zondag 14 september 2014

Een boke mee zelfgemaakte choco

In mijn tuin staat een hazelaar en dit jaar voor de eerste maal hazelnoten geoogst.  En wat maak je met hazelnoten?  Juist, hazelnotenchocopasta!  Wat kan een boke mee choco 's morgensvroeg toch smaken :) Vlug aan de slag dus!
Het eerste wat je moet doen is de hazelnoten met een notenkraker kraken en het nootje eruit halen.  Voor het recept heb je 200 gr noten nodig.  Daarna leg je de noten in een ovenschaal en zet je ze in een voorverwarmde oven op 190°.  Rooster de hazelnoten tot ze geurig en donkerbruin zijn.  Dit kan 5 tot 10 min duren.  Laat ze er niet te lang inzitten.  Ze mogen niet zwart worden.

Daarna moet het schilletje van de noten nog verwijdert worden.  Laat de noten eerst een beetje afkoelen.  Om het schilletjes gemakkelijk te verwijderen doe je ze in een kom, zet je er de scheel op en schudden maar.  Het schilletje komt er dan gemakkelijk af.  Dan bekom je een mooie hazelnoot.  Het kraken en het schilletje verwijderen duurt wel een tijdje.  Voor mensen die daar het geduld niet voor hebben, kunnen gewoon gepelde hazelnoten in de winkel kopen.
Doe de hazelnoten in een keukenmachine en laat ze ongeveer 5 minuten draaien totdat het een gladde, losse past wordt.  Om de 30 sec zul je de keukenmachine even moeten stoppen en met een spatel de massa een beetje van de kanten moeten spatelen.  De eerste minuten zul je denken dat de hazelnoten enkele gemalen worden, maar na enkele minuten geven de hazelnoten hun olie af en zie je ze veranderen in een gladde saus.

Voeg dan 100 gr poedersuiker, 35 gr cacaopoeder, kwart theelepel zout, 1 theelepel vanille-extract en 2 tot 4 eetlepels hazelnootolie (of andere plantaardige olie) bij de hazelnoten.  Met de hazelnootolie beslis je zelf hoe lopend jouw past moet zijn.  Meng alles nog even met de keukenmachine tot je een gladde pasta krijgt.  Voila, jouw hazelnootpasta is gemaakt.  Smeer hem maar op jouw boterham en geniet er maar van!


In onderstaand filmpje kan je het proces goed volgen:

Ik had nog enkele hazelnoten over en wat kun je daar dan nog met maken?  Brownies!

Ingrediënten:
  • 250 g boter
  • 200 g pure chocolade
  • 4 eieren
  • 300 g suiker
  • 60 g patisseriebloem
  • 80 g cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 160gr hazelnoten (gekraakt en ontdaan van hun velletje)
Bereidingswijze:
  • Het begint met een klassieke bain-marie. Zet een pot met (warm) water op een matig vuur. Breng het water tot tegen het kookpunt en dompel vervolgens een tweede pot of pan in het warme water.
     
  • Breek de chocolade in stukjes en snij de koude boter in blokjes. Laat de boter en de chocolade zacht smelten in het het het bain-marie.
     
  • Neem de mengschaal van de keukenmachine en breek daarin de eieren.
     
  • Zet de keukenmachine op een matige snelheid en klop de eieren tot een luchtige en schuimige massa.
     
  • Weeg de juiste hoeveelheid suiker af. Voeg de suiker toe zodra de eitjes luchtig geklopt zijn. Laat alles nog even mengen tot je een bleek schuimig mengsel krijgt.
     
  • Neem intussen een mengschaal en plaats er een zeef over. Zeef de afgewogen hoeveelheid bloem, samen met het cacaopoeder en het bakpoeder.
     
  • Roer tussendoor even in de smeltende chocolade met boter.
     
  • Schenk het mengsel van gesmolten chocolade met boter bij de opgeklopte eieren.
     
  • Voeg ook de bloem met cacaopoeder en bakpoeder toe. Laat alles kort mengen in de keukenmachine.
  • Hak de hazelnoten in grove stukken en meng ze onder het beslag.
     
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
     
  • Neem een gewone ovenschaal en boter de bodem en de randen van de schaal even in. Bedek de bodem en de randen met een vel bakpapier. De boter zal ervoor zorgen dat het papier aan de schaal kleeft.
     
  • Schenk het chocoladebeslag in de ovenschaal. Strijk het vlak.
  • Bak het beslag zo'n 20 minuten in een oven van 180°C. Na het bakken zal het gebak nog een beetje wak zijn.
     
  • Laat het gebak goed afkoelen, zodat het opstijft. Het is de bedoeling dat de binnenkant van de brownies nog zacht en vochtig is.
     
  • Snij de korstjes van het afgekoelde gebak en verdeel het vervolgens voorzichtig in vierkantjes van zo'n 5 x 5 cm. Gebruik hiervoor bv. een broodmes.
  • Serveer de brownie met een bolletje ijs, rood fruit en zelfgemaakt chocoladesaus.  Zo heerlijk!


Schenk daarbij een glaasje porto en je hebt een heerlijke smaakcombinatie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten