zondag 23 februari 2014

Pure C > Moments of Happiness

Op 1 december 2014 reden wij naar de Ardennen voor een weekendje weg.  Het was de 1ste van de maand en dan kan je in Pure C steeds reserveren voor een nieuwe maand, de maand februari.  Auto langs de kant gezet en na 15 minuten geraakte ik eindelijk binnen (gaat al rapper dan voor The Jane :) ).  De reservatie voor mijn verjaardag was gemaakt en het aftellen kon beginnen.










Gisteren was het dan eindelijk zo ver.  Het valt nog weinig voor dat ik voor een restaurantbezoek kriebels heb, maar voor Pure C kriebelt het nog altijd.  Gewoon omdat ik weet dat Syrco Bakker ons terug fantastische gerechtjes gaat voorschotelen en voor de relaxte sfeer.  In het restaurant klopt alles: het interieur, de lichtinval, het uitzicht op de zee, de kledij van het personeel, het servies, de muziek, het sappig Nederlands, de correcte en losse bediening, ...  Eten bij Pure C is voor mij altijd een avontuur, een ontdekkingsreis ... ik voel mij dan een beetje als een kind in de Efteling ... vol verwondering!










Bij het aperitief had ik al een groot dilemma: een G&T of een cocktail?  De best bereidde G&T's vind je hier, maar langs de andere kant zijn de cocktails er ook zeer origineel.  Het was een moeilijke keuze, maar ik heb voor de cocktail gekozen.  De cocktail was op basis van bergamot en er zat ook nog een scheutje gin bij :) In de cocktail lag er een ijsballetje van bergamot.













Terwijl we van onze cocktail nipten, kwamen de eerste hapjes al langs.  Het eerste hapje was een krokantje en tempura van algen met miso en rozenbottel.  Het krokantje smaakte lekker fris.  De tempura was ook goed, maar de smaken kwamen er niet zo goed uit.
Vervolgens kwam er een trio van hapjes:
Wulken, paprika en gebrande ui.
Mossel, zwarte curry en limoenblaadjes.
Scheermes met venkel en bergamot.
Lekkere hapjes waarbij vooral de scheermessen en mossel eruit sprongen.  De hapjes werden ook gepresenteerd op een mooi bord, waardoor je het gevoel had dat je het lekkers zo uit de zee nam.
Als laatste hapje kregen we een ceviche met pollak, physalis (goudbes) en komkommer.  Het beste hapje van de 5.  Lekker zurig en een mooie presentatie.
Ondertussen hadden we al een wijntje gekozen om de gerechten te begeleiden: Een pinot grigio uit Zuid-Tirol (Laimburg).  Toen konden we beginnen aan de 8 gangen.  Als eerste gang kregen een Frozen North Sea met oester, algen, rucola en duindoorn.  Met lekkere snoepjes uit onze Noordzee scoor je altijd bij mij en dit was dan ook een goede starter.










De tweede gang was voor mij het beste van de ganse menu: Cobia, biet, vintage soja en ingelegde look.  Qua smaak was dit hemels!  De soja had 3 jaar op houten vaten gelegen en er werd ook nog eens gedroogde soja over het gerecht geraspt.  De soja gaf mij echt het umami-gevoel!  En qua presentatie was dit ook het mooiste gerecht van de middag.  Een echt kunstwerk!
De volgende gang bestond uit 2 delen: een koude en warme bereiding van coquille met wortel, zathar en boerenkool.  Zathar is een mix van sesamzaad, thijm en sumak (rood zurig besje).  Leuk om deze nieuwe smaken te ontdekken.

