zaterdag 30 november 2013

Pompoensoep met geitenkaas en Zwarte Woudham

Deze tijd van het jaar maakt iedereen wel eens pompoensoep.  Je hebt vele recepten, maar ik heb het recept van Jeroen Meus gebruikt omdat het met de geitenkaas toch eens iets anders is.  Het is een mooie dikke soep die heerlijk naar pompoen smaakt.  Logisch zou je toch denken als je pompoensoep eet, maar ik heb al veel soep gegeten waarbij je echt niet kan raden welke soep het juist is of dat de soep naar iets gans anders smaakt dan haar naam zou laten vermoeden.  Op het einde smaak je de geitenkaas en dit geeft iets krachtigs aan de soep.  En de Zwarte Woudham maakt het helemaal af.  Het is een soep die wel eens kans maakt om op het Kerstmenu te komen.


Ingrediënten (voor 4 personen):
1/2 middelgrote pompoen.
200g verse geitenkaas
3 sneetjes Zwarte Woudham
3 uien
3 stengels groene selder
2 wortels
1 teentje look
1 kardemompeultje
3l kippenbouillon
1 scheutje olijfolie
1 klontje boter
verse laurier (voor het bouquet garni)
verse tijm (voor het bouquet garni)

Bereiding:
  • Schil de pompoen en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
     
  • Snij de uien, de groene selder en de wortelen grof.
     
  • Pel de look.
     
  • Smelt een klont boter met een scheut olijfolie in een pot.
     
  • Stoof alle groenten samen met de onversneden look op een matig vuur.
     
  • Pel het kardamompeultje en kneus het zaad. Voeg dit toe aan de pot met groenten.
     
  • Laat alles enkele minuten stoven en giet er vervolgens de kippenbouillon bij. Voeg ook het bouquet garni toe. Laat alles een uurtje rustig sudderen.
     
  • Vis het bouquet garni uit de soep. Zo je wil, schep je ook de look uit de soep.
     
  • Voeg de geitenkaas toe en mix de soep fijn.
     
  • Snij de Zwarte Woudham in fijne reepjes.
     
  • Tip: Zeef de soep voor een fijner resultaat.
  • Schep de soep in het bord en strooi er snippers ham over.
Video Pompoensoep

Smakelijk en laat deze soep je maar goed verwarmen in deze koude periode.

woensdag 27 november 2013

Kip Tikka Masala

Na men bezoek aan restaurant CDLC Barcelona had ik een nieuwe favoriete keuken gevonden, namelijk de Indiase keuken.  Deze nieuwe liefde moest ik thuis dus eens uitproberen.  Even op het internet gezocht en ik kwam terecht bij Jeroen Meus.  Bij Dagelijkse Kost maakt hij een klassieker klaar: Kip Tikka Masala.  Ik heb het eens uitgeprobeerd en het is echt een heerlijk gerechtje.  Een bom van smaken en lekker spicy.  Gemakkelijk om te maken.  Dit gerecht behoort nu maandelijks wel eens tot mijn Dagelijkse Kost :)


Ingrediënten voor de kip Tikka Masala (4 personen):
4 kipfilets
1dl yoghurt
4dl kokosmelk (ongezoet)
400g tomatenstukjes in blik
40g gember
2 rode uien
1 rode chilipeper
3 teentjes look
1 limoen
1/2 bussel koriander
1/2 eetlepel kurkumapoeder
1/2 eetlepel garam masala (Indiaas kruidenmengsel)
1 eetlepel pasta 'tandoori'
1 eetlepel rode curry
4 eetlepels amandelschilfers
scheutje arachideolie
peper
zout

Ingrediënten voor de rijst:
200g basmati rijst
ui
scheutje arachideolie
sesamolie

