zondag 31 mei 2015

Uit liefde voor Vietnam - Koken en reizen met Quyên

Truong Thi Quyên, geboren en getogen in Vietnam.  Toen ze 9 jaar was vluchtte haar vader naar België, opzoek naar een beter leven voor hem en zijn gezin.  Ondertussen bleef Quyên alleen achter met haar moeder, broers en zussen.  Op haar negende was ze al direct huisvrouw.  Met heel weinig middelen moest ze voor het hele gezin zorgen.  Iets dat niet altijd gemakkelijk was.  Op 18 juni 1986, toen ze 14 jaar was, kon haar vader het ganse gezin naar België halen.  Ze werden hartelijk onthaald door de mensen van de gemeente Wichelen.  Haar vader werkte hier hard om zijn gezin te onderhouden.  Maar ook Quyên droeg haar steentje bij.  Ze ging afwassen in een restaurant en ondertussen ging ze ook nog naar school.  Het was terug hard werken, maar ze wou iets bereiken in haar leven en dat heeft ze ook gedaan.  Ze begon met een een Aziatische snackbar en dit groeide met de tijd uit tot een chique Vietnamees restaurant, namelijk Little Asia.  Ook haar zus is een succesvol restaurant begonnen: BUN te Antwerpen, waar er Vietnamese streetfood geserveerd wordt.  Zeker eens de moeite waard om een bezoekje aan te brengen.
Quyên met haar ouders en dochter Claudia
Mijn echtgenote is van Serskamp, een buurgemeente van Wichelen, en zij vertelde mij dat de vader van Quyên steeds de ballen van het dak van de school ging halen.  En dat hij tijdens de speeltijd kroepoek aan de kinderen gaf.  Een mooi verhaal van hoe een gemeenschap een gezin in de armen kan sluiten en kansen kan geven op een betere toekomst.
Truong Thi Quyên
Naast haar restaurant heeft en enkele kookboeken, heeft ze nu een nieuw kookboek uit: Uit liefde voor Vietnam - koken en reizen met Quyên.  Daarin trekt ze van Noord- naar Zuid-Vietnam.  In haar boek trekt ze langs 10 steden, waar ze een korte beschrijving en enkele typische streekgerechten van weergeeft.

Uit het boek heb ik enkele gerechten klaargemaakt en ik moet zeggen dat ze echt verrukkelijk zijn.  Ze zitten barstensvol smaak en zijn erg kleurrijk.  Een echt mooie en gezonde keuken!
Ga Nuong La Chanh - Gegrilde kip met limoenblaadjes

Ingrediënten:
4 kippenbouten, uitgebeend
4 limoenblaadjes, fijngehakt
2 stengels citroengras, fijngehakt
1 sjalot, fijngesnipperd
4 teentjes knoflook, geperst
4el vissaus
1el plantaardige olie
1kl vijfkruidenpoeder
1kl kurkumapoeder
1kl rietsuiker
Zeezout

Bereiding:
Kruid de kippenbouillon in een kom met limoenblaadjes, vijfkruidenpoeder, citroengras, vissaus, knoflook, rietsuiker, kurkumapoeder, sjalot en een snuifje zeezout.  Je kan de kip enkele uren laten marineren of meteen gebruiken.

Bak de kip aan beide kanten gaar in olie.

Snij de kip in repen en serveer met warme pindasaus.
Ga Nuong La chanh - Gegrilde kip met limoenblaadjes
Ca Ri Rau Cu - Gemengde groenten in currysaus

Ingrediënten:
2 wortels, grof gesneden
2 zoete aardappelen, grof gesneden
20 prinsessenbonen, gehalveerd
1 ui, grof gesneden
2 stengels citroengras, geplet en grof gehakt
1 stengel citroengras, fijngehakt
4 stengels koriander
2kl rode currypasta
100ml kokosmelk
2el vissaus
2al plantaardige olie
Rietsuiker
1kl kurkumapoeder
Zeezout

Bereiding:
Fruit de grof gehakte stengels citroengras in olie.  Voeg de wortel, het fijngehakte citroengras, de ui en curry toe.  Overgiet met 600ml water en laat 10 minuten stoven.  Doe er de zoete aardappelen en prinsessenbonen bij.

Voeg, zodra de groenten gaar zijn, de kokosmelk, vissaus, een snuifje rietsuiker en zeezout toe.  Roer om en laat 1 minuut stoven.