Het vierde gerechtje was Noordzee krab met radijs, sambal ketjap, limoen en zee-egel.  De krab met de zee-egel en sambal pasten perfect bij elkaar.  En het gemarineerde radijsje smaakte zeer fris in mijn mond.
Het seizoensproduct bij uitstek is momenteel de skrei.  Hier werd deze gepresenteerd met Zeebrugse garnalen, snert en rogge.  De skrei was perfect gegaard en en het zeemeerminnetje fleurde het bord mooi op.
Na al het lekkers uit de zee, was het tijd voor een stukje vlees.  Een mooi stukje West-Vlaams Rood rund in 3 bereidingen.  Woorden heeft dit mooi stukje vlees niet nodig.  Wie ooit al eens een stukje West-Vlaams rood rund heeft gegeten, weet dat dit een zeer mooi stukje vlees is.  Een dat smelt op je tong.
 Rund in combinatie met boerenkool en Butternut pompoen.
 Rund op een bruschetta.
Rund in combinatie met gele peper en ... (het ontschiet mij juist)
Daarna was het tijd voor de desserts.  Het eerste dessert was eentje dat nog op de kaart van 'Oud Sluis' heeft gestaan: Rocks.  Een combinatie van pure chocolade, galangal en fruitsalie.  Er werd ook nog een stukje gember over geraspt.  Rocks is gebaseerd op de rots Es Vedra uit Ibiza.










Het tweede dessert is ontworpen door Syrco Bakker zelf.  Het dessert is gebaseerd op een gelukzalig moment bij zijn grootmoeder.  Als kleine man kreeg hij er als vieruurtje steeds een bereiding van avocado te eten.  Deze vond hij zo lekker dat hij ter ere van dit moment een dessert heeft gemaakt: avocado met een koffiecrumble en citrus.  Bij het dessert krijg je een potje koffiecrumble met een familiefoto van Syrco erop.  De tekst op het potje zegt genoeg: 'Memory of Happiness'.  Nagenieten van die heerlijke momenten, zoals ik nu ook aan het doen ben.  Bij de desserts hebben we nog een 10 jaar oude Niepoort gedronken.










Na deze 8 gangen mochten we in de bar plaatsnemen voor nog een koffie als afsluiter.  Bij deze koffie werd terug heel wat lekkers geserveerd.  En toen kwam er nog een leuke verrassing.  Voor mijn verjaardag kreeg ik nog een origineel dessert.  Een kaars die ik mocht uitblazen en daarna mocht opeten.  Mooi gebaar van Pure C!










Iedereen heeft zo zijn idolen.  Bij de ene zijn dat pop- of rockstars, bij mij waren dat vroeger dj's en nu zijn dat de koks.  Met in het bijzonder, Syrco Bakker.  Dit omdat ik een erg grote fan ben van zijn gerechten.  Het zilte, de frisheid, de exotische smaken, het originele, het vernieuwende, ... al deze zaken maken mij een grote fan van hem.  Ik was dan ook zo blij als een klein kind als ik met hem op de foto mocht :) My Moment of Happiness!  Een mooie afsluiter van een heerlijke namiddag ...

Website 'Pure C'
Website 'Syrco Bakker'

