Dit weekend kon ik nog eens koken voor enkele vrienden en had ik beslist om voor de amuses enkele nieuwe zaken uit te proberen. De Njam-site even afgespeurd en ik kwam al gauw terecht bij een koude amuse van Peter Goossens. Het was een glaasje dat bestond uit 3 lagen/bereidingen. Onderaan in het glaasje kwam een crème van avocado, daarop een laagje krab en bovenaan kwam er platte kaas. Het glaasje werd afgewerkt met kroepoek en een takje dille. Het
krabvlees ging goed samen met de pikante
avocadocrème en de frisheid van de
platte kaas. De kroepoek zorgde voor het krokante. Het leuke eraan was dat alles vooraf te bereiden was. Dus als de vrienden binnenkwamen kon het hapje direct geserveerd worden en heb je geen werk meer.
Ingrediënten (4 personen):
1 rijpe avocado
1 limoen, het sap
1fijngesneden chilipeper
1kl fijngehakte pijnboompitten
200gr krabvlees
1el mayonaise
1el kwark of Philadelphia
1el platte kaas
1 fijngesnipperde sjalot
1/2 groene appel in kleine blokjes
kroepoek
dille of andere kruiden zoals rucola, basilicum, ...
peper & zout
Bereiding:
Plet de avocado tot een smeuïge mousse. Voeg limoensap, de chilipeper en de pijnboompitten toe. Kruid met peper en zout.
Meng het krabvlees met een eetlepel mayonaise, peper en zout.
Meng de kwark met de platte kaas. Kruid met peper en zout, voeg het sjalotje, de appel en limoensap toe.
Voor het serveren: Leg een lepel avocadomousse in een kommetje. Doe daar het krabvlees en de platte kaas bovenop. Werk af met verkruimelde kroepoek en de verse kruiden.
Check de video 'krab met avocado en platte kaas' vanaf 31:11
Met jan Tournier zijn lekker gerechtje op
Flemisch Food Bash in mijn achterhoofd surfte ik op het Njam-kanaal naar de recepten van Jan en daar vond ik 2 lekkere amuses. De eerste was
zalm met forelkaviaar. De eitjes geven nog een mooie zoute toets aan de zalm. In de amuse gebruikt Jan ook nog inktvisinkt, maar deze heb ik nergens gevonden. Gemakkelijk om te maken en je hebt er terug weinig werk aan.
Ingrediënten (4 personen):
200gr verse zalm
50gr zalmeitjes
50gr oranje foreleitjes
50gr zwarte foreleitjes
1 teentje look
1el dilleolie
rozemarijn
tijm
duizendblad
Optioneel: inktvisinkt en gebrand brood (brood in oven laten drogen en mixen)
Bereiding:
Snij de zalm in stukken. Leg ze in een steelpannetje en overgiet met olijfolie tot de zalm onderstaat.
Voeg er een takje rozemarijn, een takje tijm en een teentje look aan toe.
Laat de zalm 40 minuten op 40 graden garen.
Meng de zalm- en de foreleitjes onder elkaar.
Haal de zalm uit de olijfolie en dep droog.
Voor het serveren: Neem een bord, dresseer hierop de zalm, voeg een lepeltje van de eitjes toe en werk af met dilleolie en duizendblad. Strooi het gebrand brood rond de zalm.
Check de video 'zalm met forelkaviaar' vanaf 16:15
Als tweede amuse van Jan Tournier heb ik gekozen voor een van mij favorieten:
Patas Bravas, maar dan op de manier van Jan. Bij deze amuse komt er al wat meer werk kijken, maar het eindresultaat is wel mooi en lekker.
Ingrediënten:
5 aardappelen
1 takje rozemarijn
2 teentjes look
2dl zonnebloemolie
2 eieren
peterseliepoeder (in oven laten drogen en met de vijzel fijnmalen)
zout
Bereiding:
Snij de zijkanten van de aardappel en stans rondjes uit de aardappelen. Hol uit tot aan het midden met een parisiennelepel.
Leg de aardappelrondjes in een kookpot en zet ze onder met zonnebloemolie. Voeg een takje rozemarijn en een teentje look toe. Laat ze 20 minuten garen op 85 graden.
Maak ondertussen de lookmayonaise: mix twee eieren met een teentje look en een snuifje zout. Voeg voorzichtig tijden het mixen 2 dl zonnebloem olie toe tot je een stevige mayonaise bekomt.
Haal de aardappeltjes uit de olie en dep ze droog. Frituur ze vervolgens tot ze lichtbruin zien. Laat uitlekken op keukenpapier en kruid met zout.
Voor het serveren: Vul de aardappelen op met de lookmayonaise en werk af met peterseliepoeder.
Check de video 'Patas Bravas anders bekeken' vanaf 16:26
Drie lekkere amuses waar je weinig werk aan hebt. Ideaal dus om heerlijk menu mee te beginnen!