Werk af met korianderblaadjes.
Ca Ri Rau Cu - Gemengde groenten in currysaus
Mijn creatie van gegrilde kip met limoenblaadjes en gemengde groenten in currysaus.

Chim Cut Nuong - Gegrilde kwartels

Ingrediënten:
2 kwartels, uitgebeend
1 stengel citroengras, fijngehakt
1 sjalot, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
3 limoenblaadjes, fijngehakt
1el honing
2el vissaus
1kl lichte sojasaus
1el plantaardige olie
1/2kl vijfkruidenpoeder
1/2kl kurkumapoeder
Zeezout

Bereiding:
verwarm de oven op 180°C.

Maak een marinade van citroengras, hurkumapoeder, vijfkruidenpoeder, sojasaus, vissaus, olie, honing, knoflook, limoenblaadjes en sjalot.  Kruid met een snuifje zeezout.  Bestrijk hiermee de kwartels.  Laat minstens 2 uur (of een nacht) afgedekt marineren in de koelkast voor meer smaak.

Schep de kwartels en kruiden over in een ovenschaal.  zet 10 tot 12 minuten in de oven tot ze volledig gaar zijn.  Draai ze na 5 tot 6 minuten om zodat beide kanten kunnen bruinen.
Chim Cut Nuong - Gegrilde kwartels
Mijn bereiding van gegrilde kwartels.

Vietnam is een prachtig land met een al even prachtige keuken.  Quyên laat gerechten zien die lekker, gezond en gemakkelijk te bereiden zijn.  Ik zou het iedereen aanraden om eens een gerecht te proberen maken.  Je zult smaken ontdekken die je nog nooit eerder ervaren hebt.  Ben je echt geen kok maar hou je wel van lekker eten, ga dan zeker eens langs Little Asia of BUN.
Het boek is te verkrijgen bij de Standaard Boekhandel voor de prijs van 24,95€.
Little Asia
BUN

vrijdag 29 mei 2015

De Burgerij - Burgers voor Burgers

De burger restaurants schieten van tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond.  Elke stad heeft er wel een of meerdere.  In Gent heb je bijvoorbeeld JillesPaul's Boutique, Uncle Babe's Burger Bar, Ketchup, Ellis Gourmet Burger en misschien nog wel enkele.  Keuze in overvloed maar mijn favoriet is nog steeds Ellis.  Ik ga er regelmatig eens langs voor The Bollywood Delight of de Guaco-Waco.  Burgers met veel smaak, knapperige frietjes, frisse koolsla en lekkere mayo.  Neem daarbij nog eens het mooie interieur en je hebt een mooi totaalconcept.  Het is niet voor niets dat ze al verschillende vestigingen hebben in België en Nederland.  Meestal gaan we naar Ellis op het Eilandje in Antwerpen, maar enkele weken geleden had ik eens zin om bij de concurrentie aan de overkant te gaan: De Burgerij.  De Burgerij is van sportjournalist Robin Janssens en heeft ondertussen al 3 vestigingen.  Omdat ik er veel lof over gehoord had, besloot ik om daar eens de burgers te gaan proeven.
Het restaurant is natuurlijk gelegen op een prachtige locatie.  Terwijl je jouw burger aan het verorberen bent, heb je een prachtig zicht op het MAS.  Het restaurant is mooi ingericht en daarbij heeft men gebruikt gemaakt van houten tafels en wanden.

Over naar het menu.  Daar vind je verschillende burgers en wraps op terug.  Mijn echtgenote koos de Smokey Bacon.  Een burger met versgemalen rundvlees, plakjes bacon, gesmolten Cheddar, ijsbergsla, tomaat, augurk en ketchup.  Ik koos voor een wrap met kip.  De bediening ging razendsnel.  Ik denk dat we zelfs nog geen 5 minuten moeten wachten hebben.  Een echte snelle hap.
Jammer genoeg kwam dan de teleurstelling al even snel.  De wrap was nog redelijk goed, al heb ik wel al veel betere gegeten.  Bij de wrap kreeg ik een krop sla met een beetje dressing, een blok rijst en dan nog 3 kleine potjes met saus.  Ik waande mij precies in de Quick.  Wat moest ik nu met die sausjes beginnen?  Moest ik mijn wrap terug ontrollen en de sausjes er tussen doen?  Dippen ging ook al niet met de minuscule potjes.  Jammer.
Aan de overkant was het ook al niet veel soeps met de burger.  Mijn echtgenote was er al niet erg happy mee en ik moet zeggen dat ze jammer genoeg gelijk had.  De burger deed mij denken aan een van bij de Mc Donalds, maar dan smaken ze bij McDo nog beter.  Ook de frieten waren niet om over naar huis te schrijven.  Het is al een hele tijd geleden dat we onze frietjes laten liggen hebben.  Ik denk dat dit genoeg zegt.  Voor die prijs mag je toch iets beter verwachten!
Smokey Bacon
Wrap kip
Het restaurant zat goed vol.  Er zaten vooral familie's met kinderen.  Combineer dit met een slechte akoestiek en je krijgt een rumoerig restaurant.  Dit en het eten gaven mij het gevoel dat ik in een restaurant/kantine van het pretpark Plopsaland zat.  Ook de bediening was erg onvriendelijk.  Het was precies of het personeel er tegen hun goesting werkte.  Smaken verschillen misschien, maar voor mij was het goed voor een keer.

Ik ben niet graag negatief over een restaurant, maar ik moet gewoon mijn ontgoocheling uiten.  En uit andere reviews blijkt dat ik niet de enige ben.  Ik hoorde ook van mensen dat het vroeger beter was, maar dat het nu al veel van zijn pluimen verloren heeft.

Ellis, het spijt mij dat ik eens op een ander ben geweest ... ik kom vlug weer terug :)


dinsdag 26 mei 2015

Moscow Mule by Manuel Wouters (The Art of Making Cocktails)

Op de zomer is het nog even wachten.  We moeten het voorlopig stellen met enkele zonnestralen.  Maar elke keer ik de zon zie probeer ik er al van te genieten.  En hoe kan je dat beter dan met een frisse cocktail.  Een van mijn favorieten is de Moscow Mule.  Vodka, limoen en het gemberbier zijn de hoofdingrediënten van deze cocktail en ze zorgen dat deze lekker fris en zurig is.  Ideaal dus voor op een warme zomerdag.  Is hij te zuur voor jou?  Dan kan kan je er nog altijd een koffielepel rietsuiker bij doen.  Voor deze cocktail heb ik het recept gevolgd van Manuel Wouters, bekend van zijn cocktailbar Sips en Njam!
Story:
Wat doen een stel vrienden-zakenmannen wanneer ze iets gaan drinken?  Praten over vrouwen, business, auto's?  Ja, ook, maar in het geval van Jogn G. Martin, John Morgan en Rudolph Kunett leidde dat tot de uitvinding van een nieuwe cocktail.  De drie mannen (alle drie hoge pieten in de drankenbusiness) besloten om tijdens het nuttigen van een vodka hun drankje wat meer smaak te geven.  Morgan had net een lading gemberbier ingevoerd en zijn twee vrienden vroegen zich af wat er zou gebeuren als ze wat gemberbier en limoen aan hun vodka zouden toevoegen.  The proof of the cake is the eating, wordt gezegd.  ze begonnen wat te mixaen, voegden limoensap toe, extra ijs en dronken ... het resultaat?  Een nieuwe cocktail: de Moscow Mule.  Een jaar later, in 1942, behoorde de Mule tot de populairste cocktails in de VS.
Benodigdheden:
Dubbel collinglas
Maatbeker
Cocktaillepel
Rietje

Ingrediënten:
5cl Grey Goose vodka
2cl limoensap
1 limoen
10-tal ijsblokjes
1 flesje gemberbier

Garnituur:
1/2 uitgeperste schil van een limoen
Citroengras
Bereiding:
Giet de vodka en het limoensap in het collinglas;

Snijd de limoen in partjes, knijp ze uit en doe ze in het glas.

Vul het glas met ijsblokjes.

Voeg het gemberbier toe.

Roer even en voeg een 1/2 uitgeperste limoen toe als garnituur, dit geeft een heerlijk citrusaroma tijdens het drinken.

Snijd het citroengras overlangs en gebruik het als roerstaafje.

Serveer met een rietje.

SIPS - Cocktails & Mocktails
Gillisplaats 8
2000 Antwerpen
http://www.sips-cocktails.com/

maandag 11 mei 2015

BRASA Contemporary Grill Cuisine

Op Smedenstraat 33 vind je het sterrenrestaurant van Edwin Menue, Frederik Boussy en Fleur Boussy, namelijk Cuines, 33.  Vanaf deze maand vind je enkele huizen verder (nr 57) hun tweede restaurant 'Brasa - Contemporary Grill Cuisine'.  Het is altijd hun droom geweest om een grillrestaurant te openen en bij deze is het een feit.  Terwijl er bij Cuines, 33 fijne tapas geserveerd worden, wordt er bij Brasa de kaart van het vlees en de grill getrokken.  Edwin en Frederik blijven uiteraard achter het fornuis in Cuines, 33 staan.  Voor Brasa hebben ze twee gepassioneerde mensen gevonden: Maurice De Jaeger en zijn partner Deborah Hellburg.  Hij bedient de grill en zij neemt de zaal voor haar rekening.  Beiden hebben ervaring opgedaan bij Oud Sluis, Pure C en Bartholomeus.


Voor de inrichting van Cuines, 33 hadden ze beroep gedaan op Lieven Musschoot.  Omdat ze toen al zelf veel ideeën hadden aangebracht, besloten ze om de inrichting deze keer te laten doen door iemand van de familie: Jan Boussy, de vader van Frederik en Fleur.  Ik moet zeggen dat dit een hele goede keuze was want Brasa is heel mooi ingericht.  Net zoals bij Cuines, 33 vind je ook hier warme kleuren terug.  De tafels en wanden bestaan uit hout, wat ook voor een warm effect zorgt.  En in de houten wanden vind je de namen van verschillende runderrassen terug.  De inrichting liet mij denken dat ik in Barcelona was.  Dit restaurant zou daar zeker niet misstaan.  Het gaf mij echt een vakantiegevoel.  Vandaag las ik de opmerking dat er een slechte akoestiek is en dus erg lawaaierig is.  Dit is inderdaad waar, maar dit stoorde mij totaal niet.  Ik vind zelfs dat dit bij het restaurant hoort.  Ik kon nog perfect een normaal gesprek voeren, dus dit is geen probleem.




Een absolute must van tegenwoordig is een open keuken en deze is ook hier aanwezig.  Aan de linkerkant staan de mooie stukken vlees uitgestald.  Rechts vind je de grill en in het midden worden de borden gedresseerd.  Achter de grill bevindt zich ook nog een spit.

Het interieur krijgt van mij al een dikke 10, maar waren de gerechten ook in orde?  Bij de aperitief kregen we alvast een auberginedip die echt OVERHEERLIJK was!  Man man man, ik heb niets meer van de dip overgelaten.  Misschien raar om te zeggen, maar deze dip was al direct een van de hoogtepunten van de avond!  Dat recept mag je mij zeker eens geven :)
Als voorgerecht had ik het gegrild en gelakt Baambrugs buikspek.  Lekker, maar ik had de indruk dat het buikspek iets teveel gelakt was.  Aan de overkant kwamen de spicy grilled gambas op het bord.  Mooie pikante gambas die geserveerd werden met een frisse en pikante avocadosalade.
Gegrild en gelakt Baambrugs buikspek
Spicy grilled gambas
Bij het hoofdgerecht konden we niet anders dan een mooi stukje rund te nemen.  Wat hier leuk is, is dat je een stukje rund per persoon kan kiezen.  In veel restaurants is het één stuk per twee personen.  Hier kan je dus elk een ander stuk kiezen en van elkaar proeven.  Dubbel genieten dus!  Ik koos de Rubia Gallega en mijn echtgenote de Chianina.  Deze laatste was zeer mals en zacht van smaak.  De Rubia Gallega had dan meer karakter.  De smaak was hier veel krachtiger.  Het is de bedoeling dat je zelf je bord samenstelt.  Je kiest een stukje vlees en vult dan aan met garnituren.  Wij kozen voor Patatas Canaria en Mediteraanse groentjes.


Ik had al gehoord dat ze als dessert ananas aan het spit hadden die ze gedurende 6 uur met karamel overgoten hadden.  Deze moesten we dus eens uitproberen.  Bij de ananas kwam baba au rhum en vanille ijs.  Een zwaar dessert maar o zo heerlijk!  Het doet mij denken aan de Tipsy Cake van Heston Blumenthal.

Ananas aan het spit - baba au rhum - vanille ijs
Als absolute afsluiter heb ik nog een slow coffee genomen uit Costa Rica.  Daarbij kwam nog een stukje nougat en een chocoladetaartje.
Het was een mooie belevenis maar daar had ik geen minuut aan getwijfeld want ik weet dat de Cuines-boys steeds kwaliteit leveren.  En bij deze is mijn verlangen naar een bezoekje aan Cuines, 33 nog groter geworden.  Moet ik dringend toch ook eens werk van maken!

Website 'Brasa'
Smedenstraat 57
8300 Knokke

Website 'Cuines, 33'