woensdag 27 april 2016

Uncle Babe's Burger Bar

EllisJackPaul's BoutiqueJillesUncle Babe's Burger Bar, ... Met al deze burger restaurants, kan je in Gent al bijna spreken van een echte 'burgeroorlog'.  Om de concurrentie aan te gaan met al die restaurants, moet je dus al origineel en met goede producten uit de hoek komen.  En dit heeft Uncle Babe's Burger Bar goed begrepen.  Naast heerlijke hamburgers, serveren zij ook cocktails en American craft beer.  De wachtenden op het gezellige bankje buiten toont aan dat dit een combinatie is die de Gentenaar wel weet te smaken.
Het restaurant baadt in gouden en koperen tinten die je een warm en cosy gevoel geven.  Het restaurant heeft maar een paar tafeltjes.  En als deze bezet zijn dan kan je op de ijzeren krukken aan de bar wachten tot er een tafeltje vrij komt.
Photo by Uncle Babe's Burger Bar
Photo by Uncle Babe's Burger Bar
Aan de muur hangt het menu met daarop enkele klassieke burgers, salades en extra sides.  We begonnen de avond met een portie huisgemaakte chips en salsa.  Naast de burgers op de kaart, hebben ze ook steeds een burger van de week die ze aan tafel komen voorstellen.  Burger van de week was deze keer 'South of the Border'.  Een krokant broodje met zaadjes, lekker stukje vlees, slaatje van rode kool, salsa, Jalapeno en koriander.  Een zeer lekkere burger met heerlijke smaken!  Eentje die de concurrentie met de andere restaurants zeker aan kan.  De burger werd ook nog eens vergezeld van potato wedges.  Wie wil, kan de burger nog zelf voorzien van de homemade ketchup en mayo die op de tafeltjes staat.










'South of the Border'
We waren hier niet alleen voor de burgers, maar ook voor de pareltjes die uit de handen van Jurgen Nobels komen.  De mooie omschrijvingen op de kaart hebben ons alvast verleidt om er van enkele te genieten.

'Barrel-Aged Clarified Daiquiri'












'Amarillo Armadillo'





'Chernobyl Sour' - 'Le Coeur Vert'
Met de burger zaten we eigenlijk al goed vol, maar de 'goesting' overtuigde ons om nog een dessertje te nemen.  Vrouwlief nam een chocoladebommetje met kleine stukjes chocolade in de taart.  Aan mijn zijde kwam een kaastaart op een bodem van speculoos.

Naast cocktails, hebben ze ook een mooie bierkaart met Amerikaanse ambachtelijke biertjes waarvan ik een amber van Rogue heb geproefd.

Moest er in Gent echt een 'burgeroorlog' zijn dan zou UBBB deze op zijn dooie gemakje winnen.  Naast de smaakvolle hamburgers, wordt er hier ook flink gescoord met de cocktails en bieren.  Een toppertje in burgerland!

donderdag 7 april 2016

PROOF - Shop & Tasting Room

Sinds kort heeft Gent er een nieuwe 'place to be' bij.  In de schaduw van het Gravensteen en vlakbij de Gras- en Korenlei, heeft zich PROOF gevestigd.  PROOF, Shop & Tasting Room.
PROOF is voor mij toch wel een beetje uniek in België.  PROOF is een liquor store, maar niet zomaar één.  PROOF heeft eerst en vooral een groot aanbod van alcoholische dranken.  Whiskey, gin, rum, vermouth, mezcal, wijn, bier, ...  Ze hebben echt bijna alles.  En als ze het niet hebben, dan proberen ze er voor jou aan te geraken.  Zo hebben ze voor mij een fles Pisco geregeld.
Ik hoor je al denken 'Een liquor store, zo hebben we er toch al veel'.  Inderdaad, maar bij andere zaken moet je altijd een volledige fles kopen.  Dit is bij PROOF niet het geval.  Bij PROOF kan je in de winkel proeven en als er je iets aanstaat, kan je deze spirit ook in een kleine hoeveelheid van 5, 10 of 20cl meenemen naar huis.  Op deze manier kan je ook van duurdere flessen genieten zonder dat je veel geld moet uitgeven.  Het is iedereen wel eens overkomen dat je een fles koopt en dat die dan achteraf gezien een beetje tegenvalt.  Zonde!  Het is dan ook gemakkelijk dat je eerst een kleine hoeveelheid kan kopen en pas als deze je bevalt, je een volledige fles koopt.  Omdat Mezcal toch al een tijdje aan een opmars bezig is, wou ik deze spirit toch wel eens uitproberen.  Dus heb ik mij een flesje van 5cl laten opvullen zodat ik er thuis op mijn gemakje kon van proeven.  Mooie smaken, mooie ontdekking!
Naast een shop, is PROOF ook een bar waar je langs de kanten van de Leie rustig een glaasje kunt nuttigen.  Ideaal om hier te komen aperitieven, voor dat je op restaurant gaat!  De winkel is een beetje retro ingericht met veel houttoetsen.  Het heeft voor mij ook een beetje een Zuid-Amerikaanse tint.  Ofwel is het de Mezcal die al begint te werken :)




PROOF heeft ook nog een 'tasting room' waar ze op regelmatige basis tastings organiseren.  Check hun Facebook voor de aankomende tastings.
15/04 Een ontdekkingsreis rond de wereld in 6 spirits.
29/04 Gin Masterclass: The Perfect Gin & Tonic.
PROOF is dus echt wel de moeite om eens langs te gaan.  Een walhalla voor mensen die willen genieten en nieuwe spirits willen ontdekken.  Mij zullen ze er in elke geval nog zien.  En nu ga ik nog een beetje verder genieten ...
Photo by PROOF
Jan Breydelstraat 34
9000 Gent

vrijdag 1 april 2016

De Vijf Seizoenen

De Vijf Seizoenen in de Vlaamse Ardennen is een restaurant dat op mijn to do-lijstje van 2016 stond.  Ik was ze op het 'net' al tegengekomen bij 'Jong Keukengeweld' en ze zijn ook genomineerd voor  Beste Benelux Groenterestaurant 2016 waarbij ze momenteel aardig aan kop liggen!  Reden genoeg dus om dit restaurant een bezoekje te brengen.
Photo by nl.resto.be
Voor dat ik hun leerde kennen via hun deelname aan Jong Keukengeweld en Beste Benelux Groenterestaurant 2016, had ik nog nooit over De Vijf Seizoenen gehoord.  Ook op het 'net' vond ik maar weinig over het restaurant terug.  Ik dacht dan ook dat dit een nieuw restaurant was dat Jonas en Laurence Haegeman (broer en zus) opgestart hadden.  Maar niets is minder waar want dit restaurant bestaat al ongeveer 20 jaar en is eigenlijk een familierestaurant.  Moeder Haegeman vind je in de zaal nog steeds terug als maître d'hôtel en vader Haegeman roert in de keuken nog steeds in de pannen.  Daar heeft hij in de loop der jaren het gezelschap gekregen van zijn dochter Laurence en zijn zoon Jonas.  Moeder Haegeman wordt in de zaal ook nog bijgestaan door Jonas zijn vrouw.  Met de ganse familie hebben zij het restaurant stukje per stukje omgebouwd tot het restaurant dat het vandaag is.  Een modern ogend restaurant met een jonge en frisse keuken!
Photo by visitflanders.be
Het restaurant heeft dus met de jaren een moderne touch gekregen.  Het is mooi en fris ingericht.  Voor de rest beschikt het restaurant over een mooi terras waar het in de zon heerlijk vertoeven moet zijn.



Jonas en Laurence werken vooral met producten die in de nabije buurt te vinden zijn.  Seizoensgroenten uit biologische teelt, lokale kruiden wildgeplukt in de Vlaamse Ardennen, vlees van kleinschalige producenten en Noordzeevis uit duurzame visvangst.  Met hun ideologie trekken ze de ecologische kaart en dit vertaald zich ook naar wat er op de borden komt.  Naast hun gewone menu, presenteren ze ook een groentemenu.  En sinds kort presenteren ze naast hun aangepaste wijnen, ook aangepast sapjes.  Deze sapjes creëren ze zelf en passen perfect bij de weg dat ze willen bewandelen.
Als aperitief kozen wij voor het aperitief maison.  Een aperitief op basis van vlierbloesem van eigen pluk en Cockney's gin.  Een fris en floraal aperitief.  Daarbij werden twee amuses geserveerd: Het eerste was een creatie van gefermenteerde ui, rode biet en knolselder.  De tweede amuse was een parel van paling met komkommer.
Vlierbloesem - Cockney's gin
Parel van paling - komkommer
Gefermenteerde ui - rode biet - knolselder
Terwijl de amuses afgeruimd werden, kreeg ik al mijn eerste sapje.  Een sapje gemaakt van appel, komkommer en spinazie.  Een mooi groene kleur en enkele schijfjes komkommer vulden het glas.  Door al het proeven ben ik het helaas vergeten fotograferen.  Kan gebeuren als het lekker is.  Dit sapje werd gepresenteerd bij het eerste voorgerecht: gebrande makreel, jonge spinazie, mierikswortel en gele biet.
Gebrande makreel - jonge spinazie - mierikswortel - gele biet
Het tweede voorgerecht waren gebakken langoustines, structuren van wortel en amarant.  Daarbij kwam een sapje van gefermenteerde wortel en citrus.
Gebakken langoustines - wortel - amarant
Gefermenteerde wortel - citrus
Daarna was het tijd voor het product van het moment, hoppescheuten.  Deze werden geserveerd met een mousseline op basis van Lupulus bier, roggebrood en waterkers.  Daarbij werd een sapje gepresenteerd van gefermenteerde witte kool en een schuim van bitters.  Bij dit sapje kwam de fermentatie van de witte kool zeer sterk naar voor.  Enkel iets voor de liefhebbers van fermentatie.
Hoppescheuten - Lupulus mousseline - roggebrood - waterkers
Gefermenteerde witte kool - schuim van bitters
Als tussendoortje: een sorbet van Granny Smith en een granité van berkensap.
Sorbet Granny Smith - granité berkensap
Als hoofdgerecht kregen we op ons bord een West-Vlaams lammetje, gegrilde Mechelse asperges, jonge spinazie en gierst.  In het glas kwam gefermenteerde rode biet en blauwe bessen.
West-Vlaams lam - gegrilde Mechelse asperges - spinazie - gierst
Gefermenteerde rode biet - blauwe bessen

Voor het dessert werd er gewerkt met een streekproduct van Brakel, namelijk Brebis de Brakel.  Een schapenkaas die hier gecombineerd werd met zoete pompoen en witte chocolade.  Het afsluitende sapje was een infusie van thym en vlierbloesem.  Een echt verfrissend sapje dat past bij een stralend lente-zonnetje.
Zoete pompoen - witte chocolade - Brebis de Brakel
Infusie van thym & vlierbloesem
Zoals gewoonlijk ging mijn echtgenote voor de kaas i.p.v. het dessert en daarbij werd een passend streekbiertje geserveerd: Triverius van brouwerij De Graal.

Triverius - Brouwerij De Graal
Afsluiten deden we met een kopje koffie en enkele mignardises.
Jonas en Laurence hebben ons een mooie culinaire namiddag bezorgd.  Op onze borden creëerden ze mooie frisse gerechten met producten uit de omgeving.  Dat ze daar nu ook bijpassende sapjes bij serveren, maakt het voor mij helemaal af.  Deze twee jonge talenten hebben een visie en ze slagen er perfect in om deze op de borden en in het glas over te brengen.  Het plaatje klopt!  Voor mij mogen zij dan zeker en vast de titel van 'Beste Benelux Groenterestaurant 2016' krijgen!