peruviaanse keuken.  Het was een ware ontdekkingstocht van smaken!  Hij brengt een soort tapa's die je dan samen moet delen.  Een daarvan waren quinoa kroketten met een chili jam.  Op de website van The Guardian heb ik enkele recepten van Morales terug gevonden en jawel, één daarvan was van de quinoa kroketten.  Uitproberen dus!  Hier onder ziet u de versie van het restaurant.
Quinoa kroketten met chili jam bij restaurant Adina
Ingrediënten voor de kroketten:
120 gr witte quinoa
1/2 witte ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
olijfolie
1 ei, losgeklopt
8 eetlepels cheddar kaas, geraspt
8 eetlepels Parmezaans kaas, geraspt
8 takjes koriander, gehakt
panko

Ingrediënten voor de chili jam:
1 rode chilipeper
12 eetlepels suiker
20 aardbeien
12 eetlepels water
Kristof's versie van quino kroketten met chili jam
Bereiding:
Kook de quinoa gedurende 14 minuten in water.
Terwijl dit aan het koken is, bak je de ui en de knoflook aan in een beetje olijfolie.
Is de quinoa en het ui-look mengsel klaar, doe deze dan samen met het ei, de kazen en de koriander in een mixer en mix kort tot een dik mengsel.  Kruid af met peper en zout.
Rol balletjes en rol ze door de panko om ze te paneren.
Zet ze in de koelkast terwijl je de jam maakt.

Maak ondertussen de jam.  Doe alle ingrediënten in een pannetje en breng het aan de kook.  Laat het op een zacht vuurtje sudderen tot je een jam krijgt.  Breng op smaak met zwarte peper en zout.  Laat afkoelen in de koelkast.

Frituur de balletjes kort op 180° tot ze mooi bruin zien.

En dip ze maar in de chili jam.  Eerst heerlijk zoet en dan een pittige kick van de peper :)  De balletjes doen mij denken aan risotto kroketjes.  Lekker smeuïg van binnen en krokant van buiten.
Kristof's versie van quinoa kroketten met chili jam
Een leuk idee om eens iets anders te geven als aperitiefhapje dan die junkfood-balletjes.  Of je kan ze ook eten met andere tapa's zoals bijvoorbeeld hummus Beiruti, Koreaanse kebab of kipfilet met zoete chili-basilicumsaus.

Martin Morales heeft ook een Youtube-kanaal waar je zijn kookkunsten kunt volgen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten