Ingrediënten:
- 1 kg lamsvlees in stukken
- 1 middelgrote courgette
- 1 aubergine
- 2 uien
- 2 teentjes look
- 50 g gember
- enkele takjes koriander
- 3 limoenblaadjes (bij voorkeur diepgevroren)
- 1 stengel citroengras
- 3 dl kokosroom (of -melk), ongezoet
- 1 eetlepel sambal (naar smaak)
- scheutje sojasaus
- scheutje olijfolie
- peper
- zout
- 250 g basmatirijst (of rijst naar keuze)
- gefrituurde uitjes (type ‘Bicky-uitjes’)
- enkele papadums
Bereiding:
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime stoofpot, op een matig vuur.
- Doe de stukken lamsvlees in de pot en kruid het vlees met peper van de molen en wat zout. Laat het vlees enkele minuten onaangeroerd liggen tot er alvast één zijde goudbruin gekorst is.
- Draai de stukken stoofvlees om en laat ze nog enkele minuten kleuren. Het vlees hoeft in geen geval gaar te zijn. Enkel een goudbruine korst is van tel.
- Opmerking: Bak een grote hoeveelheid vlees in twee of meer beurten. Teveel opeengestapeld vlees in de pot verliest veel vocht en dus kun je het moeilijk een krokant korstje geven.
- Pel tussendoor de uien, halveer ze en snij ze in grove snippers. Pel de tenen look en plet ze tot pulp.
- Schil het stukje gemberknol en hak het vezelig stukje wortel in zo klein mogelijke stukjes.
- Schep de gekleurde stukjes lamsvlees uit de pot en zet ze even opzij.
- Verwarm de oven voor tot 160°C.
- Doe aansluitend de uisnippers, de stukjes gember en de lookpulp in de pot en roer. Laat de uien enkele minuten bakken op een ‘gebalanceerd’ vuur.
- Spoel de aubergine en de courgette. Snij de twee groenten ongeschild in gelijke blokjes van ongeveer 1 cm breed.
- Schep de sambal in de pot met ui en roer meteen. Laat het pittige goedje kort meebakken en schenk een scheutje water in de pot. Roer alle smakelijke aanbaksels los en zet het vuur zacht.
- Voeg de stukjes aubergine en courgette toe en laat de groenten kort bakken. Voeg indien nodig wat extra olijfolie toe.
- Schep de voorgebakken stukken lamsnek opnieuw in de pot.
- Schenk de kokosroom of -melk erbij en voeg extra smaak toe onder de vorm van limoenblaadjes en een stengel citroengras. Kneus het citroengras, alvorens het in de pot gaat.
- Zorg ervoor dat het vlees voor 2/3 onder staat in saus. Voeg eventueel een beetje water toe en doe een snuif zout in de pot.
- Plaats het deksel op de stoofpot en schuif hem in de oven van 160°C. (Alternatief: gaar het gerecht op een zacht vuur.) Laat het lamsvlees zo’n anderhalf tot twee uur stoven.
- Kook de rijst gaar, volgens de voorschriften van de fabrikant. Ik verkies basmati, maar kies gerust je favoriete soort. Rijst in gedoseerde kookbuiltjes zijn het meest gemakkelijk.
- Spoel de takjes koriander schoon en pluk de blaadjes los.
- Haal de stoofschotel met lam uit de hete oven. Verwijder de uitgekookte stengel citroengras en de limoenblaadjes.
- Proef en roer een scheutje sojasaus door de bereiding. Ter vervanging van klassiek keukenzout.
- Schep de gare rijst op een ruime serveerschaal en maak een kuiltje in het midden. Lepel daarin stukken lamsvlees met saus.
- Werk de dampende schotel af met blaadjes koriander en krokante gefrituurde uisnippers. Je kent ze wellicht best als ‘Bicky-uitjes’ die de friturist gebruikt.
- Leg de papadums een voor een gedurende 5 seconden in de friteuse. Laat ze uitlekken op keukenpapier.