donderdag 25 februari 2016

Cuines, 33

December 2013.  Toen gingen we voor de eerste keer eten bij Cuines, 33 en dat moment staat nog altijd in mijn geheugen gegrift!  Vooral het gerechtje met Limousin rund, pijlinktvis en zwarte sesam was er eentje om nooit meer te vergeten!  Vorig jaar ging het kleine broertje van Cuines, 33 open: Brasa.  Ook dit is een voltreffer!  Daar moet je zijn voor een heerlijk stukje vlees en vergeet vooral ook de ananas als dessert niet te nemen!  Maar ondertussen was het al weer 2 jaar geleden dat ik nog eens in Cuines, 33 was geweest.  Bij het opmaken van mijn verlanglijstje 2016 besloot ik om er terug eens werk van te maken en afgelopen vrijdag zaten we dan eindelijk terug in de hemel van de smaak.
Limousin rund - pijlinktvis - zwarte sesam (december 2013)
Bij de start van Cuines,33 stonden er nog hoge tafels bij de inkom, maar deze zijn ondertussen omgeruild voor gezellige kleurrijke zeteltjes.  De loungemuziek op de achtergrond en het winterzonnetje dat op onze gezichten viel, zorgde er voor dat we even konden wegdromen en ons in vakantiestemming konden wanen.














De aperitiefkaart bestaat uit enkele cocktails en een grote lijst met G&T.  Wij gingen voor de Pisco yuzu en een cava met basil soda.  Verfrissende en exotische cocktails.  Zo lekker zelfs dat we al afspraken om er na het dessert er nog een te nemen.
Pisco Yuzu - Cava Basil Soda
Edwin Menue kwam ons direct verwelkomen en hij had een sigarendoos bij hem, waar we een smeulende sigaar van gerookte pompoen mochten uitnemen.  De as van de sigaar was van gebrande ui.  Vervolgens kwam er nog een amuse van kippenhuid met zwarte look en een van rund met mosterd.
Gerookte pompoen - as van gebrande ui
Kippenhuid - zwarte look
Tartaar van rund - mosterd


De eyecatcher van het restaurant is ook nog altijd de mooie bar die baadt in het gouden licht.  Ook het restaurant zelf kan me nog altijd in vervoering brengen.  De zeteltjes en warme kleuren brengen mij zo naar het Midden-Oosten.