maandag 17 februari 2014

Vredesdreef 3

Samen met mijn fijne collega's gaan we af en toe eens lekker gaan eten.  Deze keer was dit in Vredesdreef 3.  Twee jaar geleden was ik hier ook al eens geweest, maar daar herinner ik mij niets meer van.  Ik was dus benieuwd naar wat de avond ons ging brengen.
We mochten plaats nemen aan de grote tafel die aan de keuken stond.  Leuk want op deze manier kan je alle bedrijvigheid van de service gade slaan.  Als je met een grote groep gaat eten dan is het altijd lastig om iets uit de kaart te kiezen wat iedereen lust.  In Vredesdreef 3 waren ze daar erg soepel in: de ganse groep had keuze uit de 2 menu's en de kaart.  Er werd wel gevraagd om de keuze uit de kaart te beperken tot 3 verschillende voor- en hoofdgerechten.  Geef toe, hier in zijn ze erg soepel.  In de meeste restaurants heb je zoveel keuze/vrijheid niet.  Ik koos voor de maandmenu (5 gangen) met huisaperitief, wijnen, waters en koffie.  De prijs van dit alles was 65€.  Een koopje dus als alles meevalt.  Naast het maandmenu kan je ook nog kiezen voor het degustatiemenu (6 gangen).
Als aperitief kreeg ik een champagne met een soort bessensiroop in.  Een klassieker, maar niets voor mij.  Het bijpassende hapje was een stukje paté (die naar mijn mening te warm geserveerd was, ik heb hem liever koud) en een vismousse met kruidensausje (dit smaakte zeer goed).  De eerste gang was een velouté van dorperwten.  Lekker, maar een beetje teveel.  Misschien goed om in een 3-gangen menu te steken, maar in deze menu was het iets teveel van het goede.
De tweede gang was een op de huid gebakken skrei, spinazie, schuimige melk met gerookte look.  Hier hadden we al een winnaar!  De skrei in combinatie met de spinazie en de melk smaakte heerlijk.  En de presentatie was ook heel goed.  Mooi!
Als tussendoortje kreeg ik een granité van kalamansi.  Dit was dan weer een stapje terug.  De granité vormde teveel 1 blok waardoor je een hamer en een beiteltje nodig had om het op te eten.  Je proefde lichtjes de kalamansi.  Als tussendoortje kiezen ze dan misschien beter voor een gewone sorbet.
Gingen we in de vorige gang een stapje terug, dan zaten we bij de 4de gang terug op het juiste pad.  Gebraden parelhoen, aardpeer, anijszwam en gekonfijte aardappel.  De parelhoen had een krokant velletje en was lekker sappig.  De gekonfijte aardappel, anijszwam en het sausje smaakten mij zeer goed!  En opnieuw was alles toch wel mooi gepresenteerd!
Het dessert was een cake van sinaasappel, crème van citrus en huisbereid ijs van bloedsinaasappel.  Ik dacht eerst dat het een gewoon taartje met een bolletje ijs ging worden, maar dit was verkeerd gedacht.  Het dessert was mooi gepresenteerd en het bestond uit allerlei texturen.  De cake van sinaasappel en citruscrème zorgden voor een mooi en fris einde van het menu.
Als afsluiter heb ik nog een koffie gedronken en ondertussen had ik mijn oog ook al laten vallen op hun collectie G&T :) Dus kon ik niet anders dan deze toch wel culinaire avond af te sluiten met een Filliers Dry Gin 28.

Vredesdreef is een mooi restaurant met heel lekker eten.  Misschien hier en daar een klein foutje volgens mijn bescheiden mening (teveel velouté en de granité), maar de hoofdgangen zaten er boenk op!  Goede smaken en een mooie presentatie.  En dit alles voor een heel scherpe prijs. De service was ook heel vriendelijk en vlot.  Dit restaurant is dus een aanrader en het kan goed zijn dat ik er nog eens voor een 3de maal zal langsgaan.

Vredesdreef 3 - Sofie Sergeant & Nicolas Soenen
Vredesdreef 3
9021 Vinderhoute
Tel: 09/226.24.77
E-mail: info@vredesdreef3.be

Open 's middags op : dinsdag-, woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zondagmiddag.
Open 's avonds op : vrijdag- en zaterdagavond.

Het restaurant is gelegen op 10 minuten van afrit Gent-West op de E40 Brussel Oostende.
Vanaf afrit Gent-West gaat u richting Drongen.
Aan het rondpunt gaat u richting Vinderhoute. 

woensdag 12 februari 2014

Gezonde chocoladecake (Roger Van Damme)

Is er iemand die geen chocolade lust?  Ik denk van niet.  Daarom dat ik deze chocoladecake van de koning der desserten Roger Van Damme heb gemaakt.  En het is nog een gezonde ook want hij is gemaakt van o.a. magere melk, magere yoghurt, volkorenbloem met zemelen, ...  Of je kan het jezelf ook wijsmaken dat het gezonder is, om zo een stukje meer te kunnen eten :)  Hij is in elk geval verrukkelijk!


Ingrediënten voor 4 kleine cakes of 1 grote:
Voor het beslag:
340g kristalsuiker
7 eiwitten
380g volkorenbloem met zemelen (te verkrijgen bij Aveve)
80g cacaopoeder
12g bakpoeder
200g magere melk
240g olijfolie
150g magere yoghurt
80g cacaochocolade, fijngehakt

Voor de rotsjes:
170g cacaochocolade, gesmolten
2el muesli
3el chocopops
3el witte chocoladebolletjes
Voor de paste van de mascarpone:
250g mascarpone
3el cacaopoeder
1el poedersuiker
Bereiding:
Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 150°C.
Klop de eiwitten op met de suiker in een vetvrije kom. Meng de bloem met het cacaopoeder en het bakpoeder. Roer het bloemmengsel voorzichtig onder het opgeklopte eiwit. Giet de melk erbij en meng voorzichtig met de rest van het beslag. Doe hetzelfde met de yoghurt en de olijfolie. Voeg de cacaochocolade toe en meng goed.
Verdeel het beslag over 4 kleine cakevormen en bak 35 à 40 minuten in de oven.
TIP: Ik heb 1 grote cake gemaakt en deze heeft toch wel 70 min in de oven moeten staan.

Voor de rotsjes:
Meng de chocolade met de rest van de ingrediënten. Lepel het beslag in rotjes op een bakmat en laat opstijven.
TIP: Je kan allerlei ingrediënten gebruiken om de rotsjes te maken.  Ik heb enkel muesli en iets zoals Maltezers genomen.

Voor de mascarponecrème:
Roer alle ingrediënten onder elkaar tot een glad mengsel en schep over in een spuitzak.
TIP: Ik heb een beetje magere melk toegevoegd om de crème een beetje vloeibaarder te maken.  Zonder de melk was hij te stijf.

Afwerking:
Spuit toefjes mascarponecrème op de bovenkant van de cake en werk verder af met de rotsjes.

Website NjamTV - Gezonde chocoladecake

maandag 10 februari 2014

Eten als medicijn by Dale Pinnock

Gezond koken is de laatste tijd erg in.  Iedereen kent al de kookboeken van Pascale Naessens en enkele weken terug bracht Ellemieke Vermolen haar "Familie kookboek" uit.  In de boeken van Naessens had ik al eens gebladerd, maar deze konden mij niet zoveel bekoren.  Afgelopen weekend liep ik in de Fnac en liet ik mijn oog vallen op het kookboek "Eten als medicijn" van Dale Pinnock.

Dale Pinnock is een voedingsdeskundige, ooit zelf nog kok geweest en liefhebber van lekker eten.  Het boek bestaat uit 3 delen: In het eerste deel bespreekt hij allerlei ingrediënten en hun specifieke, gezonde eigenschappen.  In het tweede deel vind je 80 recepten en bij elk recept zie je voor welke aandoeningen ze goed zijn.  In het laatste deel worden 30 aandoeningen besproken.  Bij elke aandoening vind je de ingrediënten en recepten terug die een positieve invloed hebben op de aandoening.
De gerechtjes lijken allemaal gemakkelijk klaar te maken en ze zouden niet alleen gezond zijn, maar ook nog lekker.  Ik heb dit weekend al de flapjacks met appel en kaneel klaargemaakt en deze smaken alvast heel lekker.  Ze doen mij denken aan broodpudding.
Bij de gerechten vind je tussendoortjes, bijgerechten, dipsauzen, snelle gerechten en gerechten voor als het iets meer mag zijn.


Ik vind het een mooi en leerrijk boek.  Er staan gerechten in die mij op het eerste zicht wel lekker zullen smaken en het boek leert welke ingrediënten goed zijn voor welke aandoening.  De recepten gaan je kwaaltjes niet genezen, maar ze zullen zeker en vast wel een handje helpen in de goede richting.  Het boek past perfect in mijn "gezondere" levenswijze en er zullen hier dus nog wel enkele gerechtjes gepost worden.

Titel: Eten als medicijn.
Auteur: Dale Pinnock
Pagina's: 192 blz.
Prijs: 29,95€ in Standaard Boekhandel - 25€ in Fnac