Bereiding
Voor de kip Tikka Masala:
  • Snij de kipfilets in brede repen, en doe ze in een ruime mengschaal.
  • Schep of giet de yoghurt over de stukken kip en voeg de ‘garam masala’ toe. (een typisch Indiase kuidenmengeling)
  • Doe er de vuurrode tandooripasta, de rode currypasta en het kurkumapoeder bij.
    Tandooripasta en rode currypasta zijn te koop in de grotere supermarkt en ook de lokale Aziatische winkel heeft dit in huis.
  • Rasp wat zeste (of groene schil) van de limoen erbij. Snij de limoen middendoor en pers de helft van het sap bij het kruidige yoghurtmengsel.
  • Meng alles en laat de kip in alle rust marineren.
  • Neem de beker van de blender erbij.
  • Pel de teentjes look en snipper de chilipeper grof. Schil het stukje gember en snij de knol in stukjes. Doe alles in de beker van de blender.
  • Spoel de koriander en snij er de steeltjes af. Hou de blaadjes apart en doe de steeltjes in de blenderbeker. Mix al die smaakmakers fijn.
  • Verhit een ruime pan op een stevig vuur en strooi de amandelschilfers erin. Rooster de stukjes noot kort tot ze een bruin kleurtje krijgen. (Blijf erbij, want de schilfers kunnen snel verbranden.) Doe de geroosterde schilfers in een potje en zet ze even opzij. Hou de pan bij de hand.
  • Schenk een scheutje arachideolie in de pan en verhit ze op een matig vuur. Haal de stukken kip uit de marinade. (Veeg de yoghurtmarinade er een beetje af.) Bak de repen kipfilet kort aan beide zijden. Laat ze niet aan de bodem kleven.
  • Pel de rode uien snipper ze fijn.
  • Doe de kip na enkele minuten in een apart schaaltje.
  • Stoof de snippers rode ui in de pan met aanbaksels van de kip. Voeg er nog een extra scheutje arachideolie bij. Roer regelmatig, zodat de ui niet aanbrandt.
  • Doe ook de gemixte smaakmakers uit de blender erbij. Blijf roeren.
  • Schenk de stukjes tomaat uit blik in de pan en schraap de aanbaksels met een houten lepel los.
  • Giet de ongezoete kokosmelk erbij. Roer in de pan tot je een egale saus krijgt.
  • Zet het vuur lager en voeg de stukken kortgebakken kip toe.
  • Laat de kip ‘Tikka Masala’ nog 20 minuten zachtjes pruttelen. Dit geeft je de tijd om de rijst te koken.
Bereiding
Voor de rijst:
  • Snipper de ui in fijne stukjes.
  • Neem een kookpot en verhit er een scheutje arachideolie in.
  • Stoof de stukjes ui kort en voeg dan de rijst toe. Roer en laat de korrels kort bakken.
  • Schenk dubbel zoveel water als je rijst gebruikte in de pot. (1/3 rijst en 2/3 water)
  • Zet het deksel op de pot en gaar de rijst op een zacht vuur.
  • Proef het resultaat. Voeg naar persoonlijke smaak wat peper en zout toe.
Afwerking:
Serveer iedereen een portie rijst met een flinke schep kip ‘Tikka Masala’. Werk elk bord af met de blaadjes verse koriander (die je opzij hield) en wat geroosterde amandelschilfers.

Video 'Kip Tikka Masala'

Smakelijk en opgelet dat uw mondje niet in brand staat :)

maandag 25 november 2013

Culinair Barcelona


Enkele jaren geleden waren we al eens voor een weekendje naar Barcelona geweest en toen hebben we alle toeristische bezienswaardigheden bezocht.  Omdat we toen al alles hadden bezocht, stond deze 10-daagse trip vooral in het teken van rust, genieten en het een worden met Barcelona.

Wat is het eerste dat je eet als je in Spanje komt?  Behalve tapas is het paella eten.  Op deze 10 dagen heb ik er een paar gegeten en ze waren wel lekker, maar toch niet om er over naar huis te schrijven.  Ik heb hier in België en bij mij thuis al veel betere paella’s gegeten.

 
H 1898: Als voorbereiding op onze reis had ik op het internet al eens gezocht naar lekkere restaurantjes tegen een goede prijs en het restaurant van hotel H 1898**** was het resultaat.  H 1898 is gelegen aan de Ramblas en heeft een koloniale inrichting.  Dit komt omdat het ooit nog behoorde tot de Philippines Tobaco Company.  Als je via het internet vooraf reserveerde kreeg je een korting van 40% dus leek mij dit een goede deal.  Het hotel en het restaurant zijn echt heel mooi en chique ingericht.  We hadden gereserveerd tegen 19u en we waren nog de eerste klanten in het restaurant.  Ik dacht dat dit wel aan ons lag omdat wij meestal vroeger gaan eten dan de Spanjaarden.  Maar we zijn ook gans de avond de enige klanten gebleven.  Meestal is dit een slecht teken maar dit was hier absoluut niet het geval.  Het eten was overheerlijk en we hadden een prachtig uitzicht over de Ramblas.  Onbegrijpelijk dat er geen volk was.  Waar eten de hotelgasten dan?  Ik dacht eerst dat er nog een restaurant in het hotel moest zijn maar het enige waar je nog kon eten was op het dakterras en daar kon je alleen maar tapa’s en snacks krijgen.  Iets raars maar de afwezigen hebben ongelijk.

 
Las Ramblas 109 - Barcelona
 
Loft del Born: Het tweede dat je in Spanje moet eten zijn tapas!  Deze kan je overal vinden, maar wij kozen voor Loft del Born.  Deze zaak ligt aan Mercat del Born.  We kozen voor het tapasmenu en kregen onder andere een bordje charcuterie, gefrituurde scampi’s, kroketjes, patatas bravas, …  En zoals je aan onze bordjes kunt zien, heeft het ons gesmaakt.
 
Plaça Commercial 2 – Barcelona


La Hacienda: Dit is een Mexicaans restaurant/bar en is in de buurt van Mercat del Born.  Door de inrichting waan je er zo in Mexico.  Omdat we verzot zijn van de Mexicaanse keuken en het vlak bij ons hotel gelegen was, werd dit onze dagelijkse stop.  Fajitas, enchiladas, chili con carne, … het ging er allemaal in.  Dagelijks gingen we er onze aperitief/afzakkertje/dessert halen: Nachos met gesmolten kaas, Jalapeno pepers en guacamole.  Dit mogen ze mij elke dag geven!  Als we thuis kwamen van onze reis was dit het eerste dat ik gemaakt heb … ik waande mij onmiddellijk terug in La Hacienda.
 
 
Carrer del Rec 69 – Barcelona


Princessa 23 bar: Een broertje van La Hacienda.  Zelfde inrichting en menukaart als La Hacienda.  Genuttigd: patatas bravas, nachos met guacamole, hummus en tzatziki, hamburger.  We hadden de nacho’s en patatas als voorgerecht gekozen en de hamburger als hoofdgerecht.  Maar daar brengen ze alles dus in één keer.  We hebben ons dus moeten haasten om alles niet koud te laten worden.  Hou hier dus rekening mee: gang na gang bestellen en niet alles in één keer.
 
Carrer de la Princessa 23 – Barcelona


Opium Mar: Overdag restaurant, ’s nachts restaurant en club waar veel bekende dj’s komen zoals Roger Sanchez, Martin Solveig, Steve Aoki, …  Wij kozen voor een rustige lunch.  Een hip restaurant, gemakkelijke zetels, lounge-muziek, uitzicht op het strand en de zee, …  Het deed mij zo terugdenken aan mijn reis naar Ibiza.  Het zag er allemaal chique uit en je zal er waarschijnlijk ook wel veel geld kunnen uitgeven, maar de lunch was zeer goedkoop.  Eerst hadden we venusschelpjes (simpel maar zeer lekker) en als hoofdgerecht had ik een risotto met scampi’s en mijn vrouw had een stukje vis gekozen.  Dit restaurant is zeker een aanrader!



 
Passeig Maritim de la Barceloneta 34 – Barcelona


Carpe Diem CDLC: Mijn beste ervaring van de reis!  Dit restaurant is zoals Opium gelegen aan het strand.  We waren er in de namiddag al eens voorbij gewandeld en het sprak ons direct aan: een mooi terras, zetels met veel kussens, lounge-gevoel, …  ’s Avonds gingen we er dan eten, maar jammer genoeg was buiten alles bezet.  Jammer, maar we waren er toch dus kozen we voor een plaats in het restaurant zelf en daar zag het er nog beter uit dan buiten.  We konden kiezen uit een klassieke tafel, zetels of een bed.  Ja, daar moest ik niet zolang over nadenken, geef mij maar zo’n bed.  De bedden waren van elkaar gescheiden met gordijnen zodat elk bed zijn privacy had.  Gans het restaurant was Oosters ingericht.  Alles klopte: het interieur, de muziek, de geur, …  De keuken is Orientaals, Aziatisch met Mediterraanse toetsen.  Eerst heb ik een selectie van Arabische tapa’s: Humus, babaganoush en muhammara met naan brood en falafel.  Wat een smaken!!!  Als hoofdgerecht had ik kip tandoori met jasmijnrijst en mijn vrouw had een tajine van lam en couscous.  De bediening was er ook meer dan in orde.  Ik voelde er mij de koning ter rijk.  Alleen al voor dit restaurant zou ik teruggaan naar Barcelona.  Dit moet je zeker eens doen als je in Barcelona bent!  Eten is op ontdekkingsreis gaan en hier heb ik toch een keuken ontdekt die het direct tot een van mijn lievelingskeukens heeft geschopt.  In Search of Taste!

 

 


 
Passeig Maritim de la Barceloneta 32 – Barcelona


Disset 17 Graus: Op een avond kregen we een flyer voor een gratis degustatie in een wijnbar.  Dit moet je aan zo’n wijnliefhebbers zeker geen 2 keer vragen.  Wij daar naartoe!  Het is een heel gezellige wijnbar die uitgebaat wordt door een Spanjaard en zijn Belgische vriendin.  Dus bestellen kun je er gemakkelijk in je eigen taal doen.  Naast wijn kun je er ook sterke dranken en cocktails krijgen.  En wie honger heeft, kan er ook een hapje eten.


 
Carrer Antic de Sant Joan 3 – Barcelona


Petit Comite: Dit is ook een restaurant dat ik vooraf had gereserveerd want voor een Tasting Menu (6-gangen inclusief wijnen) betaalde je daar maar 36€.  Normaal is de prijs van de menu 60€, maar als je op voorhand reserveerd krijg je 40€ korting en kost het je maar 40%.  Ideale tip voor als je lekker en goedkoop wilt dineren.

 
Passatge de la Concepcio 13 – Barcelona


BuenasMigas Focacceria: Hier kwamen we ’s middags achter een lichte lunch.  Je kan er kiezen uit salades, pasta’s, pizza’s, foccacia’s, …  Je vindt ze overal in Barcelona en het is er altijd druk.
 
 

Samoa: Als je op zoek bent naar een lekkere Italiaan dan moet je zeker dit restaurant bezoeken.  Ik heb er een lekkere risotto met boschampignons gegeten en daarna nog een goede tiramisu.  Een Italiaan zoals die moet zijn!
 
Passeig de Gracia 101 – Barcelona
 
 
Roca Moo*: Een verslag over dit restaurant kan je lezen in een vorige post op mijn blog: Blog In Search of Taste - Roca Moo
 
Carrer del Rossello 265 – Barcelona
 

Ice Box: Lig je op het strand en heb je zin in een ijsje?  Dan moet je zeker eens langs gaan bij Ice Box.  Het beste ijs hebben ze in Italië.  En sinds mijn trip naar Italië heb ik nog nergens ijs gegeten dat zelfs maar iets in de buurt komt van Italiaans ijs.  Maar bij Ice Box scheelt het niet veel.  Het ijs is er verrukkelijk!  Ik ging er dan ook dagelijks achter mijn ijsje.  Je moet zeker de pistache eens proeven … mmm.  Het water komt mij in de mond als ik er nog maar aan denk.  Ice Box vind je aan Barceloneta.


 

 
 
Mercat de La Bouqueria: Het Walhalla voor elke foodie.  Hier vind je echt alles van eten.  Hier zou elke foodie willen naast wonen!
 




 
Het was een heel rustige reis met veel culinaire hoogtepunten.  Barcelona … daar keer ik ooit nog wel eens terug naartoe!
 

 


donderdag 21 november 2013

Tradities: Jachtfestival @ Renard

Tradities.  Bestaan ze nog in deze moderne wereld?  In een wereld waar alles vluchtig is.  Waar het ene moment iets 'hot' is en op het andere moment 'passé' is.  Ja, ze bestaan nog.  Er zijn er misschien niet meer zoveel zoals vroeger, maar ze zijn er nog.  In mijn familie zijn er door de tijd heen ook al enkele tradities gesneuveld.  Maar, ik heb er nog een paar gevonden en één daarvan is het jaarlijkse Jachtfestival in restaurant Renard te Beervelde.  Al enkele jaren komen we dan met de familie bij elkaar om te genieten van elkaars gezelschap en het heerlijke wild.  Dit jaar vond het jachtfestival plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 november.  Zowel buiten als binnen is het restaurant steeds mooi aangekleed.  Ik ben steeds jaloers op de aankleding!  Zo mag mijn huisje er ook wel uitzien!





Buiten hadden ze een huisje gemaakt dat ze hadden aangekleed met kaarsen, houthaarden, zetels, ...  Daar kregen we een glaasje champagne met als hapjes een paté van fazant en een stoofpotje van varkenswangetjes.  Het was zeer koud buiten, maar de houthaarden maakten het gelukkig een beetje warmer en gezelliger.  Na het aperitief werden we verzocht om naar binnen te gaan en daar maakten we kennis met het prachtig gedecoreerde restaurant.  Alles in het teken van de jacht en het wild.


 

 
Toen was het tijd om te genieten van viermaal wild: gerookte eend, een bouillon van patrijs, fazant op het karkas gebraden en een hazenrug.  Alles smaakte verrukkelijk!  Daarna kregen we 3 stukjes kaas en voor het dessert moesten wij ons opnieuw naar buiten begeven.  Daar waren ze het dessert aan het bereiden: soort van wentelteefje met peertjes en ijs.  Buiten konden we nog een Irish coffee of een Jack Daniel's Honey nuttigen.


 
Het was weer een mooie en gezellige avond!  Ik kijk al uit naar volgend jaar.  Al zal ik voor een stukje wild zolang niet moeten wachten want binnenkort komt er een volgende traditie aan: ons jaarlijks culinair weekendje Ardennen in Hotel L'Ancien Hôpital.  Daar zal het wild nog beter smaken ... ik heb er al zin in!
 
 
Facebook Renard > Bezoek hun Facebook om nog meer foto's te zien van het Jachtfestival.



woensdag 20 november 2013

DESIRE - SERGIO HERMAN by Mara Grimm


Omdat Sergio Herman nog steeds mijn favoriete chef is, moet ik dit nieuws wel posten.  In 2014 komt er een nieuw boek uit over hem, namelijk DESIRE.  Het is geschreven door Mara Grimm en de foto's komen van Tony Le Duc.



'DESIRE' is een tweedelig boekwerk over het laatste jaar van restaurant Oud Sluis*** van Sergio Herman. In het eerste deel toont Sergio zijn belangrijkste creaties van het afgelopen jaar. Ook zijn laatste menu is hierin opgenomen. Fotograaf Tony Le Duc heeft de gerechten in sequenties gefotografeerd en deze beelden krijgen in het boek de vorm van vierluiken. Hierdoor maakt de lezer als het ware een wandeling door het gerecht. Het tweede deel van 'DESIRE' is een verslag in dagboekstijl. Journalist Mara Grimm volgt en interviewt Sergio hiervoor een jaar lang. Het laatste interview vindt plaats vlak na het allerlaatste diner op 22 december 2013. 'DESIRE' verschijnt in een beperkte, genummerde oplage van 1600 exemplaren.

Reserveer uw genummerde exemplaar enkel en alleen via deze site: DESIRE bestellen

Een eerste foto van het boek (Tony Le Duc)


Novembermaand = Boekenbeursmaand: MUST EAT!

Novembermaand is boekenbeursmaand en omdat mijn vrouw een boekenverslindster is, is een bezoek aan de boekenbeurs een must.  Gelukkig kan ik er mijn hartje ook ophalen want kookboeken zijn er in overvloed.  Ik heb er een paar leuke boeken gezien maar het boek dat mij het meeste aansprak was 'Must Eat' van Luc Hoornaert.  Luc Hoornaert is al meer dan 25 jaar actief in de gastronomie en bezorgt de zeldzaamste Japanse grondstoffen aan vele chefs in ons land.  Door zijn lange werkverblijven kwam hij in contact met verschillende keukens.  Door zijn nimmer aflatende zoektocht en nieuwsgierigheid naar goed en lekker eten, ging hij in België op zoek naar dezelfde keukens.  En dit bracht hem in soms bizarre restaurants op godvergeten plaatsen.  Hij bezoekt restaurants die de gewone burger meestal links laat liggen omdat ze de keuken niet kennen, vinden dat het restaurant er maar raar uit ziet, denken dat het er niet hygiënisch is, enz. Hij beschrijft elk restaurant en ook het gerecht dat je er absoluut moet eten, de 'Must Eat'!  Hij geeft meestal ook een beetje uitleg over de afkomst van het gerecht en zo kom je nog interessante weetjes te weten.  Het is een boek voor foodies die niet enkel sterrenrestaurants bezoeken, maar ook niet-alledaagse keukens.  Het is een boek voor mensen die op ontdekkingsreis willen gaan in ons culinair landschap.  Een boek voor mensen die op zoek zijn naar echte smaken ... die 'In Search of Taste' zijn!  Ikzelf lees niet zoveel boeken, maar dit exemplaar is zo boeiend dat ik het op een dag heb uitgelezen.  Ik ga het zelfs gebruiken als gids om in 2014 enkele restaurants te bezoeken.  Het boek kost 24,99€ en is te verkrijgen bij de Standaard Boekhandel.
In De Morgen kon je het boek in 3 delen (Antwerpen, Brussel en Gent/Vlaanderen) verkrijgen aan 4,95€/stuk.  De actie is afgelopen maar via het volgende formulier kan je de boeken nog nabestellen: Actie De Morgen




 
 
 
Weet jij nog enkele plaatsjes die niet zo bekend zijn bij de meeste mensen, maar je wel overheerlijk kan eten?

Voor een prikje gaan eten: Restaurantweek & Dining With The Starts

Vanaf 22 november t.e.m. 5 december is het terug restaurantweek in België!
Voor een 3-gangen lunch betaal je dan maar 22,50€ en voor een 3-gangen diner betaal je 27,50€.  Bij sommige restaurants is het mogelijk om uw diner uit te breiden met een 4de gang (supplement van 7,50€).
Opgelet: Restaurants met 15 en 16 punten in de GaultMillau of een Michelinster mogen een toeslag van 10€ rekenen.  17 of 18 punten in de GaultMillau of twee Michelinsterren mogen een toeslag van 20€ rekenen.
Je kan enkel reserveren via de volgende link: Restaurantweek


Vanaf 22 november t.e.m. 4 december is het Dining With The Stars in Nederland!
Voor 5-gangen betaal je dan maar 55€.
Opgelet: Restaurants met twee sterren mogen een toeslag rekenen van 15€.  Restaurants met drie sterren mogen een supplement van 25€ vragen.
Je kan enkel reserveren via de volgende link: Dining With The Stars

Ideaal voor wie eens graag gaat uit eten of voor wie eens een sterrenrestaurant in België/Nederland wil ontdekken.

Smakelijk en laat hier maar eens weten hoe het was.

dinsdag 19 november 2013

7 Years Two4One: Maak kans op een Two4One-etentje bij Luzine (Jeroen Meus)

Two4One is een website waar u in bepaalde restaurants met 2 personen kan genieten van een etentje en dit voor de prijs van 1 persoon.
 
2 Tweegangen Diners voor 33€ i.p.v. 66€
OF
2 Driegangen Diners voor 39€ i.p.v. 78€
 
 
 
 
Voor het 7-jarig bestaan van Two4One kan je een etentje winnen bij Luzine (Jeroen Meus).
Neem via volgende link deel aan de wedstrijd: Wedstrijd Luzine