Bij het menu kan je kiezen uit 5 of 7 gangen.  We kozen voor de 7 gangen menu en gingen van start met makreel 'Skandinavi'.  Een bordje met makreel, groene kruiden en duindoornbes.  En dan nog een toastje van smörrebröd en een tartaar van makreel.  Deze laatste werd gepresenteerd op de graad van een makreel.
Makreel 'Skandinavi' - groene kruiden - duindoornbes
Makreel 'Skandinavi' - smörrebröd
De tweede gang kwam ook terug in twee bordjes.  Deze bestonden uit verschillende structuren van ganzenlever, granaatappel, rode biet en gerookte paling.
Ganzenlever - granaatappel - gerookte paling - rode biet
De eerste twee gangen waren een mooie opwarming voor wat toen nog ging komen.  Bij de derde gang kregen we een kleine tajine waarin een coquille werd gepresenteerd met sambal, aubergine, ras el hanout en couscous.  Heerlijke smaken die ons zo naar Marokko brachten.
Coquille 'Marroc' - sambal - aubergine - ras el hanout - couscous
Coquille 'Marroc' - sambal - aubergine - ras el hanout - couscous
Van Marokko gingen we naar Azië met de rode poon 'Japon', miso, mossel, paksoi en terrayaki.  Opnieuw een kommetje vol met smaakbommetjes.  Top!
Rode poon 'Japon' - miso - mossel - paksoi - terrayaki
En dan kwam voor ons het hoogtepunt van de lunch: Onglet op de Big Green Egg.  Samen met de sla had de onglet een mooie rokerige toets.  HEERLIJK!  Dit was echt genieten.  Een van de beste stukjes vlees dat ik al ooit gegeten heb!
'Onglet BBQ' - aardpeer - mini sla - fregola - bordelaise
De eerste dessert was een creatie rond lychee, blauwe bessen, rode wijnazijn en ruby sorbet.  Bovenaan het dessert bevond zich een bal die gevuld was met yoghurt en deze werd aan tafel kapot geslagen.  Een lekker fris dessertje.
Lychee - blauwe bessen - rode wijnazijn - ruby sorbet
Het tweede dessert was de 'Pinya 33'.  Een dessert dat bestond uit ananas, gemberbier, kalamansi, citroengras en kokos.  Bij dit dessert had je de mogelijkheid om er een passende cocktail bij te nemen.  Met ons aperitief nog in gedachten, moesten ze ons dit zeker geen tweemaal vragen.  We stemden meteen in en we hebben het ons zeker niet beklaagd!  Moest Cuines, 33 bij mij om de hoek liggen dan zou ik wekelijks toch wel te vinden zijn voor hun cocktails want deze zijn echt wel top!
Pinya '33' - gemberbier - kalamansi - citroengras - kokos
Ananas - yuzu - rum - gemberbier
Net toen we dachten dat onze culinaire trip gedaan was, kwam Edwin ons nog verrassen met een proevertje dat gebaseerd was op karamel.  Het deed ons zo denken aan Werther's Original.
Karamel
Afsluiten deden we met een koffie en enkele mignardises en wat ik daarvan onthouden heb is zeker en vast de praline.  Deze bestond onder andere uit soja en sesam en was opnieuw een hele smaaksensatie in je mond!
Mignardises
Cuines, 33 is nog steeds een van mijn absolute favorieten!  Edwin en Frederik creëren telkens opnieuw fantastische gerechten die echt barsten van de smaak.  Smaken die je opneemt en nooit meer vergeet.  Neem daarbij nog eens de vriendelijke bediening van Fleur, het sfeervolle warme interieur, de cocktails ... en je begrijpt waarom dit een van mijn favorieten is.  Deze zou bij iedereen op zijn verlanglijstje moeten staan!

zondag 21 februari 2016

Ontdek het Geheim van de Chef - Bart Van Berkel

In 2014 won Bart Van Berkel het kookprogramma 'Masterchef' en eind 2015 heeft hij zijn eerste kookboek uitgebracht: 'Ontdek het Geheim van de Chef'.


Voor dit boek ging Bart gedurende 1 dag of langer in de les bij 13 chefs.  Chefs zoals Onno Kokmeijer van Ciel Bleu**, Soenil bahadoer van Lindehof**, Nick Bril & Sergio Herman van The Jane**, ...  Bart leerde samen met de chefs hun signatuurgerechten maken.  Deze signatuurgerechten zijn voor de gewone hobbykok vaak moeilijk na te maken omdat er soms moeilijke kooktechnieken of speciale ingrediënten gebruikt worden die moeilijk te vinden zijn.  Bart transformeert in zijn boek de signatuurgerechten om naar thuisgerechten die voor iedereen gemakkelijk te maken zijn.  Gerechten die klaar te maken zijn met kookapparatuur die in elke keuken aanwezig zijn.  Ingrediënten die je in elke supermarkt vindt.  En de moeilijke kooktechnieken legt hij stap voor stap uit.
Persvoorstelling @ The Jane
Ondanks dat de persvoorstelling in België was (The Jane), is het kookboek in België toch moeilijk te verkrijgen.  De Standaard Boekenhandel en Fnac afgegaan maar daar was hij niet te verkrijgen.  Ook bij de boekrecensies ben ik het kookboek nog maar weinig of niet tegengekomen.  Toch een beetje jammer want ik denk wel dat dit kookboek hier ook wel zou aanslaan.
Het eerste gerecht dat ik uit het kookboek gemaakt heb, is een herwerkte versie van een gerecht van Stefan Van Sprang.  Namelijk gerookte paling met risotto en venkel.  Ik heb het gerecht wel gemaakt met gerookte haring i.p.v. paling.  Hieronder ziet u achtereenvolgens het originele gerecht van Stefan Van Sprang, de herwerkte versie van Bart en uiteindelijk mijn eigen thuisversie.  Het recept was gemakkelijk te volgen en het eindresultaat was een heerlijke risotto.
Stefan Van Sprang
Bart Van Berkel
Kristof Jacobs - versie 1
Kristof Jacobs - versie 2
Het is een mooi kookboek met gemakkelijke en duidelijke recepten.  Een kookboek waardoor je nu ook door sterrenchefs geïnspireerde gerechten kan maken.  Een hebbeding dus voor de hobbykok.

maandag 8 februari 2016

Verlanglijstje 2016

We zijn al terug een maand ver in 2016 en dus heb ik al eens kunnen nadenken over welke restaurants ik dit jaar wil bezoeken.  Enkele restaurants zijn nieuw op mijn lijstje, enkele restaurants waar ik vorig jaar niet geraakt ben en enkele van mijn favorieten.

Nieuw op het verlanglijstje:
De eerste 2 zijn van Sang-Hoon Degeimbre.  Zijn tweesterrenrestaurant L'air du temps in Liernu en zijn jongste telg 'San' te Brussel.
L'air du temps
Photo by L'air du temps
SAN
Photo by life-magazine.be
De Vijf Seizoenen
Bij De Vijf Seizoenen te Brakel draait het vooral rond groenten, fruit en streekproducten.  Het is dan ook geen verrassing als ik zeg dat ze meedingen naar 'Beste Groenterestaurant 2016' en dat ze momenteel een mooie voorsprong hebben op de rest.  Wie wil mag hier zijn stem uitbrengen: http://www.denkgroenten.info/
Photo by nl.resto.be
Restaurant Boury
Tim Boury verhuist dit jaar naar een nieuw pand.  Samen met zijn zeer uitnodigende menu, kunnen we dus niet anders dan eens een bezoekje te brengen aan dit restaurant.  Maak alvast kennis met de buitenkeuken die hij speciaal voor zijn nieuw restaurant liet maken: Boury - buitenkeuken
Photo by nieuwsblad.be
L'Air de Rien
De natuurlijke en terroir keuken van Stéphane Diffels is zeker een lange autorit waard naar Fontin.
Photo by ardennesmagazines.be
Meliefste
PUUR!  Meer moet over de keuken van Thijs Meliefste niet gezegd worden.  Toch nog een woordje uitleg?  Dit jaar doet hij met Benoit Dewitte een 4hands dinner.  Dat zegt genoeg!
Artikel in Knack
Photo by Knack
Jaimie Van Heije
Nadat Jaimie Van Heije enkele jaren de sous chef was van Ron Blauw, heeft hij zijn eigen restaurant begonnen.  Een hip restaurant aan Ouderkerk aan de Amstel met al even hippe gerechtjes.
Photo by iens.nl
Photo by restaurantrecensiesvancarla.com
Gist
Het nieuwe restaurant van Dario Puglia.  Terug een restaurant met pure smaken!
Photo by gva.be


Jammer genoeg niet kunnen bezoeken in 2015:
Cuchara
Al eens een gerecht van Jan Tournier geproefd op FFB en dat smaakte serieus naar meer!  Nu dat hij zijn restaurant gerestyled heeft met als blikvanger een mooi kunstwerk van glas, is Cuchara meer dan te bezoeken waard!
Photo by hbvl.be

La Villa in the Sky
Gerechten van de getalenteerde Alexendre Dionisio (Restaurant Alexandre, La Villa Loraine) en de prachtige skyline van Brussel.  Meer moet dat niet zijn.

Photo by augoutdemma.be
Spetters
De place to be in Breskens?  Dat is restaurant Spetters van Laurent Smallegange.  Frisse gerechten en een mooi uitzicht op de jachthaven zorgen er voor dat u een fantastisch moment zal beleven.


Mijn favorieten:
Pure C
Pure C - Review 2014
Pure C - Review 2015

Benoit & Bernard Dewitte
Benoit & Bernard Dewitte - Review 2014
Benoit & Bernard Dewitte - Review 2015

Carcasse
Carcasse - Review 2015

Cuines, 33
Cuines, 33 - Review 2013
Tot mijn grote spijt is het al een dikke 2 jaar geleden dat ik er nog eens geweest ben.  Het is nog steeds een van mijn favorieten.  Dit jaar moet ik er echt nog eens geraken want ik wil absoluut nog eens van hun heerlijke creatieve gerechtjes willen genieten!