woensdag 22 januari 2014

Een 'honingcake met appel' voor mijn collega's

Op een woensdagnamiddag wordt al eens dikwijls iets gebakken voor de kinderen.  Omdat ik nog geen kinderen heb, heb ik dan maar een cake gemaakt voor mijn collega's op het werk.  Het is een appelcake geworden en om de cake toch iets anders te maken, heb ik gekozen voor een appelcake met honing.  Het resultaat is geslaagd al mogen er de volgende keer toch wat meer appelen in dan dat er op het recept staat.  En de honing vind ik er ook niet in terug.  In elk geval smaakt hij toch en dat is het voornaamste.  Ik heb 2 cakes gemaakt maar hieronder vind je het recept voor 1 cake.
Ingrediënten:
  • 250 g boter + extra klontje
  • 300 g patisseriebloem + beetje extra
  • 5 eieren
  • 100 g suiker
  • 100 g honing
  • 2 stevige appels
  • 1 vanillestokje
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 snuifje kaneel
  • 1 snuifje zout
  • bloemsuiker (decoratie)
  • Bereiding:
    • Haal de boter vooraf uit de koelkast en laat ze zacht worden. Gebruik echte melkerijboter voor het beste resultaat.
    • Weeg de ingrediënten zorgvuldig.
    • Snij de boter in stukken en doe ze in de mengkom van de keukenmachine.
    • Voeg de suiker en de honing toe.
    • Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er de zaadjes uit. Doe ze bij de andere ingrediënten in de mengkom.
    • Klik het “K” hulpstuk voor deeg en beslag in de keukenmachine. Meng alles op lage snelheid.
    • Laat de machine rustig draaien en voeg na een minuut de eieren één voor één toe. Let op dat er geen stukjes eierschaal in het beslag belanden!
    • Zeef de bloem in een aparte schaal en schud ze bij het beslag.
    • Laat de machine 2 minuten draaien op hogere snelheid, tot je een egaal beslag krijgt. Voeg tussendoor het bakpoeder, een snuifje zout en een snuifje kaneelpoeder toe. (Een hoeveelheid kaneel naar persoonlijke smaak.)
    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Gebruik een extra klontje boter om de binnenzijde van het bakblik in te vetten. (Dit kan je net zo goed doen met gesmolten boter.) Strooi daarna een beetje bloem in het blik en schud totdat aan de hele binnenkant een dun laagje kleeft. Giet de overtollige bloem uit het blik.
    • Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij het vruchtvlees van elke appel eerst in kwarten en snij deze daarna telkens in zo’n 12 gelijke stukjes.
    • Meng de appelstukjes door het beslag en spatel het aansluitend in de cakevorm.
    • Bak de cake goudbruin in een oven van 180°C, gedurende een uur. (Let op: De correcte baktijd is afhankelijk van het type oven dat je gebruikt. Controleer de gaartijd door met een satéstok middenin de cake te prikken. Zodra er geen restjes deeg aan het stokje kleven is de cake gaar.)
    • Laat het gebak rustig afkoelen. Ontvorm nadien.
    • Serveer de verse cake in dikke plakken. Decoreer je cake eventueel met een beetje bloemsuiker.
    TIP: Op tijdig eens in de oven gaan kijken want in het recept staat er dat hij er een uur in moet maar dit was bij mij niet het geval.  De ronde cake heeft er 45 min ingestaan en de rechthoekige 50 à 55 min.  Elke oven verschilt en het is beter eens te vroeg te gaan kijken dan te laat.

    Filmpje 'Honingcake met appel' (Jeroen Meus)
    Smakelijk!

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten